Belgiskt kvartersgäng på väg mot Champions League

Lillebror är bäst i Bryssel – i alla fall på fotbollsplanen där anrika kvartersgänget Union håller på att skrälla sig till ett ligaguld. Den blågula nykomlingen är på väg mot Champions League, efter ett halvsekel i skymundan.

Deniz Undav leder skytteligan i Belgien med 24 mål för nykomlingen Union från Bryssel.

Deniz Undav leder skytteligan i Belgien med 24 mål för nykomlingen Union från Bryssel.

Foto: Johan Eyckens/AP/TT

Fotboll2022-03-17 10:58

Sagan hittills är, som det brukar heta, egentligen för bra för att vara sann.

Efter 48 år i lägre divisioner är Royal Union Saint-Gilloise den här säsongen tillbaka i Belgiens högsta liga, för första gången sedan 1973.

Premiäromgången spelades mot 34-faldiga mästarna och stadsrivalerna från Anderlecht.

Jobbigt? Nädå. Union vann med 3–1. På bortaplan.

Och sedan dess har det bara rullat på.

Med ett lag bestående av en målvakt från Luxemburg, en kantlöpare från Madagaskar, ett par danskar som aldrig spelat i A-landslaget och en spelfördelare från Malta så leder man nu ligan med sju poäng före regerande mästarna från Brygge.

Unik säsong?

Maltesen och lagkaptenen Teddy Teuma njuter.

– Det gäller att njuta av varje ögonblick, för det går fort i fotboll. Det försöker jag säga till laget hela tiden. Kanske upplever vi nu en säsong som kommer att vara helt unik i våra karriärer, säger Teuma till tidningen Le Soir.

28-åringen gör sitt fjärde år i klubben, efter att dessförinnan ha harvat runt i lägre divisioner i Frankrike. Om segrarna håller i sig kan han senare i vår få lyfta bucklan för Unions första ligatitel sedan 1935.

– Jag har egentligen inga ord för det här. Med det jag kan säga är att vi i all ödmjukhet förtjänar det. Vi har arbetat för det, säger Teuma.

Och fansen jublar. Medan storlaget Anderlecht har pengar i mängd och supportrar över hela Belgien är Union mycket mer av en lokalklubb, mer känd för gemytlig stämning än resultat. På matchdagarna förvandlas gatan utanför arenan till en blandning av grillfest och utomhuspub i en salig trängsel.

Ägare från Brighton

En gång i tiden var Union en belgisk bjässe. Elva ligatitlar plockades mellan 1904 och 1935 då lokalrivalerna främst hette Daring och Racing och Anderlecht bara var en förortsklubb utan meriter.

Från 1960-talet har det dock gått utför, även om publiken alltid varit trogen och stor på klubbens K-märkta lilla hemmaarena, formellt döpt till Joseph Marien-stadion, men i folkmun mer känd som Parc Duden, i Brysselkommunen Forest.

Den stora vändningen kom 2018. Efter flera år med stora skulder kom en ny ägare in, från andra sidan Engelska kanalen.

– Vårt mål är naturligtvis att nå eliten igen så fort som möjligt. Men investeringen är på lång sikt, berättade Tony Bloom, spelbolagsmagnat och ägare till Premier League-laget Brighton, för belgisk tv vid sitt första besök på arenan.

Landslagsspel

Sedan dess har Union stadigt blivit allt bättre, med hjälp av kloka och billiga värvningar som förädlats av tränaren Felice Mazzù. Den tidigare så anonyma truppen är nu högvilt för agenter och värvare.

Tysk-turkiske Deniz Undav vräker in mål och är redan klar för spel i Tony Blooms huvudklubb i Premier League nästa säsong.

Anfallskollegan Dante Vanzeir gjorde landslagsdebut för Belgien i höstas. Mittfältaren Casper Nielsen hoppas snart få göra detsamma för Danmark.

– Han har lyft sig nere i Belgien och har klivit upp i mina tankar. Jag har sett honom och talat med honom och det hade jag inte gjort för ett år sedan, sade förbundskapten Kasper Hjulmand tidigare i veckan, enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Slutspelsserie

Fast allra först ligger fokus på ligaspelet. Seger hemma mot Oostende på fredagen säkrar segern i grundserien för Union. Sedan väntar en slutsspelsserie i sex omgångar, sannolikt med Brygge, Anderlecht och Antwerpen som konkurrenter.

