Duellen: Här är årets bästa damspelare

Årets fotbollssäsong är över och det har blivit dags att utse traktens bästa damspelare. Vi gör det genom att våra reportrar Torbjörn Allvin och Magnus Strömsten plockar ut varsin elva.

Frida Pöder och Stina Kägu Bragsjö är två av Vimmerbyspelarna som tar plats i Sportens lag för säsongen.

Frida Pöder och Stina Kägu Bragsjö är två av Vimmerbyspelarna som tar plats i Sportens lag för säsongen.

Foto: Magnus Strömsten

Fotboll2022-11-03 19:00

TORBJÖRN ALLVIN (Nathalie Johansson, Vimmerby): Haha, precis som i herrduellen drog jag vinstlotten och fick välja först. Svårt val? Nej, inte direkt. Självklart valde jag alla kategorier traktens klart bästa spelare: VIF-anfallaren Nathalie Johansson. Hon är för att tala i klarspråk i en egen division. Så bra är hon. Annars skulle hon förstås inte ha uppmärksammats och fått chansen att träna med toppklubben LFC. 36 mål och en hög med assist på det...ja, "Natta" har en kanonsäsong bakom sig. 

MAGNUS STRÖMSTEN (Frida Pöder, Vimmerby): Det blir att gå på defensiven för mig, men samtidigt göra ett offensivt val. Frida Pöder är given för mig. Inte minst för att se till att Allvin inte kan få radarparet i sin elva. Pöder har imponerat stort under sin comebacksäsong i VIF. 15 mål och säkert ännu fler assist i och med att hon spelat fram till många av Nathalie Johanssons 36 mål. Med en sådan känsla och spelsinne är hon en nyckelspelare i det här sammanhanget.

undefined
Louise Andersson är en stark offensiv kraft i Frödinge.

ALLVIN (Louise Andersson, Frödinge): Varför spara på krutet? Just det. Tillbaka som forward visade "LO" sin höga klass. Något annat var heller inte att vänta, i division fyra. Jag vet att jag är tjatig, men är det gärna igen. Louise är alldeles för bra för att spela i de lägre divisionerna. Hon är inte bara målfarlig (19 mål i serien), utan är stark i duellerna, smart och har en förmåga att hitta rätt ytor. 

STRÖMSTEN (Emma Sjökvist, HM IS): Jag behöver mer anfallskraft i laget och då måste det bli Emma Sjökvist som får uppdraget som spjutspets i min elva. Hon svarade för sanslösa 24 av 35 mål som HM IS gjorde under säsongen och har ett målsinne utöver det vanliga. 

ALLVIN (Ea Wessén, Rimforsa): Visst, Rimforsa hade allt annat än en lyckad säsong i division två, men de gånger jag såg RIF så utmärkte sig verkligen Ea. Det brukar hon alltid göra. Har pondus i sitt spel och många fina kvaliteter, vilket gör att hon är en nyckelspelare för det här laget. Blev också Rimforsas främsta målskytt. 

undefined
Hultsfreds veteran Caroline Phalén har spelat sparsamt men framgångsrikt under säsongen.

STRÖMSTEN (Caroline Phalén, Hultsfred): Okej, HFK:s stjärna har varit inne på att avrunda sin fotbollskarriär, men kan inte låta blir att lira när hon har tid och lust. Gjorde sju mål på sex matcher i trean den här säsongen och visade att hon håller hög klass än. Får en fri roll på mittfältet i min uppställning.

ALLVIN (Shams Tarabeih, Hultsfred): Okej, okej. I mitt offensiva tänk måste jag förstås också tänka på de bakre leden. Finns såklart många spännande alternativ i inte minst Vimmerby IF, men jag väljer ändå HFK-kämpen Shams Tarabeih. Har en framåtanda, ett driv och en passion som jag gillar. 

STRÖMSTEN (Greta Koponen, Vimmerby): Hann med en halv säsong i VIF innan innebandykarriären med spel i Täby i SSL kom i vägen. Greta är en stabil back med härlig inställning som ogärna släpper någon förbi sig. Bollbehandlingen är det heller inget fel på så hon får ta ett stort ansvar i uppspelsfasen.

ALLVIN (Tyra Andersson, Vimmerby): 16-åringen spelar nu sin fotboll i elitklubben Linköpings FC. Jag förstår varför. Under våren gjorde hon succé i division två med VIF. Hann med att panga dit nio mål innan hon flyttade. En fysiskt stark spelare för sin ålder, som går rakt på mål och har en attityd som kan ta henne långt. 

