Ekdal kan missa ödesmatchen: "Ett frågetecken"

Albin Ekdal byttes ut halvvägs in i andra halvlek mot Tjeckien. Sedan dess har han inte tränat kollektivt. Kan han spela ödesmatchen mot Polen? Frågetecknet blir fetare efter måndagens träningsfrånvaro. –Om man inte kan spela hundra procent så räcker det inte i den här typen av matcher, säger förbundskapten Janne Andersson.

Albin Ekdal motionscyklar under överinseende av förbundskaptenen Janne Andersson.

Albin Ekdal motionscyklar under överinseende av förbundskaptenen Janne Andersson.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fotboll2022-03-28 12:07

Albin Ekdal nöjde sig med att sätta sig på en motionscykel och även mittbacken Joakim Nilsson körde delvis på egen hand, medan resten av den svenska truppen tränade lätt på matcharenan Slaski-stadion i Chorzow.

Det är ännu en indikation på att mittfältsveteranen Ekdal inte är redo för tisdagens match som avgör om fotbollslandslaget når VM.

Assisterande förbundskapten Peter Wettergren sade i fredags att han hade en "stark tro" på att Ekdal hinner bli kvitt sina problem och kan leda mittfältet mot Polen.

Antingen eller

Men för varje dag som gått sedan dess har tvivlen ökat.

Chansar förbundskapten Janne Andersson med en spelare som inte är i fullgott fysiskt skick?

Knappast.

– För mig är det antingen eller, jag tycker att vi har så bra alternativ att om man inte kan spela hundra procent så räcker det inte i den här typen av matcher. Man måste kunna ge hundra procent klartecken för att spela, säger Janne Andersson på måndagens presskonferens.

Det är inga nya skavanker som plågar Albin Ekdal, säger den svenske förbundskaptenen vidare.

– Albin har haft med sig en problematik sedan december månad, det är den som är nu också. Så det är inte nytt på det sättet, säger Andersson utan att gå in närmare på vad som stör 32-åringen.

Sliten efter covid

Även Joakim Nilsson kommer till samlingen med viss skadebakgrund. Att han nyligen haft covid-19 underlättar inte heller återhämtningen efter torsdagens långkörare mot Tjeckien, som tog slut först efter förlängning.

– I Joakims fall så var han covidsjuk precis innan, så matchen tog nog hårdare på honom än på många andra. Och han har haft den här känningen tidigare, säger Andersson.

Det troliga – om Ekdal inte spelar – är att Mattias Svanberg får en ny chans på det centrala mittfältet. Han spelade i Ekdals frånvaro mot såväl Grekland som Georgien borta i kvalet i höstas.

Svanbergs starkaste egenskaper är offensiva, vilket i så fall innebär att Kristoffer Olsson får ta ett mer defensivt ansvar.

– Det mesta hänger på om Albin känner sig "fit for fight". Gör han det, ska han spela. Jag kommer att förbereda mig så gott jag kan, sade Svanberg på en pressträff i lördags.

Karlström alternativ

Peter Wettergren om Svanberg:

– Han ger mycket. Han är en fantastiskt duktig fotbollsspelare, han har en passningskvalitet som håller absolut högsta klass. Det visar han inte minst i Serie A. Sedan spelar Bologna ett annat försvarsspel än vad vi gör. Jag tycker att han mer och mer för varje samling lär sig hur vi agerar.

Janne Andersson är ändå inte alltför orolig.

– Albin och Jocke är två frågetecken. Albin har under mina år som förbundskapten varit en väldigt viktig spelare och gjort det väldigt bra, så jag hade gärna velat ha med honom. Men det här är sådant som ingår, och om han inte kan vara med så får vi ha andra lösningar som jag hoppas kan fungera bra, säger Andersson.

Ett annat alternativ i stället för Svanberg är att ge Jesper Karlström en första start i en tävlingslandskamp. Karlström gjorde ett kort men starkt inhopp mot Tjeckien, i blott sin andra landskamp.

Playoffinalen mot Polen spelas 20.45 på tisdagskvällen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om