Debutantens galna dygn: "Många var nog oroliga"

Från att telefonen ringde hade hon fyra timmar på sig att ta sig till flygplatsen. Stina Lennartssons första VM började kaotiskt. –Det var liksom ”Gud, ska jag åka själv till Nya Zeeland?”. Jag tar mig ju knappt till Linköping, liksom. Men det gick. Jag är här, säger högerbacken.

Stina Lennartsson träffade pressen efter tisdagens träning på det svenska landslagets VM-bas i utkanterna av Wellington.

Stina Lennartsson träffade pressen efter tisdagens träning på det svenska landslagets VM-bas i utkanterna av Wellington.

Foto: Christine Olsson/TT

Fotboll2023-07-25 09:14

Lennartsson var en av Sveriges reserver på hemmaplan och visste att det kunde bli tal om en resa till fotbolls-VM med kort varsel. När förbundskapten Peter Gerhardsson väl ringde förra onsdagen kom det ändå som en total överraskning för Linköpingsbacken.

– Det var såklart jättekul, men jag var nog lite chockad där och då. Och att allting bara skulle gå så himla fort, jag satt på ett plan bara några timmar senare, säger Lennartsson.

"Kan hamna var som helst"

Krångligt nog var hon dessutom inte hemma i Linköping när samtalet kom utan på en golfbana i Småland. Fyra timmar senare skulle planet mot Nya Zeeland lyfta. Den Vetlandafödda 26-åringen fick helt enkelt packa ner det hon hade med sig, och undrade hur hon skulle få ihop allting.

Hon var inte ensam om den saken.

– Det var nog många som var oroliga där hemma när de skulle skicka ner mig hit.

TT: Finns det skräckanekdoter eller varför var folk oroliga?

– Nej, men det är nog liksom att jag kan hamna var som helst. Jag tappar bort flygbiljetter och jag vet inte vart jag ska ta vägen. Det är nog mer att jag är lite vimsig. Jag hakar alltid på alla andra. Men nu fick jag klara mig själv.

Inte blev det bättre av att det här med att flyga inte tillhör favoritsysselsättningarna. På en av flighterna, 23 timmar mellan London och Melbourne, for tankarna i väg.

– Som flygrädd var det ganska jobbiga 23 timmar. Eftersom jag var själv hade jag inte så mycket val annat än att bita ihop. Men det var inte så jättekul att vakna upp där mitt i natten över Indiska oceanen och så blir det turbulens och man tänker ”Ska jag dö här?”.

Tuffa dygn

Den första tiden i Wellington, Lennartsson landade i fredags, har också varit kämpig. Tidsomställningen sätter fortfarande sina spår.

– Det har varit tuffa dygn här, jag trodde inte alls att det skulle vara så här jobbigt som det faktiskt har varit. Men det är skönt att vara på plats och varje dag blir det bättre och bättre.

Redan två dagar efter ankomsten satt hon på bänken och såg Sverige vinna en rafflande VM-premiär mot Sydafrika med 2–1. Dramatiken, där fotbollsdamerna avgjorde först i slutminuten, var bra för att hålla Lennartsson vaken.

– Såklart var jag ganska trött. Det var bara mitt andra dygn, så det kändes av. Men det gick ganska bra. Det var ju ganska spännande.

På tisdagen gjorde hon sin första fulla träning med det svenska VM-laget. Inför lördagens match mot Italien närmar hon sig att bli spelredo.

– De har gjort upp en bra plan åt mig, hur jag ska stegra min träning, hur jag ska sova och hur jag ska hålla mig vaken om dagarna och sysselsätta mig. Och i dag kände jag mig ganska mycket som mig själv i alla fall.

Fakta: Stina Lennartsson

Född: 4 april 1997 (26 år), i Vetlanda.

Position: högerback.

Klubb: Linköping.

Moderklubb: Bäckseda IF.

Tidigare klubbar: Landsbro 2013–2014, Växjö 2015–2021.

A-landskamper/mål: 1/0.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!