"Brist på kontinuitet är allsvenskans svaghet"

Malmö FF har 700 miljoner i eget kapital – Elfsborg har knappt 82 miljoner kronor. Men en sak förenar de två SM-guldkonkurrenterna – kontinuitet på ledande positioner. –Brist på kontinuitet är generellt sett allsvenskans svaghet, säger MFF:s vd Niclas Carlnén.

Niclas Carlnén har varit Malmö FF:s vd sedan våren 2014 – på hösten samma år nådde klubben Champions League-gruppspelet för första gången och vann även SM-guld.

Niclas Carlnén har varit Malmö FF:s vd sedan våren 2014 – på hösten samma år nådde klubben Champions League-gruppspelet för första gången och vann även SM-guld.

Foto: Johan Nilsson/TT

Fotboll2023-11-10 12:46

Med två SM-guld (2006 och 2012) och tre cupguld (2001, 2003, och 2014) är Elfsborg föreningen som under 2000-talet har utmanat storstadsklubbarna i svensk herrfotboll.

– Det är väl charmen med fotboll och inte minst med allsvenskan, att det går att vinna även om man inte har mest pengar, säger klubbchefen Stefan Andreasson.

– Det är inte så enkelt att Malmö FF vinner med 20 poäng varje år. De gör det bra och vinner ofta, men det finns många andra lag som gör det bra också.

Skilda världar

Ekonomiskt är det dock skilda världar mellan söndagens två SM-guldkombattanter.

Den skånska storklubben omsatte 588 miljoner kronor förra året (klubbrekord) och gick in i säsongen 2023 med 700 miljoner kronor i eget kapital (också rekord) samt 392 miljoner kronor tillgängligt i plånboken (likvida medel).

Elfsborg är en välmående allsvensk förening, men 145 miljoner kronor i omsättning 2022, ett eget kapital på 81,7 miljoner och 29,6 miljoner kronor i likvida medel är en bra bit ifrån MFF:s verklighet.

– Pengar är inget som bestämmer utfallet i enskilda matcher, säger MFF:s vd Niclas Carlnén.

– Vi har slagit lag i Europa som har högre omsättning än vad vi har och som kanske har bättre spelare på papperet. Vi har tagit oss vidare från två gruppspel i Europa League, trots att det ur ett ekonomiskt perspektiv inte borde vara möjligt.

Resonemanget är även en delförklaring till varför MFF inte lyckats göra allsvenskan till förutsägbar liga med hjälp av alla hundratals miljoner klubben har spelat in via framträdande i tre Champions League- och tre Europa League-gruppspel sedan 2014.

"Inte realistiskt"

– Vi har försökt bygga en organisationen för att klara allsvenskan parallellt med Europaspel. Två gånger har vi lyckats nå gruppspel i Europa och vinna allsvenskan samma år. Det är mycket svårt, men det är egentligen det som är kvittot på framgången, säger Niclas Carlnén och fortsätter:

– Jag tror att det är svårt att vara dominant i allsvenskan bara för att du kanske omsätter två eller tre gånger mer än någon annan.

Samtidigt har MFF trots allt vunnit allsvenskan fem gånger de senaste nio säsongerna – lika många ligatitlar som exempelvis Barcelona och Manchester City har tagit under samma period.

– Det är inte realistiskt att Elfsborg vinner guld överhuvudtaget, men det är roligt att vi kan utmana ibland, säger Stefan Andreasson.

Elfsborgschefen pekar ut flera faktorer bakom det faktum att Boråsklubben slåss om SM-guldet i år, men han återkommer flera gånger till ”kontinuitet”.

Från honom själv, som varit klubbchef sedan 2008 (och sportchef och spelare innan dess), till tränaren Jimmy Thelin som klev på 2018 och därmed är den allsvenske tränaren som just nu suttit längst på sin post.

"Allsvenskans svaghet"

– Vi jobbar tillsammans mot ett gemensamt mål. Vi jobbar hårdare och kan förhoppningsvis vara lite smarta ibland, säger Andreasson.

Även MFF har kontinuitet på ledande positioner i föreningen. Vd Niclas Carlnén och sportchefen Daniel Andersson har exempelvis varit på sina poster sedan 2014 – Andersson var innan dess assisterande tränare och spelare.

– Brist på kontinuitet är generellt sett allsvenskans svaghet. Att ledande befattningar byts ut så ofta som det görs i så många klubbar gör att man nästan börjar om hela tiden. Ska vi bli ännu starkare tillsammans som liga behöver vi vara fler som har en ännu längre kontinuitet, säger Niclas Carlnén.

