Danielson tillbaka: Ska visa vad jag går för

Förbundskapten Janne Andersson har tagit ut ett helt nytt lag, till landskampen mot Uzbekistan. Bland annat ska Marcus Danielson försöka ta tillbaka mittbacksplatsen från Filip Helander. –Det är upp till mig att visa vad jag går för, säger han.

Marcus Danielson. Arkivbild.

Marcus Danielson. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fotboll2021-09-04 13:21

Danielson var avstängd i torsdagens VM-kvalmatch mot Spanien, efter att ha blivit utvisad i åttondelsfinalen mot Ukraina i EM. Filip Helander gjorde en mycket bra insats, vid sidan av Victor Nilsson Lindelöf. Så nu måste Danielson, i söndagens landskamp, övertyga förbundskaptenen om att han är den som ska spela mot Grekland i VM-kvalet på onsdag.

– Det gäller som alltid att prestera och göra det bästa av varje möjlighet. Jag ska göra allt för att kunna göra mitt bästa och så hoppas jag att det leder till något bra, säger Danielson, som också får ta på sig kaptensbindeln.

– Det är en enorm stolthet att få ta på sig landslagströjan och att få möjlighet att bära kaptensbindeln känns fantastiskt att få det förtroendet.

Kanske behöver inte Danielson övertyga så enormt mycket mot Uzbekistan. Det finns nämligen skadefrågetecken för Helander inför onsdagens match. Han och Albin Ekdal tränade individuellt på lördagen.

– Onsdagen kan vara i fara, säger Andersson om Helander och Ekdal. Men det finns några dagar kvar och vi tar det dag för dag.

Har bearbetat EM

Danielson blev syndabock i EM-åttondelen då han i förlängningen träffade Artem Besedin med dobbarna över knät och blev utvisad. Ukraina gjorde sedan 2–1 i sista minuten.

Besedin skadades svårt i knät och Danielson fick be om ursäkt.

– Jag var inne i omklädningsrummet och bad om ursäkt. Det var jobbigt att se honom, man vill aldrig skada någon, och jag hoppas att han återhämtar sig snabbt, säger Danielson.

Det tog tid för honom att bearbeta det tunga uttåget ur EM.

– Jag bearbetade det i mitt eget huvud och fick hjälp av familj och vänner, de närmaste, för att kunna gå vidare. Nu tänker jag inte längre på det så ofta, säger Danielson.

Fokus på egna laget

För Andersson har det varit svårt att värdera morgondagens motståndare Uzbekistan.

– Det är ett okänt motstånd, men spännande, säger han.

Fokus ligger helt på det egna laget, att se till att spelarna som inte fått så mycket tid i A-landslaget är helt på det klara med lagets grundspel.

– Det gäller att använda träningsmatcher på ett bra sätt. Vi vill se att spelarna fyller rollerna enligt våra principer. Utifrån detta är det fritt fram att ta egna initiativ, säger Andersson.

Daniel Sundgren, Carl Starfelt och Jordan Larsson fick inte så många minuter mot Spanien, men kommer att få bra med speltid mot Uzbekistan.

Fakta: Startelvan mot Uzbekistan

Startelvan: Kristoffer Nordfeldt – Mattias Johansson, Marcus Danielson, Joakim Nilsson, Martin Olsson – Ken Sema, Mattias Svanberg, Jens Cajuste, Jesper Karlsson – Robin Quaison, Isaac Kiese Thelin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om