Domarprofilen: "Det här är inget jag gillar"

Ni vet säkert att det är klappat och klart. Det blir enkelserier i år igen i den lokala fotbollen. Vi tog ett snack med domarprofilen Mikael Fransson från Mörlunda för att stämma av hur han ser på det – och på domarsituationen i trakten i stort.

Matchtillsättaren och domarprofilen Mikael Fransson hade önskat att det skulle ha spelats dubbelmöten i seriespelet i år.

Matchtillsättaren och domarprofilen Mikael Fransson hade önskat att det skulle ha spelats dubbelmöten i seriespelet i år.

Foto: Arkiv

Fotboll2021-05-15 12:00

Istället för att som normalt i dessa tider åka ut och kika eller kanske döma en lokal fotbollsmatch, så var det annat som pockade på Franssons intresse den här helgen.

– Jag ska iväg och spela padel. Som så många andra har jag upptäckt glädjen med den sporten. Det trodde jag inte när jag först kom i kontakt med den för ett par år sedan. Nu blir det oftast spel ett par gånger i veckan. 

Fotboll då. Vad tycker du om beskedet att det återigen blir enkelserier?

– Det är verkligen inget som jag personligen gillar. Om alla föreningarna skulle komma överens om att ha dubbelmöten istället så tror jag att det inte vore några problem att lösa det. Med förutsättning att restriktionerna mildras snart vill säga. Kanske att man då skulle ha nästan hela juni på sig att spela fler matcher och även juli. Och sen har vi hösten också där säsongen kan förlängas. Jag vet hur det var när jag själv spelade. Då var oftast planerna som bäst i slutet av september och början av oktober, säger Mikael Fransson.

Hade fulla serier och ett komprimerat spelschema varit genomförbart ur ett domarperspektiv?

– Det är jag nästan övertygad om. På lokal nivå skulle vi lösa det. Om jag skulle ringa till domare nu och fråga om de skulle kunna döma tre matcher en helg, så skulle snarare svaret bli att de kan ta fyra...

Finns risken att spelare lämnar fotbollen efter andra året på rad med färre seriematcher?

– Jag är nästan hundra procent säker på att vi någon gång får betala för det här, om det sedan blir redan till hösten vet jag inte. Risken är uppenbar att både spelare och ledare tappar suget och hittar något annat att göra istället. Plötsligt är inte fotbollen nummer ett längre.

Hur är läget i Vimmerby Fotbolldomarklubb?

– Vi har haft både regelprov och löpartest, men det är några domare som ännu inte genomfört löptestet. I år har vi haft dem på de nya löparbanorna i Södra Vi. 

Hur många domare är ni i klubben?

– Jag vet faktiskt inte exakt just nu eftersom det är några osäkra kort. Men vi är runt 15 domare idag. Det är en liten minskning. Rutinerade domare som Håkan Ericsson och Mats Jonsson har valt att sluta. Det är synd. 

Mikael Fransson gläds däremot åt att Anton Selimi är färsk i domarkåren. 

– Jättekul. Det ska bli intressant att följa honom. Han är seriös. 

Finns det några kvinnliga domare på seniornivå?

– Nä, tyvärr. Vi skulle gärna vilja ha det. Förra året var två på gång in, men de valde att inte hoppa på det sedan. Det var jäkligt synd.

Jobbas det aktivt på att försöka få in fler kvinnor i domarrollen?

– Vi ger samma information till alla intresserade. Däremot fick Smålands FF en peng förra året för att försöka rekrytera fler kvinnor som dömer. Sedan vet jag inte vad som görs i föreningarna i trakten. Det kan jag inte svara på. 

Vad kommer du att ha för roll den här säsongen?

– Ja, haha. Som det ser ut nu så kommer det bli ännu mer än tidigare. Det hade jag inte alls trott och räknat med för några år sedan. Jag kommer nog att döma, vara observatör, fungera som fadder till domare och även vara matchtillsättare. Så jag antar att det kommer bli ganska hektiskt när det väl kör igång. 

När det sker vet ingen exakt i det här läget. Tills vidare får Mikael Fransson nöja sig med padel. 

De olika domarstegen

Här är utbildningsstegen och den nivå domarna får döma på:

STEG 1: Huvuddomare div 6 herrar, div 2 damer. AD: div 4 herr, AD div damer. 

STEG 2: Huvuddomare div 4 herr, div 1 dam. AD: div 2 herr, Elitettan dam. 

STEG 3: Huvuddomare div 2 herr, Elitettan dam. AD: div 1 herr, Damallsvenskan. 

STEG 4: Huvuddomare div 1 herr, Damallsvenskan/FIFA.

STEG 5: Elitfotboll herr/FIFA.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!