– Vi vet att vi inte är den största klubben i Belgien, men alla vill det bästa för varandra. Det är därför vi ligger etta. Det krävs oerhört mycket för att gruppen ska förlora sitt leende, säger Casper Nielsen till Le Soir.

Klubbmärket för belgiska Royale Union Saint-Gilloise finns i vacker glasmosaik inne i en av ölhallarna på klubbens K-märkta hemmaarena Parc Duden i södra Bryssel.
Klubbmärket för belgiska Royale Union Saint-Gilloise finns i vacker glasmosaik inne i en av ölhallarna på klubbens K-märkta hemmaarena Parc Duden i södra Bryssel.
Fakta: Fotboll i Bryssel

Royal Sporting Club Anderlecht är Belgiens mest framgångsrika fotbollsklubb, med 34 ligatitlar (senast 2017) och dessutom Europa-vinster i gamla Cupvinnarcupen (1976 och 1978) och Uefa-cupen (1983). Laget spelar sina hemmamatcher på Parc Astrid – formellt Lotto Park – i kommunen Anderlecht i sydvästra Bryssel och tränas för tillfället av förre landslagsstjärnan Vincent Kompany.

Före andra världskriget var Royale Union Saint-Gilloise landets främsta klubb, med elva ligatitlar fram till 1935. Efter nästan 50 år i lägre serier är man i år tillbaka i högsta serien igen. Hemmaarenan Parc Duden – formellt Stade Joseph Marien – ligger i Forest i södra Bryssel. Tränare är Felice Mazzù.

Andra klassiska Bryssel-klubbar är Racing, White Star och Daring, som tillsammans vann elva titlar före andra världskriget. Klubbarna gick på 60- och 70-talen ihop till RWD Molenbeek, som vann ligan 1975, men har sedan dess mestadels harvat i lägre divisioner. Nu är dock RWDM en toppklubb i näst högsta serien, med ambitioner att nå eliten igen, bland annat med hjälp av pengar från nye delägaren John Textor från engelska Crystal Palace. RWDM spelar på Stade Edmond Machtens i Molenbeek i västra Bryssel.


Fakta: Leicester, Öster och Mariehamn – skrällarna i Europa

Brysselklubben Union kan som nykomling vinna belgiska ligan i år. Här är fem andra storskrällar att minnas i europeisk fotboll:

1968 i Sverige: Nykomlingen Öster hade aldrig spelat i allsvenskan förut – men sopade ändå hem serien, efter sanslös dramatik. Fyra lag landade på samma poäng och Växjöklubben tog SM-guldet tack vare ett plusmål mer än Malmö FF.

1985 i Italien: Juventus med Michel Platini? Eller Napoli med Diego Maradona? Nä, svaret blev lilla Hellas Verona med danske Preben Elkjær och tyske Hans-Peter Briegel som tunga förgrundsfigurer. Ligatiteln är fortfarande klubbens enda.

2009 i Tyskland: Wolfsburg hade visserligen etablerat sig via elva raka säsonger i Bundesliga. Men att bilklubben skulle nå ända fram till titeln var det få som trodde. Bosniske Edin Dzeko och brassen Grafite stod för målen, bland annat när Bayern München krossades med 5–1.

2016 i Finland: Åländska IFK Mariehamns historia bestod mest av spel i division två och tre innan man plötsligt rusade upp i högsta serien från 2005. Där har man hållit sig kvar – och 2016 kröntes allt med ett ligaguld, med jamaicanen Dever Orgill som skyttekung.

2016 i England: Inget slår ändå vad Leicester City gjorde i Premier League, där storklubbarna bara gapade när spelare som ratats och blivit över på annat håll blommade ut under italienske Claudio Ranieri. Franske N'Golo Kanté, algeriern Riyad Mahrez, danske Kasper Schmeichel och engelske Jamie Vardy var några av hjältarna i vad som beskrivits som tidernas idrottsskräll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!