Cajuste: "Här för att jobba hårt"

Varför krångla till det? Debutanten Jens Cajuste kliver in i karriärens första A-landslagssamling med en sak i tankarna: –Jag är här för att jobba hårt, säger han.

Jens Cajuste i Champions League-duell med Liverpools Takumi Minamino. Arkivbild.

Jens Cajuste i Champions League-duell med Liverpools Takumi Minamino. Arkivbild.

Foto: Phil Noble

Fotboll2020-11-09 20:10

Frågor om förväntningar, speltid och vem som får Guldbollen får korta, snabba svar.

"Superkul", "ingen aning", "inte insatt".

För Jens Cajuste handlar karriärens första A-landslagssamling – med allt var det innebär, bland annat en drös av frågor från medierna – om att visa exakt samma sak som öppnade dörren till Sveriges fotbollslandslag.

Han ska jobba hårt, som han gör i danska storklubben Midtjylland.

– Sedan får vi se vad som händer, säger han.

"Inte upp till mig"

Mittfältaren ger inte ens sig på att gissa om han kan få speltid i träningsmatchen mot Danmark på Brøndbystadion på onsdag.

– Det är inte upp till mig.

21-åringen är dock desto mer talför och beskrivande när det kommer till hur han hittade vägen in till förbundskapten Janne Anderssons landslag.

Den första delen är klubben Midtjylland, som Cajuste skrev ett femårskontrakt med 2018.

– Jag tror att jag har fått alla resurser som man behöver för att utvecklas. Jag har haft tränare som har hjälpt mig med olika delar av min fotboll. Och jag tror att den balansen i klubben, med resurserna, verkligen har utvecklat mig som spelare, säger Cajuste och beskriver sedan delen som han har förbättrats allra mest sedan flytten från Örgryte.

– Jag skulle säga mitt försvarsspel som den stora faktorn. Och att jag utvecklats mycket fysiskt sedan jag kom. Den kombination har hjälpt mig väldigt mycket.

"Lärt mig mycket"

Den andra delen handlar om Midtjyllands Champions League-spel.

– Jag tycker att det har gjort mycket för min utveckling, både på och utanför planen. Speciellt på planen. Att få känna på tempot, hur mycket snabbare det går. Jag tror att jag har lärt mig väldigt mycket på väldigt kort tid.

Kort om tid är det också till Sveriges träningsmatch mot Danmark. Landslaget samlades under måndagskvällen, på tisdagen genomförs första träningen och på onsdag är det match.

– Det kommer att bli intressant. Man får bara anpassa sig till situationen och ta det som det kommer, säger Jens Cajuste.

Fakta: Jens Cajuste

Född: 10 augusti 1999 i Göteborg.

Position: Mittfältare.

Klubb: FC Midtjylland.

Tidigare seniorklubb: Örgryte.

Landskamper: 3 U21-matcher.

Aktuell: Är för första gången uttagen i A-landslaget och är därmed en del av truppen som möter Danmark i en träningsmatch på onsdag och sedan ställs mot Kroatien och Frankrike i Nations League.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!