Efter 75 dagars väntan – AIK vinnare igen

Krisstämpeln sitter kvar på AIK, men bort ska den och bort är den på väg. Allsvensk återstart innebar nystart och den gav drömstart – 2–0 borta mot Brommapojkarna. –Vi är stabila, säger tvåmålsskytten Rui Modesto.

AIK firar ett av målen i segermatchen mot Brommapojkarna.

AIK firar ett av målen i segermatchen mot Brommapojkarna.

Foto: Harald Weidinger/TT

Fotboll2023-07-01 17:01

Ett tre veckor långt allsvenskt uppehåll var vad AIK behövde. Inte främst för att slicka såren från den eländiga våren, mer för att omgruppera, stärka organisationen och spetsa truppen.

Sportchefen Thomas Berntsen fick ingen semester. Norrmannen kavlade upp ärmarna och jobbade.

Kontraktet med fiaskovärvningen Viktor Fischer bröts, Vincent Thill fick inte vara kvar. In kom försvararen Mads Thychosen, 26, från Midtjylland, offensive Dino Besirovic från Mezokövesdi och dessutom uppges Austria Wiens tyske mittback Lukas Mühl vara nära en övergång.

Men vilan gjorde också spelarna gott. Hårt ansatte tränaren Andreas Brännström kunde välja elva ur en skadefri trupp.

Effekten var både uppenbar och omedelbar.

Modesto tvåmålsskytt

Bilal Hussein, tillbaka efter avstängning, bröt fram och friställde Rui Modesto med en öppnande djupledsboll efter fem minuter. Med en höger yttersida placerade Modesto in bollen mellan benen på Filip Sidklev.

Hussein var inte klar för dagen. Inte Modesto heller. Det massiva trycket gav 2–0 när portugisen nickade in Husseins inlägg efter 20 minuter.

– Ett fint inlägg och jag var fri och det var ganska enkelt att göra det målet, säger Modesto till Discovery+.

Han var mycket nöjd med den kollektiva prestationen.

– Vi har varit stabila och målen gör att vi kan kontrollerna matchen.

Vårens ängslan var som bortblåst, ersatt av beslutsamhet, tydlighet och en effektiv rakhet i spelet.

– Det är en svår bortamatch som alla vet numera, konstgräs, tuffa förutsättningar och ett bra BP. Vi får en start som vi inte är vana vid, spela på ledning, och det hjälper lite grann, säger Andreas Brännström.

Prickade ribban

Jimmy Durmaz kom in för Abdussalam Magashy efter pausen. Omar Faraj var tidigt i andra halvlek ytterst nära 3–0 men prickade ribban.

Det dröjde 75 dagar mellan säsongens första och andra allsvenska seger. Betydelsen av den ska inte övervärderas – AIK är kvar i botten – men heller inte underskattas. Segern var efterlängtad, av alla i och runt klubben.

– Vi får kriga rätt hårt för att freda boxen, men vi är glada för poängen och det är en jäkla arbetsinsats, säger Andreas Brännström.

Fortsätter AIK som på Grimsta IP är det allsvenska kontraktet inte i fara, men ett svårare test än Brommapojkarna väntar nästa helg: Häcken på Friends arena.

Då är nyförvärven Mads Thychosen och Dino Besirovic spelklara.

Alexander Milosevic, till vänster, var tillbaka i AIK:s mittförsvar.
Alexander Milosevic, till vänster, var tillbaka i AIK:s mittförsvar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!