Stejdahl om valet av VIF: "Passar mig perfekt"

Ett tuffare träningsupplägg än han föreställt sig och en ny tränare som påminner en hel del om en tidigare. Det är några av de första intrycken som Oskar Stejdahl fått i sin nygamla klubb Vimmerby IF.

Oskar Stejdahl är tillbaka i Vimmerby IF efter spel i division 1 med Åtvidabergs FF och Oskarshamns AIK.

Oskar Stejdahl är tillbaka i Vimmerby IF efter spel i division 1 med Åtvidabergs FF och Oskarshamns AIK.

Foto: Magnus Strömsten

Fotboll2024-01-19 12:30

Med drygt 120 matcher och 18 mål i division 1 för Åtvidabergs FF och Oskarshamns AIK är återvändaren Oskar Stejdahl Vimmerby IF:s mest meriterade nyförvärv till kommande säsong. Sporten tog en pratstund med Mariannelundssonen inför ett av veckans fyra träningspass en kylslagen torsdagskväll i mitten av januari.

26-åringen funderade över sin fotbollsframtid under slutet av 2023, men för ett par veckor sedan bestämde han sig till slut. Det blir en återkomst i Vimmerby IF där han spelade under flera säsonger på mitten av 2010-talet.

Varför föll valet på VIF?

– Jag har spelat på högre nivå under flera år och har varit med om mycket. Tidigare har fotbollen kommit i första hand och livet har fått anpassa sig därefter. Nu tänker jag mer att helheten ska fungera och när glädjen och motivationen inte finns för en satsning på hög nivå så passar Vimmerby mig perfekt. Klubben har dessutom något väldigt intressant på gång. Med en ny tränare och en stark trupp.

Stejdahl medger att flera andra klubbar visat intresse, men beslutet att välja Vimmerby var inte svårt.

– Jag har haft bra snack med Stefan Bragsjö och David Lindgren som jag känner från min tid i klubben sedan tidigare. Dessutom valde min lillebror Gustav att gå till VIF, och möjligheten att få spela tillsammans med honom för första gången lockade också.

undefined
Oskar Stejdahl tränar fyra gånger i veckan med Vimmerby under föräsongen och fick en liten chock när han insåg hur tufft laget kör.

Försäsongsträningen är inne på andra veckan och Stejdahl är imponerad av nivån när det gäller både kvalité och kvantitet.

– Jag fick faktiskt en liten chock på första träningen. När jag var i Hvetlanda GIF och spelade i trean tränade de inte alls så tufft. Det går inte att jämföra med hur hårt man kör i ett lag i division ett, men det är inte långt därifrån. Men jag gillar det. Det visar hur seriöst det är och att man vill utveckla både spelare och laget.

Vad är det första intryck av lagets nye tränare Fredrik Falkevall?

– Han är lugn och ödmjuk och verkar vara en kunnig och erfaren tränare. Han påminner faktiskt lite om Tommy Svensson Pöder, bortsett från att Falkevall inte är lika energisk, men det är ju få som är, säger han med ett skratt.

undefined
Oskar Stejdahl spelade i Åtvidabergs FF förra säsongen. Den var fylld av skador och slutade med degradering från division ett.

Lika roligt var det inte för Oskar säsongen som gick. Han var då tillbaka i Åtvidabergs FF. Det året väljer han att summera kort och gott.

– Det var en riktig skitsäsong. 

Personligen råkade han ut för en rad skador och kunde bara spela ett 15-tal matcher.

– Jag fick problem med ryggen och det visade sig vara en kotförskjutning. Sedan åkte jag på en hjärnskakning, hade en infektion i foten, drog en baksida och fick problem med ett yttre ledband i knät. Dessutom åkte vi ur serien. Det var en besvikelse.

Vad var det som gick snett?

– Ja, den som visste det. Vi gjorde en bra vårsäsong och låg i mitten av tabellen. Sedan fick vi en lång svacka och började dala. Med två matcher kvar behövde vi bara en poäng för att säkra nytt kontrakt, men det ville sig inte. 

2024 blir det alltså en omstart i VIF för Stejdahl som hoppas kunna tillföra en hel del på mittfältet.

– Jag trivs i de flesta positioner på mitten. Det är hård konkurrens om platserna där så vi får se vart tränaren vill ha mig. 

undefined
Oskar Stejdahl Vimmerby IF

Hur höga förväntningar ska man ha på VIF i år?

– Vi ska sikta högt. Laget från förra säsongen är intakt och det är många unga spelare som fått erfarenhet av spel i trean. Kryddat med ett par vassa nyförvärv så ökar konkurrensen och förutsättningarna att prestera bättre.

Oskar Stejdahl

Ålder: 26 år

Bor: Mariannelund

Jobbar som: Snickare.

Favoritmat: Äter det mesta, men Tacos är nog ändå favoriten.

Fritidsintresse: Golf

Tittar på: Yellowstone, väldigt bra serie.

Favoritlag: Bara Liverpool som gäller.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!