Danielson en av få som tog chansen

Förbundskaptenerna Janne Andersson och Peter Wettergren ville se spelare ta chansen i kampen om framtida EM-platser. Få gjorde det. Marcus Danielson var definitivt en.

Marcus Danielson i duell med Danmarks Jonas Wind.

Marcus Danielson i duell med Danmarks Jonas Wind.

Foto: Liselotte Sabroe/AP/TT

Fotboll2020-11-11 22:20

Mittbacken var en av de tyngsta pjäserna när Djurgården tog SM-guldet förra året. Det gav en plats i landslagstruppen i EM-kvalet – och debut mot Malta.

Danielson slog till direkt med ett mål och en prestation som Janne Andersson uppskattade. Efter det allsvenska guldfirandet tog han chansen när kinesiska Dalian öppnade plånboken rejält.

Danielson var med på januariturnén men missade höstens två första samlingar.

Lovande comeback

Återkomsten var lovande – men om det ökade hans möjligheter vet han inte.

– Svårt att svara på. Det ska Janne och Peter egentligen svara på. Det kändes relativt bra. Jag stod rätt vid inläggssituationer och så. I offensiven finns mer att hämta. Defensivt kom jag bra in i positionsspelet, fick nicka bort bollar. Jag tycker att det fungerade bra i samarbetet med Calle (Starfelt) och resten av backlinjen.

– Men jag hoppas att jag gjorde det (tog chansen), säger Danielson.

Förhoppningar inför Nations League mot Kroatien och Frankrike?

– Jag vet inte hur de tänker inför matchen mot Kroatien. För mig låg fokus på dagens match, men förhoppningsvis gillade de vad de såg.

Siktar på EM

Han sticker inte under stol med att han siktar på att ta en plats i truppen till EM i sommar.

– Det finns ett EM-slutspel där jag gärna vill vara med i truppen. Just nu är jag en spelare som ligger på gränsen och det gäller att ta varje möjlighet som finns och prestera när jag får chansen.

Danielson var rätt kritisk mot den svenska insatsen?

– Generellt har vi en första halvlek där vi inte får något eget spel. Vi får försvara mycket, de flyttar oss från sida till sida. Vi är bättre i andra, får kombinationer och spelar oss fram.

– Deras mål kan vi göra det bättre på. Jag har inte se dem i efterhand, men det första rinner igenom alla och petas in vid bortre stolpen.

– Och självklart kan man alltid göra det bättre vid andra. Vi får slita hårt, Danmark är skickliga med bollen, skickliga i sitt presspel. Vi har svårt att ha ett eget spel. Det finns mer att önska där, säger Marcus Danielson.

Efter matchen meddelade Peter Wettergren att trion Oscar Hiljemark, Joel Andersson och Jacob Rinne, snabbinkallade till landskampen i måndags, utgår ur truppen och inte följer med till Stockholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om