Bertilssons dubbel sänkte Blåvitt

Nu har han gjort mål i allsvenskan för fem klubbar. Johan Bertilsson blev tvåmålsskytt mot IFK Göteborg och fixade Degerfors första seger i allsvenskan på 24 år. –Ett kvitto på att vårt spel funkar, säger Bertilsson efter 3–2-vinsten på Ullevi.

Till slut fick Degerfors och Johan Bertilsson (till höger) måljubla i allsvenskan.

Fotboll2021-04-26 21:58

Först Kalmar FF, Gefle, Östersund och Örebro. Nu blev Degerfors den femte allsvenska klubben som Johan Bertilsson gjorde mål för.

I 38:e minuten var Johan Bertilsson ensam i straffområdet mot tre IFK-försvarare när Victor Edvardsens långa svepande inlägg kom. Ändå var Bertilsson först på bollen och nickade in 2–0 via en studs i gräset.

Och några minuter in i andra halvlek stod Göteborgsbackarna stilla medan Johan Bertilsson rörde sig smart och sköt 3–0, hårt och exakt intill stolpen.

Det blev för mycket för IFK Göteborg att hämta upp. Men de sista 20 minuternas tunga forcering var nära att ge en kvittering, efter att Hosam Aiesh först kontrat in 1–3 och inhopparen Kevin Yakob skjutit 2–3 när han varit på planen i bara någon minut.

”Blev modigare”

Men Johan Bertilsson tyckte att Degerfors första mål var allra viktigast – det som Ferhad Ayaz sköt med god hjälp av IFK Göteborgs fumlande målvakt Giannis Anestis.

Det innebar att nykomlingens målnolla i allsvenskan spräcktes.

– Det var avgörande att vi fick ett ledningsmål. Vi fick lite självförtroende av det. Vi skapade chanser, fick ett större lugn och blev modigare. Det måste vi. Vi var lite fega och ängsliga i de första två matcherna, men idag fick vi till det, säger Johan Bertilsson till Discovery plus.

Roland Nilsson var inte lika belåten.

– Det verkar som om vi blev lite för nöjda och bekväma, framförallt i försvarsspelet. Ungefär som att ”det skulle lösa sig”. Men i fotboll löser sig inget av sig självt. Man måste göra jobbet. Det hårda jobbet och att alltid vara på tårna är styrkan i vårt försvarsspel och det måste spelarna inse, säger IFK-tränaren.

Hamsik startade

Efter 15 år i Italien och två i Kina gjorde Marek Hamsik sin första match från start i allsvenskan. Han tog plats på mittfältet där Simon Thern saknades på grund av en fotskada.

Hamsik visade skickligt passningsspel men det ledde aldrig ända fram.

– Ett dåligt resultat och en dålig match av oss. Vi försvarade oss inte kompakt och de fick göra tre mål för lätt, säger den slovakiske stjärnan och fortsatte:

– Sen visade vi lite karaktär och kunde kanske fått oavgjort på slutet, men både jag och laget måste spela bättre.

En mindre kul startdebut för Marek Hamsik.