Bekräftat: Claesson lämnar Krasnodar

Viktor Claesson lämnar FK Krasnodar. Den ryska fotbollsklubben meddelar på sin webbplats att den svenske landslagsmittfältaren, och sju andra utländska stjärnspelare, tillåts träna på egen hand.

Viktor Claesson. Arkivbild.

Viktor Claesson. Arkivbild.

Foto: Vitalij Timkiv/AP/TT

Fotboll2022-03-03 15:22

Utländska spelare och tränare lämnar ryska fotbollsklubbar i en strid ström efter Rysslands invasion av Ukraina förra veckan.

Och nu har alltså åtta spelare fått tillåtelse att lämna Krasnodar, "på begäran av spelarna", meddelar klubben i ett uttalande. Förutom Viktor Claesson handlar det om brasilianarna Wanderson Maciel och Caio, paraguayanen Junior Alonso, norrmannen Erik Botheim, ecuadorianen Cristian Ramírez, Júnior Alonso, colombianen Jhon Córdoba samt fransmannen Rémy Cabella.

Spelarna ska träna på egen hand och deras kontrakt med Krasnodar gäller fortsättningsvis, meddelar klubben.

"Ingenting jag tänkt på"

30-årige Claessons kontrakt med Krasnodar går ut i sommar.

Under ett långt skadeuppehåll för några år sedan tränade Claesson med Djurgården. Huruvida det är aktuellt i nuläget kan inte sportchefen Bosse Andersson svara på.

– Jag har stor respekt för situationen som de svenska spelarna i Ryssland befinner sig i, men det (att Claesson ska börja träna med Djurgården) är ingenting jag tänkt på. Vi har inte varit i kontakt med Viktor, men jag är ganska uppdaterad om situationen, hur tufft det är att vara utländsk fotbollsspelare i Ryssland, säger Bosse Andersson till TT.

Bröt med tränaren

Claesson är fostrad i allsvenska nykomlingen IFK Värnamo, men fick sitt stora genombrott i Elfsborg. Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson bekräftade för Aftonbladet häromdagen att Boråsklubben är i kontakt med Claesson, men att man inte fört konkreta diskussioner om en övergång.

Flera ryska medier, bland dem Championat, har tidigare rapporterat att de utländska spelarna i Krasnodar har vägrat att träna med klubben sedan Ryssland invaderade Ukraina förra veckan.

Spelarfacket Fifpro meddelade häromdagen att man vill att utländska spelare i den ryska ligan ska få tillåtelse att bryta sina kontrakt.

Under onsdagen meddelade Krasnodar att den tyske tränaren Daniel Farke, som nyligen tillträtt, och hans tre tyska medarbetare, har brutit sina kontrakt och lämnar klubben.

Fakta: Svenska fotbollsspelare i ryska ligan

Armin Gigovic, 19, mittfältare, Rostov.

Axel Björnström, 26, försvarare, Arsenal Tula.

Besard Sabovic, 24, mittfältare, Chimki.

Dennis Hadzikadunic, 23, försvarare, Rostov.

Filip Dagerstål, 25, försvarare, Chimki.

Jordan Larsson, 24, anfallare, Spartak Moskva.

Pontus Almqvist, 22, anfallare, Rostov.

Sead Haksabanovic, 22, mittfältare, Rubin Kazan.

Viktor Claesson, 30, mittfältare, Krasnodar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!