Chockförlust för hemmanationen i VM

Australien, som leds av svenske förbundskaptenen Tony Gustavsson, åkte på en chockförlust mot Nigeria (2–3) i fotbolls-VM på hemmaplan. Efteråt var det nigerianska glädjescener som utspelade sig på Brisbane Stadium.

Nigerias Onome Ebi, stående, och målskytten Osinachi Ohale firar segern mot Australien.

Fotboll2023-07-27 14:08

Förväntningarna på Australiens "Matildas" har varit höga inför fotbolls-VM i Australien och Nya Zeeland. Men efter slutsignalen i den andra gruppspelsmatchen var det Nigeria som firade ett stort kliv mot åttondelsfinal med att gråta glädjetårar i Brisbanekvällen.

I mötet med Nigeria var Australiens avsaknad av skadade anfallsstjärnan Sam Kerr nästintill total.

Kortvarig glädje

Inledningsvis gick bollen inte i mål för svenske förbundskaptenen Tony Gustavssons gäng – trots massvis av bra målchanser. Men i första halvlekens första tilläggsminut klev Emily van Egmond, Sam Kerrs ersättare, fram. Anfallaren rullade distinkt in 1–0 till hemmalaget.

Hemmapublikens glädje blev dock kortvarig. Ett par minuter senare tryckte Uchenna Kanu in 1–1 – med halvlekens sista spark.

I andra halvlek tryckte "Matildas" på för ett ledningsmål. Men det var Nigeria som gjorde målet. I den 65:e minuten nickade Osinachi Ohale in 2–1 efter en hörna. Kort därefter utökade Nigeria ledningen till 3–1. Asisat Oshoala snappade upp en svag hemåtnick, rundade målvakten och placerade enkelt in bollen – till lagkamraternas vilda förtjusning.

Tuff kamp om slutspelsplats

Australien fortsatte pressa på för att ta sig tillbaka in i matchen – och i den tionde tilläggsminuten kom reduceringen till 2–3. Men närmare än så kom inte "Matildas".

Nigerias seger innebär att laget nu spelat in fyra poäng och leder grupp B, tack vare flest gjorda mål. Bakom jagar Kanada och Australien, på fyra respektive tre poäng. Kanada och Australien möts i sista gruppspelsmatchen.

I sista gruppspelsomgången möter Nigeria redan utslagna Irland. Båda matcherna spelas på måndag, klockan 12.00 svensk tid.