Besked om Zlatan: "Han kommer inte att starta"

Tar den slut i Chorzow? Eller lever drömmen vidare om ett sista stort mästerskap med landslaget? Zlatan Ibrahimovic brukar vara herre över sitt eget öde. Det kan han bli igen. Men då i rollen som inhoppare. –Han kommer inte att starta, säger förbundskaptenen Janne Andersson.

Janne Andersson och Zlatan Ibrahimovic.

Janne Andersson och Zlatan Ibrahimovic.

Foto: Fredrik Persson/TT

Fotboll2022-03-28 15:06

En enastående landslagskarriär (120 landskamper och 62 mål) kan ta slut mot Polen på tisdagskvällen.

Om landslaget stupar på det sista hindret till slutspelet i Qatar är det tveksamt om Ibrahimovic kan motivera sig för att spela några matchen i Nations League i juni och september.

Nästa mästerskap är först sommaren 2024. Då är han 43 år.

Det är också en fråga att diskutera i grupper om Andersson vill satsa vidare på en spelare som inte är aktuell för EM i Tyskland och kvalvägen dit.

Kan däremot landslaget stenlägga vägen till Doha med en seger på Slaski-stadion är saken en annan. Då kommer Zlatan Ibrahimovic på alla upptänkliga sätt försöka hålla sig på en nivå som ger en plats i Janne Andersson VM-trupp.

Ibrahimovic var avstängd mot Tjeckien i playoffsemifinalen, en konsekvens av varningen han fick för överfallet på Cesar Azpilicueta i kvalepilogen mot Spanien i Sevilla.

Engagerad åskådare

Mot Tjeckien fick han lida som åskådare. Engagerad i varje händelse ute på planen.

Hoppet om ännu ett VM – Qatar kan bli hans tredje – tändes av Robin Quaison i förlängningen. Anspänningen släppte först vid slutsignalen. Det var en talande bild när Ibrahimovic kastade sig i famnen på Janne Andersson.

Utsikterna att Ibrahimovic kan påverka skeendet i tisdagskvällens avgörande mot Polen är begränsade, men de finns.

– Han kommer inte att starta, men är en inhoppare som kan komma in. Zlatan har ett antal minuter i kroppen, men det är svårt att identifiera hur många med tanke på hans bakgrund. Vi får snacka ihop oss med det medicinska teamet och så får vi sätta en plan för det, säger Janne Andersson.

"Ganska stor sannolikhet"

Och fortsätter:

– Det finns nog en ganska stor sannolikhet att han kommer in på planen, men det beror mycket på hur matchen är. Zlatan är ett vapen framför allt om vi behöver jaga ett mål, men han är också en spelare som kan vara bra att ha på exempelvis defensiva fasta situationer.

Att det kan bli både förlängning och straffar gör Anderssons jobb än svårare, i synnerhet kring bytena.

– Det är svårt att förutse en match. Man har en grundplan med en massa olika alternativ. Vi fick vara oerhört flexibla mot Tjeckien. Vi gjorde ett antal byten i den matchen som föll väl ut.

– Nu är det en ny match med nya förutsättningar.

– När det gäller Zlatan får vi se. Han är ett vapen för oss, självklart, men inte ett vapen som jag kan spela hela matchen, säger Janne Andersson.

Fakta: Fina svenska minnen från Chorzow

Tre gånger har landslaget rest till Slaski-stadion i Chorzow i södra Polen och återvänt som vinnare.

I samtliga fall har det rört sig om kvalmatcher. I två av dem säkrade Sverige slutspelsplatser.

25 oktober 1989, VM-kval, seger med 2–0

Sverige, under Olle Nordins ledning, hade inte varit med i ett mästerskap sedan 1978 och seger var ett måste för att nå VM i Italien året därpå.

Thomas Ravelli var i högform och räddade laget under den inledande polska anstormningen. Kort före pausen slog Peter Larsson straffen som gav 1–0 och i andra halvlek kom Johnny "Bråttom" Ekströms klassiska mål. Från egen planhalva satte han full fart sköt Sverige till VM.

31 mars 1999, EM-kval, seger med 1–0

Fredrik Ljungberg avgjorde med matchens enda mål, en seger som lade ytterligare en grundsten till avancemanget till slutspelet i Belgien och Nederländerna 2000.

10 september 2003, EM-kval, seger med 2–0

Mikael Nilsson och Olof Mellberg gjorde målen när Sverige tog chansen och kvalade in till slutspelet i Portugal.

Vi gratulerar hela svenska folket till det här, sade förbundskapten Tommy Söderberg.

Hemma skakades landet av mordet på utrikesminister Anna Lindh.

Till sist: För vad det kan vara värt, men Sverige har vunnit de sex senaste landskamperna mot Polen, den allra senaste i S:t Petersburg i EM i somras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om