STRÖMSTEN (Mia Anspach, Vimmerby): Spelade med ålderns rätt lite mer sparsamt den här säsongen, men visade att takterna fortfarande sitter i. En riktig klippa att luta sig mot i backlinjen och har även en viktig roll som ledargestalt.

ALLVIN (Stina Kägu Bragsjö, Vimmerby): Varför sluta på det offensiva spåret när jag lämnat kollegan Strömsten kvar på perrongen? Stina är en av de speedigaste och snabbaste spelare vi har i trakten. Svårstoppad när hon får upp farten på kanten. Gjorde en del mål under säsongen – och låg bakom desto fler. 

STRÖMSTEN (Molly Levin, Vimmerby): Jag undrar om det inte är kollega Allvin som står där på perrongen och inser att tåget har gått. Valet av Molly Levin innebär att jag får en hel och samspelad backlinje från VIF. Den unga förmågan har verkligen tagit stora kliv den här säsongen och har en given plats.

ALLVIN (Malin Rydén, Hultsfred): Med snabba fötter, kvick i tanken och säker med bollen är Malin en mycket intressant spelartyp. Tar ofta rätt beslut och värderar situationer som gör att man kan tro att hon är betydligt mer erfaren och rutinerad än vad hon i själva verket är. Är bara 17 år och här finns en stor potential. 

STRÖMSTEN (Lisa Danielsson, Frödinge): Gjorde comeback efter lång frånvaro och blev ett stort lyft för Frödinge. Bidrog både med stabilt målvaktsspel och erfarenhet. Styrde upp försvaret väl, vilket ledde till att Frödinge bara släppte in elva mål på tolv matcher i år.

ALLVIN (Julia Rosin, Vimmerby): Lyfts ofta fram av tränarna och får mycket beröm. Med all rätt. Julia är en energisk spelare som löper mycket och som tagit stora kliv de senaste säsongerna. Laglojal som alltid presterar på en jämn och hög nivå. Nästa steg: Våga mer framåt och bli ett större hot i motståndarnas straffområde. 

undefined
Elin Linder är en stark mittfältare i Gullringens GoIF.

STRÖMSTEN (Elin Linder, Gullringen): En central mittfältare som beskrivs som lite av en Duracellkanin. Elin har en hög arbetsmoral och gör jobbet i båda riktningarna. Har dessutom ett vasst skott.

ALLVIN (Matilda Hemmingsson, Hultsfred): En av lagets mest rutinerade spelare, trots att hon bara är 20 år. Är en allround spelare, därför tar hon plats i försvaret i min elva. Vinner mycket dueller, ligger ofta rätt i position och har också visat sig målfarlig. Lagets tredje bästa målskytt i år med sex fullträffar. 

STRÖMSTEN (Emma Wessman, Frödinge): Har vassa meriter från förr och visade den gångna säsongen hur viktig hon är för laget i Frödinge. Är stark både med och utan boll, vilket tyder på en stor spelförståelse.

ALLVIN (Jennifer Pettersson, Gullringen): Gjorde många kvalificerade räddningar i pressade lägen. Har också en hög lägstanivå. Hyllas också av tränaren Mats Söderkvist som en av lagets bästa spelare i år. 

STRÖMSTEN: Pauline Schmidt, Hultsfred: En riktig grovjobbare på mittfältet som är stark i närkampsspelet. Hon är dessutom utrustad med ett bra skott och har tagit stora kliv i HFK den här säsongen.

ALLVIN (Lina Nilsson, Rimforsa): Jag kör på samma spår som med Matilda Hemmingsson. Mitt inre är övertygad om att Lina Nilsson är lika användbar som back, som mittfältare. Hon känns som en klok och spelintelligent spelare, kombinerar det med att ha en säker passningsfot och ett bra positionsspel. 

STRÖMSTEN (Ellen Flöisbon, Rosenfors): Är kanske mer känd som Ellen Erlandsson, men numera är det Flöisbon som gäller. Har presterat på en hög jämn nivå för Rosenfors under säsongen och bidragit med en hel del mål.

Malin Rydén och Matilda Hemmingsson, Hultsfreds FK
Malin Rydén och Matilda Hemmingsson, Hultsfreds FK
Här är årets spelare

Allvin: Jennifer Pettersson –  Shams Tarabeih, Matilda Hemmingsson, Lina Nilsson – Julia Rosin, Malin Rydén, Ea Wessén, Stina Kägu Bragsjö – Louise Andersson, Nathalie Johansson, Tyra Andersson. 

Strömsten: Lisa Danielsson – Molly Levin, Greta Koponen, Mia Anspach – Pauline Schmidt, Elin Linder, Emma Wessman, Caroline Phalén – Frida Pöder, Ellen Flöisbon, Emma Sjökvist

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!