Derbyseger för IFK Göteborg – trots missad straff

Oscar Vilhelmsson, 18, visade vägen. Då kunde IFK Göteborg slå Häcken med 2–0 – trots att veteranen Marcus Berg bommade en straff. –Ska man missa någon gång är det väl i dag när vi ändå vann, säger 35-åringen.

Oscar Vilhelmsson och Marcus Berg jublar över 1–0-målet.

Fotboll2022-04-17 19:31

Oscar Vilhelmsson har omgärdats av flyttrykten de senaste åren – trots att han inte gjorde sitt första allsvenska mål förrän sent i höstas.

Men det lär kunna bli några till innan en eventuell flytt utomlands.

Mot Häcken hade det inte ens gått två minuter när IFK Göteborgstalangen fick första läget. Den gången räddade Peter Abrahamsson ut till hörna – men på den kom nästa chans och säsongens första mål för 18-åringen.

Efter ett inspel från vänster i straffområdet och en miss i Häckenförsvaret sköt Vilhelmsson in ledningsmålet från nära håll. En drömstart för IFK Göteborg i derbyt.

Passningen fick 18-åringen från anfallskollegan, Marcus Berg, 35.

– Det är skönt, det är viktigt, han gör ett bra jobb, är med och hugger och sliter mycket i försvarsspelet. Det är viktigt för oss offensiva att vi får producera framåt, säger Berg efter matchen.

Hög press

Ledningsmålet kom efter en intensiv inledning av ”Blåvitt”, som pressade Häcken högt upp i banan och direkt från start vaskade fram några bra lägen.

Häcken tog visserligen över spelet mer och mer och satte långa stunder hårt tryck på IFK Göteborgsförsvaret. Men övertaget hjälpte inte.

I inledningen av andra halvlek fick målskytten Oscar Vilhelmsson lämna planen. Ersättaren, Gustaf Norlin, hade bara varit på planen i en halvminut när han tog sig in i straffområdet och föll i en duell med Johan Hammar.

Det hade utan lycka ropats på straff ett par gånger tidigare åt båda hållen – men den här gången var domaren tvärsäker, blåste av och pekade på straffpunkten.

Missad straff

Det var ett drömläge för Göteborg att utöka ledningen – men Marcus Berg, som varit inblandad i samtliga Blåvittmål hittills den här säsongen, sköt över.

– Det var ingen bra straff. Surt att missa den i ett viktigt läge. 2–0 där hade varit viktigt så klart, säger Berg.

– Men sedan tycker jag att vi höjer oss det faktiskt, skapar mycket chanser och får dit den till slut. Så 2–0 är väl i underkant om jag ska vara ärlig.

Med drygt 20 minuter kvar att spela drog dessutom vänsterbacken Kadir Hodzic på sig två gula kort på två minuter, vilket gjorde att Häcken fick avsluta matchen med en spelare mindre.

Det utnyttjade IFK Göteborg, till slut, med tio minuter kvar när Hosam Aiesh fick skottläge vid straffområdesgränsen och satte slutresultatet 2–0.

"Inte kyliga nog"

IFK Göteborg har därmed inlett årets herrallsvenska med tre raka segrar. Redan på onsdag väntar nu ett nytt toppmöte, mot Djurgården.

Även för Häcken – som åkte på säsongens första förlust – väntar nästa match redan på onsdag, mot IFK Norrköping.

– Nu gäller det att ta med sig det som var bra i dag, vilket ändå var ganska mycket för vår del, säger Häckentränaren Per-Mathias Högmo.

– Men när vi tvingas ligga och jaga blir vi lite för heta på gröten, vi var inte kyliga nog i dag.