Domarsituationen i ett kritiskt läge: "Behöver flera"

Ständiga frågan. Finns det tillräckligt med fotbollsdomare i vår trakt? Vi besökte domarbasen Mikael Fransson för att ta ett snack. "Det är ett tufft läge, risken är uppenbar att vi kommer att få tvingas ställa in matcher".

Domartillsättaren och ordföranden i Vimmerby FDK, Mikael Fransson, berättar om hur domarsituationen i vår region ser ut.

Domartillsättaren och ordföranden i Vimmerby FDK, Mikael Fransson, berättar om hur domarsituationen i vår region ser ut.

Foto: Haris Dreco

Fotboll2022-03-11 12:30

Många matcher, få antal domare – och ibland ett ganska hårt fotbollsklimat. Våra lokala domarna står inför en rejäl utmaning inför säsongen.

Precis som vanligt med andra ord.

Mikael Fransson ger trots situationen ett ganska så coolt och avspänt intryck när vi träffar honom i villan, mitt i centrala Mörlunda. Han har som det så fint heter, varit med förut.

Men ändå... rollen som både ordförande i Vimmerby Fotbollsdomarklubb och domartillsättare är inte en enkel match.

– Det tar sin tid, haha.

I rummet intill sitter sambon Susanne och konstaterar följande:

– Det ringer konstant, hela tiden, säger hon med ett skratt.

Fransson nickar lätt.

Han står i startgroparna för vad som komma skall. Fotbollen närmar sig hundra knyck när nu seriespelet bara är en dryg månad bort.

– Snart blir det att sitta i telefon ett par timmar varje kväll. Det är alltid något som ska fixas, ändras och diskuteras. Det som tar mest tid är när jag får återbud, ibland på kort varsel.

Så, hur många domare har du tillgång till i år?

– Just nu är vi 14, men risken är att vi bara är 13 snart. Vi har en kille som dömer mycket som är på väg att flytta från trakten.

Vi går inte in på exakt hur många matcher han behöver tillsätta domare till under en hel säsong. Att det är ett stort antal framgår tydligt när Fransson berättar att han i uppdraget ska få fram domare till lagen i Vimmerby och Hultsfreds kommun till division 4, 5 och 6 på herrsidan senior och till division 2, 3 och 4 på damsidan. Utöver det ska det tillsättas rättsskipare till reservlagen, till J18 och P16.

Grovplaneringen till säsongen 2022 är gjord och ska vara fullt färdig till 1 april.

Hur många domare krävs det för att du skulle känna dig nöjd?

– Runt 18–20 domare.

Mikael Fransson beskriver en situation där andra närliggande domarklubbar också ligger på bristningsgräsen och har stora utmaningar att vänta framöver.

– Vi har ett bra samarbete med till exempel Västervik, men sen kan man önska att vi hade ett ännu bättre utbyte med andra.

undefined
Domartillsättaren och ordföranden i Vimmerby FDK, Mikael Fransson, berättar om hur domarsituationen i vår region ser ut.

Vad gör ni för att rekrytera nya domare?

– Det är en punkt som vi ständigt diskuterar, men det är svårt. En sak som vi kan bli bättre på är att besöka alla lokala klubbar och på den vägen belysa domarbristen vi har och också försöka få dem att lyfta det i sina respektive föreningar.

Kan en höjning av domararvodet vara ett sätt att attrahera nya domare?

– Ja, så kan det säkert vara. Vissa klubbar kan nog tänka sig att den ersättningen kan höjas, andra inte. Tittar vi till exempel på milersättningen så har den legat på samma nivå sedan 2011.

Som vi nämnde tidigare utesluter inte Mikael Fransson risken att matcher kommer att ställas in under säsongen, på grund av domarbrist.

– Självklart gör vi allt för att det inte ska bli så, men man vet aldrig. I vilket fall kommer vi i vissa matcher ha en enda domare istället för som planerat två.

Belastningen på enskilda domare är ibland tuff. Fransson tar upp ett exempel i närtid där en domare hade tre matcher att döma samma dag, vilket inte är optimalt. Men det är så verkligheten ser ut då och då.

Själv har han avsagt sig att döma matcher i år på grund av sina andra uppdrag, men nja...

– Haha, jag vet att jag kommer att få mina matcher – och jag gillar det. Annars hade jag aldrig hållit på med det här så länge.

Mikael Fransson har själv varit domare länge men planerade att lägga visselpipan på hyllan i år. Det ser däremot ut att bli tufft, då det är ont om domare i vår region.
Mikael Fransson har själv varit domare länge men planerade att lägga visselpipan på hyllan i år. Det ser däremot ut att bli tufft, då det är ont om domare i vår region.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!