Djurgårdens nyförvärv sänkte Degerfors

Ett vedervärdigt krig öppnade för en oväntad återkomst till allsvenskan. Drygt tio minuter – mer tid än så behövde Sead Haksabanovic inte för att visa vilken klasspelare han är. Senare klev Victor Edvardsen in i handlingen när Djurgården slog Degerfors med 3–1 i den allsvenska premiären. –Det känns som en bra start. Skönt att vi har spelare som gör mål, säger tränaren Thomas Lagerlöf.

Sead Haksabanovic gratuleras av Hampus Finndell (till vänster) och Piotr Johansson efter det tidiga ledningsmålet mot Degerfors.

Fotboll2022-04-04 21:15

IFK Norrköping gjorde klubbens finansiellt bästa affär – åtminstone på pappret – när klubben sålde Haksabanovic till Rubin Kazan under vårsäsongen förra året.

En profil lämnade allsvenskan, för lång tid framöver var tanken.

Så blev det inte.

Världen ville inte ha ett ryskt invasionskrig i Ukraina, lika lite som Haksabanovic ville återvända till en serie han är lite för bra för. Men han fick laga efter läge.

När det Internationella fotbollsförbundet, Fifa, gav utländska spelare rätten att pausa sina kontrakt med ryska klubbar och gå på lån, var Djurgårdens sportchef Bosse Andersson på alerten.

Kostar en slant

Många försökte, men Djurgården vann kampen om 22-åringen. Korttidskontraktet kostar förstås en vacker slant och riktigt hur god investeringen är återstår att se.

– Han tillför spetskvalitet, kan slå ut sina motståndare i en mot en-situationer. Och så jobbar han väldigt hårt, säger Thomas Lagerlöf.

Haksabanovic gjorde rätt för sig omgående. Med nummer 99 på ryggen - och på ett sätt han gav flera prov på under succétiden i Norrköping.

Bollen klistrad vid de kvicka fötterna, ytan för ett avslut hittades - och så låg bollen i Alfie Whitemans högra hörn. En pangstart i allsvenska debuten för Djurgården.

– Det är så klart skönt att göra det i första matchen, ett mål direkt. Att ge fansen det är stort, säger han till Discovery plus.

Tre ramträffar

Den första halvtimman skapade Djurgården – i ett furiöst tempo – tillräckligt för att gå in till pausvilan i en trygg ledning. I stället hände det här, inom 30 sekunder i slutet av första halvlek:

Mittbacken Isak Hien styrde ett inspel av Diljan Vukojevic i stolpen men rensade returen till hörna.

På den prickade Degerfors mittback Sean Sabetkar samma stolpe efter en svag, rensande nick av Haris Radetinac.

– Första halvtimmen är fantastiskt bra. Med lite skärpa där ska matchen vara över. Bra tempo, intensitet i vårt spel. Jag vet inte om vi blir nonchalanta. Plötsligt var det bud på mål fler gånger om för Degerfors. Det var några hemska minuter som kunde ha ställt till det, säger Djurgårdens tränare Thomas Lagerlöf.

Degerfors var ytterst nära kvittering två gånger om direkt efter pausen. Rasmus Örqvists nick styrdes i ribban av Jacob Widell Zetterström och sedan tippade målvakten Diego Campos mäktigt skott till hörna.

Edvardsens dubbel

Marginalerna var på Djurgårdens sida. På matchens fjärde träff i målställningen (Haris Radetinac) studsade bollen ut till – han av alla mot sin gamla klubb – Victor Edvardsen och så var det 2–0.

Game over? Knappast. Degerfors vek inte ned sig, gick för reducering. Sabetkar nickade i ribban, Widell Zetterström, 23, fick gång efter annan visa sin höga kapacitet.

Men han kunde inte greja allt. Inhopparen Abdelrahman Saidi tog ned Christos Gravius inlägg och prickade in målet som gav matchen ny nerv. Degerfors hade vittring, Djurgården uppträdde något skakat och kontrade med att plocka av Haksabanovic för försvararen Jesper Löfgren med 20 minuter kvar.

Det var bud på 2–2, liksom 3–1 – och det senare kom i 88:e minuten. Viktor Edvardsen igen.

Fakta: Djurgårdens meriterade debutanter

Djurgården var aktivt på transfermarknaden under hösten och vintern. Det märktes i startelvan som mötte Degerfors hemma på Tele 2 arena. Fyra erfarna spelare gjorde sina debuter från start för Djurgården i allsvenskan, en fick hoppa in.

Victor Edvardsen, anfallare. Stod för 30 mål på 58 matcher för Degerfors i superettan och i allsvenskan.

Pierre Bengtsson, försvarare. Snart 34 fyllda är landslagsback allsvensk igen för första gången sedan han spelade för AIK 2009. Tillbaka i svenska fotboll efter äventyr i klubbar som FC Köpenhamn, Basta, Mainz och Nordsjälland.

Sead Haksabanovic, anfallare. Är på korttidslån från Rubin Kazan i ryska ligan. Lämnade IFK Norrköping för en rekordsumma sommaren 2021. Tidigare i Halmstad och West Ham.

Piotr Johansson, försvarare. Värvad från Kalmar FF. Tidigare spelat allsvenskt för Malmö FF och Östersund.

Gustav Wikheim, mittfältare. Norrmannen har vunnit ligatitlar med Strömsgodset och Midtjylland. Närmast från Al-Fateh i Saudiarabien. Bytte av Edvardsen i slutminuterna.