Degerfors vann – efter tränarnas tunga besked

I måndags blev de av med jobbet. På söndagen ledde Tobias Solberg och Andreas Holmberg krisande Degerfors till seger mot guldjagande Häcken, 1-0. –Om det här är det sista de gör för klubben vill vi göra det för dem, säger matchhjälten Elyas Bouzaiene.

Degerfors Elyas Bouzaiene, till höger, jublar efter att ha blivit matchvinnare hemma mot Häcken.

Degerfors Elyas Bouzaiene, till höger, jublar efter att ha blivit matchvinnare hemma mot Häcken.

Foto: Tommy Pedersen/TT

Fotboll2023-09-03 17:09

Veckan började med att Tobias Solberg och Andreas Holmberg fick beskedet att de inte får fortsätta träna Degerfors nästa säsong.

Den slutade roligare, med en oerhört viktig 1-0-seger mot regerande mästarlaget Häcken i fotbollsallsvenskan – kanske till viss del tack vare måndagens nyhet.

– Killarna visar i dag hur de hanterar det. Det har gett oss positiv energi, en injektion, säger Andreas Holmberg.

Elyas Bouzaiene såg till att Degerfors lämnade nedflyttningsplatsen i botten av tabellen när han nickade in segermålet efter en timme.

– Helt sjukt, en sån jäkla lättnad. Att vi kan spela så här bra mot ett topplag visar hur bra vi är, säger 25-åringen.

Han håller med Andreas Holmberg om att tränarbeskedet har fått en positiv effekt.

– Det stärker oss, vi blir ännu tajtare, säger Bouzaiene.

Segern var bästa möjliga injektionen när allsvenskan nu gör landslagsuppehåll.

– Vi vet vad vi gjorde förra hösten (Degerfors avslutade allsvenskan med elva matcher i följd utan förlust). Det här ger oss självförtroende. Det gäller bara att vi spelar så här kontinuerligt, säger Bouzaiene.

Skön ledighet

För Häcken blev det platt fall efter segern mot Aberdeen i Europa League-kvalet i torsdags. Efter Elfsborgs lördagsförlust mot Värnamo hade göteborgarna chansen att reducera gapet till allsvenskans ledarlag till en poäng.

Så blev det alltså inte.

Det täta matchandet tär på truppen.

– Vi har spelat tre matcher i veckan i åtta veckor. Vi gillar att säga att vi ska behärska det men totalt påverkar det stabiliteten i det vi gör. Det ska bli skönt med lite ledigt, säger tränaren Per-Mathias Högmo.

Häcken har gjort flest mål i allsvenskan och Degerfors har läckt mest bakåt.

Ändå lämnade tabelltrean Stora Valla utan att ha fått hål på hemmalaget.

– Vad ska man säga? Det är först de sista 15 minuterna som vi skapar mycket nog för att kunna göra mål. Degerfors försvarar sig bra, säger Högmo.

”Backar tränarna”

Häckentränaren passade på att skicka en passning till Degerfors klubbledning.

– Jag är imponerad av Degerfors. De är trogna sitt koncept och de kan inte få ett bättre svar än i dag. Spelarna visar att de backar upp sina tränare, sade Högmo och gav kollegan Holmberg en vänskaplig klapp på benet.

Andreas Holmberg återgäldade gesten:

– Det var rätt läge att möta Häcken i dag. Med deras resor och urladdning i torsdags. Vi är otroligt glada över att vinna mot ett av Sveriges absolut bästa lag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!