Citys rekordsiffror efter brottsanklagelserna

Manchester City visar upp rekordsiffror efter den succéartade fjolårssäsongen. Men bakom den soliga resultaträkningen finns hot om såväl böter som poängavdrag.

Manchester CIty visar upp ekonomiska

Manchester CIty visar upp ekonomiska

Foto: Martin Rickett/AP/TT

Fotboll2023-11-15 13:12

Manchester Citys herrar blev i våras den första engelska fotbollsklubb sedan Manchester United 1999 att ta hem trippeln: seger i Champions League, Premier League och FA-cupen.

Även ekonomiskt blev det en succé för Manchester City, som sedan 2008 ägs av en investeringsfond kontrollerad av Förenade arabemiratens kungafamilj.

Den årliga omsättningen landar på 712,8 miljoner pund, motsvarande närmare 9,5 miljarder kronor. Det är en ökning med nästan 100 miljoner pund jämfört med säsongen 2021–22, och den högsta siffran hittills för ett Premier League-lag. Det tidigare "rekordet" ägdes av lokalrivalen Manchester United, som förra månaden presenterade en årlig omsättning på omkring 8,65 miljarder kronor för säsongen 2022–23.

I Citys årsredovisning nämns dock även det hot om böter som klubben fortsatt står inför.

En oberoende utredning, beställd av Premier League, visade i februari att den regerande mästarklubben vid flera tillfällen under åren 2009–2018 brutit mot det ekonomiska regelverket. Totalt handlar om det 115 punkter, som skulle kunna leda till antingen böter eller poängavdrag.

"Styrelsen noterar att det finns ett antal risker och osäkerhetsfaktorer som kan ha väsentlig inverkan på klubbens resultat", står det i årsredovisningen. Till och med uteslutning ur Premier League ligger på bordet, enligt AP.

Varken ordföranden Kaldoon al-Mubarak eller sportchefen Ferran Soriano nämner dock anklagelserna i årsredovisningens inledande kommentarer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!