Seriefavoriterna ska mötas – två gånger om: "Spännande"

De utmålas som klara seriefavoriter på förhand. Men varför nöja sig med att bara mötas i serien? Nä, just det. IFK Tuna och Södra Vi IF tar det ett steg längre. De möts inte bara i helgen, utan även helgen därpå...

Lasse Gustavsson är tränare i IFK Tuna som har träningsmatch mot Södra Vi IF på lördag.

Lasse Gustavsson är tränare i IFK Tuna som har träningsmatch mot Södra Vi IF på lördag.

Foto: Magnus Strömsten

Fotboll2023-03-01 12:00

IFK Tuna och Södra Vi IF har duellerat redan under silly season. När Tuna tog in Johan Lundin och Filip Gustavsson från Västerviks FF svarade Södra Vi med att värva Anton Brorsson och Niklas Gunnarsson från Vimmerby IF. När krutröken lagt sig efter den bataljen är det nu dags för lagen att visa vad de går för ute på planen.

Till helgen är det dags för den första drabbningen. Den följs dessutom som sagt av ytterligare en helgen därpå.

Hur är det egentligen möjligt, och varför?

– Vi hade bokat in en träningsmatch tidigt och sedan kom lottningen till cupen och då stod det klart att vi fick mötas igen. Det blir ett dubbelmöte där det första får ses som lite av en uppvärmning, säger Tuna-tränaren Lasse Gustavsson och skrattar till och tillägger att det blir mer allvar i cupmatchen.

undefined
Johan Lundin kommer tillföra mycket trygghet i IFK Tunas försvar.

Hur viktigt är det att vinna mot Södra Vi?

– Visst vill man alltid vinna, men samtidigt är det tidigt på säsongen och de här matcherna behövs för att jag ska se styrkor och svagheter i vårt spel och veta hur vi ska jobba vidare.

Lasse Gustavsson är ny som tränare i Tuna den här säsongen och har fått två månader på sig att jobba med laget. Årets upplaga av IFK Tuna har en spännande mix av rutinerade spelare och yngre förmågor. 

Hur nöjd är du med truppen?

– Vi känns väldigt ramstarka. Det finns ett par starka mittbackar att bygga laget kring. Offensivt har vi också flera kreativa spelare som jag vill ska vara inblandade i spelet med boll. 

undefined
IFK Tuna tränar på Arena Ceos konstgräs under försäsongen.

Hur har träningsnärvaron sett ut?

– Lite ojämn. Vi har runt 25 spelare som tränar, men på vissa pass kan vi vara åtta och andra 16. Det gör det svårt att planera träningarna. Jag tycker ändå att det är bra fart och jag gillar det jag ser på passen, säger Gustavsson som inte har bestämt sig för hur laget ska spela än.

– Så här långt har vi mest jobbat med grunderna i försvarsspelet på träningarna. Sedan kommer vi testa oss fram när det gäller offensiven under träningsmatcherna.

Lördagens möte med Södra Vi blir den första officiella träningsmatchen, men Tuna har spelat en del redan.

– Vi var med i en inomhuscup i Åryd för ett par veckor sedan. Dessutom har vi mött Frödinge i två gånger. Senast vann vi med 4–0 och gjorde det ganska bra med tanke på att Frödinge är ganska försvarsstarka.

Filip Gustavsson är tillbaka i IFK Tuna.
Filip Gustavsson är tillbaka i IFK Tuna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!