Efter sju år med Andersson– några händelser vi minns

Han fick jobbet på en parkeringsplats i Katrineholm en regnig kväll i mars 2016. Mer än sju år senare är resan slut. Janne Andersson tackar för sig efter EM-kvalet mot Estland på söndag och lämnar efter sig ett landslag som tappat såväl riktning som fart.

Hans värsta veckor, juni 2022. Arkivbild.

Hans värsta veckor, juni 2022. Arkivbild.

Foto: Javad Parsa/NTB/TT

Fotboll2023-11-17 16:46

Det var inte så här han hade tänkt sig det hela. De senaste två åren, dessa usla svenska landslagsår, riskerar att sätta stämpeln på Andersson som en förlorare, en tränare som borde ha tackat för sig efter de gyllene fem första åren som förbundskapten.

Blicken var tom och rösten skar sig efter genomklappningen i Baku (0–3 mot Azerbajdzjan).

Hans sista resa med landslaget var en han helst velat vara utan. Men alla de andra då, i någon form av samlad kontext?

– Det finns mycket vi har gjort bra under de här åren. Det finns många matcher och prestationer man kan titta på, säger den avgående förbundskaptenen.

Och lite annat. Förstås och så klart. Det händer ju en del på sju år. Smått som stort, kul som trist. Här är sex händelser vi minns från Anderssons tid på posten.

+ Friends arena, Solna och Scandic Park, Stockholm, 9–10 juni 2017, VM-kval mot Frankrike

Det hände: I den tredje tilläggsminuten gör franske målvakten Hugo Lloris ett grovt misstag. Från 54 meter lobbar Ola Toivonen in segermålet (2–1). Friends arena exploderar och Andersson njuter av sin dittills största triumf.

Hans egna ord: "Den natten när vi sitter på den lilla balkongen på mitt rum och bara tar in känslan... då har jag nog mått allra bäst som förbundskapten. Det var ett magiskt ögonblick. Jag passade på att njuta så länge jag kunde och jag somnade nog på balkongen innan jag gick in och lade mig."

+ San Siro, Milano, 13 november 2017, andra playoffmatchen till VM mot Italien

Det hände: Landslaget har 1–0 att luta sig mot från hemmamatchen. Italien pressar, öser på, skapar läge efter läge, men med Robin Olsen i målet, Andreas Granqvist som hänsynslös ledare och nio andra vilt kämpande medspelare står landslaget emot. Minuterna tickar och till slut blåser spanske domaren Antonio Mateu Lahoz för full tid. Matchen slutar 0–0. För landslaget väntar VM i Ryssland året därpå och där bär det hela vägen till kvartsfinal. Andersson står i zenit, älskad och uppskattad av ett helt folk.

Hans egna ord: "Att vi slog ut Italien i två matcher i playoff... det är nästan som att man inte tror att det kan hända. En av de absoluta topparna under min tid som förbundskapten."

+ Milano, 26 november 2020, mötet med Zlatan Ibrahimovic

Det hände: Ibrahimovic slutade i landslaget 2016, kort innan Andersson tog över. Världsstjärnan skickar via sociala medier och uttalanden vaga signaler om att landslaget inte behöver vara ett avslutat kapitel. Han blir fränare i sin kritik mot Andersson, som håller fast vid linjen att den som slutat får höra av sig om den ändrat uppfattning. När Ibrahimovic under hösten i en intervju öppnar för en återkomst går det fort. Andersson stämmer träff med Ibrahimovic. Några månader senare gör Zlatan comeback.

Hans egna ord: "Grejen var den här gången att han öppnade upp på riktigt. Då är det min skyldighet, som ytterst ansvarig för resultaten, att om jag kan få in spelare, som jag tror kan vara lika bra eller bättre än de vi har, så måste jag undersöka det. Vi satt själva och vi ville reda ut våra mellanhavanden och snacka."

+ Ullevål, Oslo, Nations League mot Norge, 12 juni 2022

Det hände: I slutet av mars förloras den avgörande playoffmatchen för att nå VM i Qatar. Polen vinner med 2–0. Fyra matcher på elva dagar väntar i Nations League i juni. Andersson vill göra ett omtag, få en skarpare offensiv med en ny kader spelare. Mängder med återbud och skador innan och under samlingen innebär tre tunga förluster, den sista mot Norge med 2–3. Under hösten ramlar landslaget ned i C-divisionen. Kritiken mot Andersson växer, han blir allt mer ifrågasatt.

Hans egna ord: "Det är ingen hemlighet att min absolut största utmaning och mardröm var Nations League i juni förra året med sju skador innan och sju skador under samlingen."

+ Innerplanen på Friends arena, Solna, 27 mars 2023

Det hände: Romelu Lukaku stänker in tre bollar när Belgien kör över landslaget i EM-kvalstarten. Några dagar senare gör Sverige 5–0 mot Azerbajdzjan och i synnerhet inhopparen Jesper Karlsson visar sina kvalitéer. Andersson går nöjd och belåten till Viaplays studio för att prata om matchen. Han möts av en aggressiv och mycket kritisk Bojan Djordjic. De två hamnar i en het ordväxling varpå Andersson lämnar intervjun i förtid. En djupt ångerfull förbundskapten träffar några dagar senare Djordjic och ber om ursäkt.

Hans egna ord: "Det är bedrövligt dåligt av mig, jag mår så dåligt när jag ser det. Jag kommer dit och är jätteglad och får den här typen av frågor, då överreagerar jag på ett sätt som jag inte ska göra. Jag har varit förbundskapten i sju år och det är extremt dåligt av mig."

+ Bryssel, 16-17 oktober, terroristdådet i samband med EM-kvalet mot Belgien

Det hände: Två svenska supportrar skjut till döds. I halvtid får Andersson och spelarna vetskap om tragedin. Alla är överens om att inte spela vidare och det belgiska landslaget ställer sig bakom önskemålet.

Hans egna ord: "När jag kommer ned i pausen får jag information. Direkt känner jag att det är helt overkligt. Vad är det för värld vi lever i i dag? Jag är fruktansvärt ledsen."

Intervju med Viaplays experter Sebastian Larsson, Fredrik Ljungberg och Bojan Djordjic. Arkivbild.
Intervju med Viaplays experter Sebastian Larsson, Fredrik Ljungberg och Bojan Djordjic. Arkivbild.
Fakta: Janne Andersson

Född: 29 september 1962 (61 år).

Bor: Lidingö och Halmstad.

Familj: Frun Ulrika och döttrarna Louise och Julia, barnbarn.

Jobbar med: Fotboll. Den 1 december går hans kontrakt som förbundskapten för herrlandslaget ut.

Gör sedan: Jobbmässigt oklart, men kort efter nyår ska han operera en länge krånglande knäled.

Uppdrag som tränare: Alets IK (spelande tränare), Halmstads BK (assisterande), Laholms FK, Halmstads BK (assisterande), Halmstads BK, Örgryte IS, IFK Norrköping.

Främsta meriter: SM-guld med IFK Norrköping, SM-guld som assisterande med Halmstad, stora silver med Halmstad som tränare. Förde Sverige till kvartsfinal i VM 2018 och till åttondelsfinal i EM 2021.

Aktuell: EM-kvalet mot Estland på Friends arena blir hans 94:e och sista landskamp som förbundskapten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!