Berg: "Det är klart man pratar om det"

Carl Starfelt har testats positivt för covid-19 och isolerats på hotellet. Men någon större virusoro finns inte i fotbollslandslaget. –Vi försöker sköta oss så gott det går, säger Marcus Berg

Landslagsanfallaren Marcus Berg.

Landslagsanfallaren Marcus Berg.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Fotboll2020-11-13 13:35

På lördagskvällen väntar en ödesmatch mot Kroatien i Nations League hemma på Friends arena.

Förhandssnacket handlar dock om något helt annat.

Allt kretsar kring coronaviruset.

Efter att förbundskapten Janne Andersson isolerats – först var en i familjen coronasmittad och sedan testades Andersson själv positivt – har nu även mittbacken Carl Starfelt covid-19. Efter två negativa test var det senaste, natten till fredagen, positivt och sedan dess har 25-åringen isolerats på hotellet i centrala Stockholm.

"Hålla oss till protokollet"

Situationen är visserligen ny för landslaget men det är ingen som känner någon oro på grund av omständigheterna, i alla fall enligt Peter Wettergren och Marcus Berg.

– Vi försöker hålla oss till protokollet som vi har jobbat efter hela Nations League-hösten. Det är jättetråkigt att det som sker sker men vi har mött lag som också har haft coronafall, det är inget nytt för oss, säger den assisterande förbundskaptenen Wettergren som har fått huvudansvaret efter Anderssons positiva test.

– Vi känner oss trygga i det vi gör, vi får bra information från vårt läkarteam. Vi försöker hålla avstånd, ha munskydd när vi ska, tvätta händer... vi kan bara göra det vi har blivit tillsagda.

Anfallaren Marcus Berg:

– Vi försöker sköta oss så gott det går. Det är klart, virus finns bland oss och man försöker bara tänka lite extra på hur man håller avstånd och sköter allt annat, så att man förhoppningsvis klarar sig ifrån det, säger han.

"Pratar om det"

Den 34-årige Krasnodarspelaren säger ändå att det är svårt att helt och hållet inte påverkas av situationen.

– Det är klart att man pratar om det och tänker på det extremt mycket, men det är inte mycket vi kan göra, säger han.

– Under den här perioden med så många matcher, viktiga matcher, så vill man verkligen inte vara borta. Det kan ju bli upp till två veckor och ännu mer, och man missar viktiga matcher.

Emil Forsberg känner sig trygg och säker i och med den omfattande säkerheten i klubb- och landslag.

– Vi följer protokollet. Han (Starfelt) hålls isolerad och det är en situation som känns under kontroll. Vi är här för att spela fotboll och gör så.

"Inte alltid lätt"

– Fotbollen har tagit fram ett koncept som ska vara säkert, ett protokoll som alla följer. Risken ökar väl när man åker till landskamper. Vi gör vårt jobb, men det är inte alltid lätt. Vi gör fem tester per vecka och det är klart att det kan påverka en. För egen del har jag inte varit orolig i klubb- eller landslaget, säger Bundesligaproffset.

Målvakten Robin Olsen beklagar att Carl Starfelt isolerats och att smittan tagit sig in i landslaget

– Först och främst tråkigt för honom, för oss, men jag tycker läkarteamet har bra koll på hur vi ska hantera allt. Vi följer instruktioner och jag känner mig trygg och litar fullt ut på dem, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om