Dortmund och Milan lever i "Dödens grupp"

Dortmund inledde Champions League-hösten skakigt och Milan stod utan vare sig seger eller gjorda mål. Nu har storlagen växlat upp. Med två omgångar kvar har samtliga klubbar i grupp F - "Dödens grupp" – chansen att gå vidare.

Dortmund är nära slutspel i Champions League efter 2-0 hemma mot Newcastle.

Fotboll2023-11-07 20:42

Dortmunds 2–0 hemma mot Newcastle innebär att slutspelsplatsen är nära och Milan har plötsligt möjligheten att haka på tyskarna till spel i åttondelsfinalerna i februari.

Rafael Leaos cykelspark och Olivier Girouds kraftfulla nick gav 2–1 mot Paris SG hemma på San Siro.

Efter blott en poäng på de två inledande omgångarna av Champions League-gruppspelet var Dortmund illa ute.

Nu är läget det omvända.

Hemma mot Newcastle på tisdagskvällen imponerade Dortmund stort och 2–0-segern var både klar och rättvis – och betyder att en slutspelsplats finns inom klart räckhåll.

Blekt Newcastle

Dortmund, som tryckte gasen i botten direkt från avspark, tog ledningen i den 26:e minuten då den tyska landslagsanfallaren Niclas Füllkrug hittade rätt – hans första fullträff i Champions League. Newcastle, utan skadade Alexander Isak, var otroligt blekt under de första 45 minuterna men tack vare ett par byten i halvtid jämnades matchbilden ut i den andra halvleken. Något mål fick dock engelsmännen inte till och i stället kunde Julian Brandt behärskat rulla in 2–0 efter en snabb omställning.

I och med segern står Dortmund på sju inspelade poäng i grupp F, med två omgångar kvar att spela. Det ska nu mycket till för att laget ska missa slutspel, ett kryss till lär räcka.

Milan, mållöst och med bara två poäng efter tre matcher, var piskat att producera något positivt mot PSG.

Varpå Milan Skriniar nickade Paris till ledning redan efter nio minuter. Men repliken kom omgående. Gianluigi Donnarumma släppte retur på skottet från Olivier Giroud och Rafael Leao cykelsparkade akrobatiskt in returen.

Girouds vinnande nick

Båda lagen skippade hängslen och bälten. Det var full fart framåt åt båda håll och mängder med chanser.

En bit in i andra halvlek visade Giroud varför han fortfarande är en avslutare och huvudspelare av klass.

Fransmannen nådde högst på Theo Hernandez inlägg och nickade med kraft in 2–1-målet, ett resultat Milan lyckades hålla trots en ihållande fransk forcering.

Sjachtars skräll

Ukrainska Sjachtar Donetsk, som spelar sina hemmamatchen i Hamburg, skrällde och besegrade Barcelona med 1–0 i grupp H. Trots förlusten har Barcelona avancemang i egna händer inför de avslutande omgångarna av gruppspelet.

Grupptvåan Porto gjorde jobbet och slog jumbon Antwerpen med 2–0 och är därmed uppe på samma poäng – nio – som Barcelona.

Klubbarna möts i nästa omgång.

Atlético Madrid tog sig ett stycke närmare åttondelsfinal via 6–0 – två mål var av Antoine Griezmann och Alvaro Morata – hemma mot Celtic. Samtidigt slog Lazio Feyenoord med 1–0 vilket ger en fortsatt hård kamp mellan Atlético, Lazio och Feyenoord om de två första platserna.