Blackstenius tillbaka: "Är redo"

Stina Blackstenius har inte spelat en hel match sedan i oktober. Men nu är landslagsanfallaren tillbaka, lagom till Häckens Champions League-match mot Bayern München. –Jag har verkligen kunnat träna på sedan jag kom tillbaka, säger hon.

Stina Blackstenius under Häckens träning inför torsdagens Champions League-match.

Stina Blackstenius under Häckens träning inför torsdagens Champions League-match.

Foto: Thomas Johansson/TT

Fotboll2021-12-08 13:41

Stina Blackstenius missade den senaste Champions League-matchen mot Benfica på grund av en skada i vänstra vaden och fick ingen speltid under den senaste landslagssamlingen heller.

Till slut blev det comeback i en träningsmatch mot danska HB Køge i förra veckan i stället, där landslagsanfallaren spelade första halvtimmen.

Inför torsdagens hemmamatch mot Bayern München är hon dock redo för 90 minuter igen – hoppas hon.

– Jag har inte hört något annat i alla fall. Nu har jag haft ganska många träningar där jag kunna träna fullt och fått bra träning, säger hon.

– Så jag hoppas att jag kan spela 90 om kroppen svarar som den ska.

Utgående kontrakt

Även Elin Rubensson, som lämnade senaste landslagssamlingen på grund av skadekänningar i ena vaden, är tillbaka och redo för spel.

Till skillnad från landslagskollegorna Julia Zigiotti Olme och Emma Kullberg valde Stina Blackstenius att förlänga sitt kontrakt med Häcken för att kunna spela de avslutande Champions League-matcherna.

Men vid årsskiftet går kontraktet ut. Vad som händer härnäst vill hon dock inte gå in på än, även om hon medger att det finns intresse från utländska klubbar.

– Än så länge är inget beslut taget och jag har inte skrivit på någonting. Jag fortsätter att säga att jag inte kommenterar mer än så, det kommer att komma när det är klart, säger hon.

Häcken ligger sist i gruppen inför de avslutande båda Champions League-matcherna och behöver därför hjälp av Benfica, även om det skulle bli segrar mot både Bayern München på torsdagen och borta mot Lyon nästa vecka.

Ett långskott? Inte enligt tränaren Robert Vilahamn.

– Jag tycker inte att det är ett så långt skott egentligen. Vinner vi så lever det inför sista matchen. Det är väl inte ett långskott att vi ska vinna två matcher och att Bayern München ska förlora två, säger han.

Svenska "spioner"

Häcken möter dock ett Bayern München som fått upp farten rejält. Det blev seger mot Lyon senast och laget kommer dessutom från en färsk 7–1-seger mot Leverkusen i Bundesliga.

– Vi har enormt bra försvarsspel och presspel, det är många lag som har svårt att ta sig upp, samtidigt som vi är bra på att hålla bollen i kombination med att vi har fart framåt, säger landslagsbacken Hanna Glas inför matchen.

Dessutom har Bayern München ju viss hjälp sina båda svenska landslagsspelare (utöver Glas även Sofia Jakobsson).

– Ja, lite grann. Man kanske får översätta något och ge lite tips, säger Hanna Glas.

– Lite om skadeläget, hur de har ställt upp tidigare matcher och sådana saker. Man får ju bidra med allt man kan, även om det ibland är utanför planen också.

Fakta: Stina Blackstenius

Född: den 5 februari 1996 (25 år), i Vadstena.

Position: anfallare.

Klubb: Häcken, sedan 2020.

Tidigare klubbar: Vadstena, Linköping 2013–2016, Montpellier 2017–2019, Linköping 2019-2020.

A-landskamper/mål: 72/22.

Främsta meriter: OS-silver 2021 och 2016. VM-brons 2019. SM-guld med Häcken 2020 och med Linköping 2016.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!