Blåvitts målexplosion: "Fantastiskt skönt"

På de fem första matcherna gjorde IFK Göteborg ett enda mål. Nu kom fem på en timme. Och årets första seger. –Fantastiskt skönt att få göra detta hemma framför våra fans, säger Marcus Berg, tvåmålsskytt i 6–0-krossen mot Degerfors.

IFK Göteborg fick islossning.

Fotboll2023-05-04 20:57

Det dröjde till sjätte omgången. Mot Degerfors satt de avgörande passningarna, skotten och nickarna.

Då kom en målexplosion för IFK Göteborg: Tre mål i första halvlek och fem på en timme.

Redan efter fem minuter nickade Gustav Svensson kraftfullt in 1–0 på Elias Hagens hörna.

Den 23-årige norrmannen assisterade även till andra målet, med hjälp av en lite tursam studs på en Degerforsförsvarare. Bollen hamnade hos Sebastian Ohlsson som krutade in 2–0 ur snäv vinkel.

Sedan fyllde Marcus Berg på med sitt första för säsongen. Det tidiga högerinlägget från Emil Salomonsson var exakt. Berg visade skicklighet när han tog med sig bollen i fart med förstatouchen och kyla när han satte 3–0 med vänsterfoten.

– Jätteskönt att få göra mål. Och fantastiskt att vinna med 6–0 framför våra fans som har stöttat oss och suktat efter detta lika mycket som vi, säger Marcus Berg.

Mot Degerfors var Blåvitt vassare och noggrannare kring och i straffområdet än tidigare i vår.

– Vi har haft bra tendenser tidigare, men det har fallerat på sista löpning eller passning. Det handlar om detaljer och idag sitter det mesta, säger lagkapten Berg.

”En lång mardröm”

Degerfors valde att byta ut tre spelare i halvtid.

– Vi börjar med tre. Vi borde kanske gjort ännu fler byten, så som det såg ut i första halvlek. En otrolig besvikelse. Vi hade kommit överens om en sak och gör något helt annat. Det håller inte, sade Solberg till Discovery+ i pausintervjun.

Efter matchen satt hans tränarkompis Andreas Holmberg på presskonferensen och uttryckte liknande besvikelse.

– Så här får det inte se ut. Inget fungerade hos oss, varken som lag eller individuellt. Istället för att ge varandra energi kastar vi in energi i IFK Göteborg, säger Holmberg och fortsätter:

– Vi ryckte upp oss lite efter 1–0-målet. Men 2–0-målet dödade oss. Och efter det var det bara en lång mardröm.

Hagens första mål

Andra halvlek började med att Emil Salomonsson fick stå helt stilla i fyra sekunder vid straffområdets hörn. Ingen Degerforsspelare försökte hindra honom från att slå inlägget som Marcus Berg pricknickade in 4–0 på.

Elias Hagen sköt 5–0, den rekorddyra värvningens första allsvenska mål. Och Oscar Wendt sparkade till sist in 6–0.

Publiken stod upp och sjöng på Gamla Ullevi.

Sedan Mikael Stahre fick sparken i mars har tränarduon William Lundin och Alexander Tengryd tillfälligt huvudansvar. Nu blev de vinnare till slut.

– Det är extrem både glädje och lättnad hos många nu. För mig personligen är det min allra första seger i en allsvensk kontext. Det ska jag njuta av ikväll, säger William Lundin.

IFK Göteborg gjorde ett ryck, från en poäng till fyra. Men laget ligger kvar på sista plats i allsvenskans tabell.