"Det är inte realistiskt att Elfsborg vinner guld överhuvudtaget, men det är roligt att vi kan utmana ibland", säger klubbchefen Stefan Andreasson. Arkivbild.
"Det är inte realistiskt att Elfsborg vinner guld överhuvudtaget, men det är roligt att vi kan utmana ibland", säger klubbchefen Stefan Andreasson. Arkivbild.
Fakta: Guldmatchen

På söndag avgörs herrallsvenskan med en renodlad SM-guldfinal i den 30:e och sista omgången mellan Malmö FF och Elfsborg på stadion i Malmö.

Elfsborg står på 64 poäng och +34 i målskillnad. MFF har 61 poäng och +34 i målskillnad.

För Elfsborg räcker det således med ett oavgjort resultat för att klubbens sjunde SM-guld ska vara ett faktum.

Ska MFF ta sitt 23:e SM-guld krävs det seger. Då stannar båda lagen på 64 poäng, men Malmö tar guldet tack vare bättre målskillnad.

Klockan 15.00 är det avspark.


Fakta: Antalet mästarklubbar i 53 europeiska ligor

Sedan MFF nådde det första Champions League-gruppspelet 2014 har fem föreningar tagit SM-guld under säsongerna 2014–2022 – i en jämförelse med 53 andra europeiska ligor är det ingen unik spridning av mästartiteln.

Här är antalet mästarklubbar i ligorna de nio senaste säsongerna (inom parentes klubb som har vunnit fem eller fler titlar i aktuell liga):

6 olika mästarklubbar: Irland, Lettland, Georgien.

5 olika mästarklubbar: Sverige (Malmö FF 5), Belgien (Club Brygge 5), Rumänien (Cluj 5), Island, Albanien, Kosovo.

4 olika mästarklubbar. England (Manchester City 5), Italien (Juventus 6), Nederländerna, Turkiet, Polen (Legia Warszawa 5), Cypern (Apoel 5), Ryssland (Zenit St Petersburg 6), Slovakien (Slovan Bratislava 5), Slovenien, Kazakstan (Astana 6), Finland (HJK Helsingfors 6), Armenien, Malta, Estland (Flora 5), Nordmakedonien, Montenegro, San Marino.

3 olika mästarklubbar: Spanien (Barcelona 5), Frankrike (Paris Saint-Germain 7), Portugal (Benfica 5), Schweiz (Young Boys 5), Tjeckien, Danmark (Köpenhamn 5), Norge, Israel, Grekland (Olympiakos 6), Ungern (Ferencvaros 6), Bosnien och Herzegovina (Zrinjski 5), Nordirland (Lindfield 5), Luxemburg (Dudelange 5), Belarus (Bate Barisov 6), Andorra (Santa Coloma 5)

2 olika mästarklubbar: Skottland (Celtic 8), Serbien (Röda stjärnan 7), Ukraina (Sjachtar Donetsk 7), Kroatien (Dinamo Zagreb 8), Azerbajdzjan (Qarabag 8), Moldavien (Sheriff Tiraspol 8), Litauen (Zalgiris Vilnius 6), Wales (The New Saints 7), Gibraltar (Lincoln Red Imps 7).

1 mästarklubb: Tyskland (Bayern München 9), Österrike (Salzburg 9), Bulgarien (Ludogoretz 9).

Fotnot 1: För Nederländerna, Cypern, Luxemburg, Gibraltar och Ukraina ingår åtta säsonger i sammanställningen. Pandemin ställde in en säsong för de fyra förstnämnda länderna – en säsong i Ukraina ställdes in på grund av Rysslands anfallskrig mot landet.

Fotnot 2: För ligor som spelar höst-vår är den senaste säsongen 2022–2023 – för ligor som spelar vår-höst är 2022 den senaste säsongen som ingår i sammanställningen.


Fakta: SM-guldvinnare på 2000-talet

Åtta guld: Malmö FF (2004, 2010, 2013, 2014, 2016, 2017, 2020, 2021)

Fyra guld: Djurgården (2002, 2003, 2005, 2019).

Två guld: AIK (2009, 2018), Elfsborg (2006, 2012).

Ett guld: Halmstad (2000), Hammarby (2001), IFK Göteborg (2007), Kalmar (2008), Helsingborg (2011), IFK Norrköping (2015), Häcken (2022).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!