Barcelona mot Lyon i Champions League-finalen

Två mäktiga sviter bröts i en rafflande semifinalretur. Men den oväntade 0–2-förlusten mot Wolfsburg kunde inte stoppa Fridolina Rolfös Barcelona från en ny Champions League-final via totalt 5–3. I finalen på Allianz Stadium i Turin väntar mesta mästaren Lyon, som slog ut Paris Saint-Germain med samma siffror.

Barcelona förlorade med 0–2 borta mot Wolfsburg, men gick ändå vidare till Champions League-final efter sammanlagt 5–3 i dubbelmötet.

Fotboll2022-04-30 19:58

Trots sju Champions League-titlar, flest av alla på damsidan, och trots att laget nått final fem av de sex senaste åren, slår Lyon ur underläge den 21 maj.

Regerande mästaren Barcelona måste helt enkelt räknas som favorit i Champions League-finalen med tanke på hur säsongen utvecklat sig.

Det stjärnspäckade spanska laget har fått spelet fotboll att se lekande lätt ut, och fram till lördagen hade "Barça" vunnit alla matcher man spelat den här säsongen. I den inhemska ligan har katalanskorna inte bara 27 raka segrar, den sammanlagda målskillnaden på 146–8 är också anslående.

Men i semifinalreturen mot Wolfsburg – utan skadade Rebecka Blomqvist – var stora, starka Barcelona för ovanlighetens skull i gungning. Extra oväntat var det eftersom man hade trygga 5–1 med sig från förra veckans hemmamatch, och efter en mållös första halvlek på Volkswagen Arena såg finalplatsen mer eller mindre klar ut.

45 raka segrar

Men tyska fotbollslag är inte direkt kända för att lägga sig platt, och när Tabea Wassmuth pangade in 1–0 i den 47:e minuten från strax utanför straffområdet, gav det energi till både spelare och de 22 057 fansen på läktarna (nytt publikrekord för Wolfsburgs damer). När Jill Roord dunkade in 2–0 med ett ännu tyngre distansskott i den 60:e minuten, blev det sedan full fräs under dobbarna på hemmalaget som plötsligt bara var två mål från att tvinga fram en sensationell förlängning.

Barcelona kom till matchen med 45 raka segrar i tävlingssammanhang, men för första gången på länge såg katalanskorna nu skakade ut. Laget som brukar kunna skaka fram målchanser närhelst det önskas såg också ovanligt uddlöst ut, och stjärnor som Alexia Putellas, Caroline Graham Hansen, Asisat Oshoala och Fridolina Rolfö (utbytt efter 65 minuter) hade svårt att skapa några riktigt vassa lägen.

Franskt motstånd väntar

Efter en nervig period mattades Wolfsburgs forcering av, men under slutminuterna ökade trycket mot Barcelonas mål på nytt. Det saknades inte chanser till ytterligare Wolfsburgmål, men favoriten höll emot.

Det slutade med en ovanlig förlust, och en sällsynt mållös match, för Barcelona. Men 0–2 räckte ändå för att laget ska få chansen att försvara sin Champions League-titel.

Sista hindret heter Lyon, som stod emot publiktrycket på Parc des Princes i Paris – 43 254 åskådare markerade nytt publikrekord för fransk klubblagsfotboll på damsidan – och drog det längsta strået i en dramatisk semifinal mot Amanda Ilestedts Paris Saint-Germain.

Lyon vann med 2–1 (5–3 sammanlagt) och det senaste decenniets stormakt inom europeisk damfotboll är därmed klart för ännu en final.

58 mål

Ada Hegerberg, tidernas främsta målskytt i damernas Champions League, gjorde 1–0 i den 14:e minuten när hon tajmade Selma Bachas inlägg perfekt och nicklobbade in bollen i det bortre hörnet. Det var norskans 58:e mål i turneringen.

Hegerberg trodde sedan att hon hade avgjort mötet när hon nickade in ytterligare ett mål efter knappt en timmes spel, men efter VAR-granskning dömdes målet bort för offside.

I stället höjdes pulsen några minuter senare när Marie-Antoinette Katoto kvitterade till 1–1. Plötsligt behövde PSG bara ett mål till för att ta matchen till förlängning.

Det blev en dramatisk avslutning, och avgörandet kom inte förrän i den 83:e minuten när Wendie Renard nådde högst och nickade in 2–1 för gästerna.

För Lyon – med reservmålvakten Emma Holmgren i laget – har säsongen 2021–22 redan inneburit en revansch på Paris Saint-Germain. I fjol verkade det ha skett ett tronskifte när ligatiteln hamnade hos PSG efter att Lyon dessförinnan lagt beslag på bucklan 14 säsonger i rad. Maktförskjutningen förstärktes av att Parislaget också slog ut sin rival i kvartsfinalen av Champions League, turneringen som Lyon vunnit de fem senaste åren.

Den här säsongen har Lyon i princip redan säkrat ligatiteln.

Det återstår att se om laget också kan återta Champions League-pokalen.

Fakta: Senaste Champions League-finalerna

2022 (i Turin): Barcelona–Lyon.

2021 (Göteborg): Barcelona–Chelsea 4–0.

2020 (San Sebastián): Lyon–Wolfsburg 3–1.

2019 (Budapest): Lyon–Barcelona 4–1.

2018 (Kiev,): Lyon–Wolfsburg 4–1 efter förlängning (0–0 vid full tid).

2017 (Cardiff): Lyon–Paris Saint-Germain 7–6 efter straffar (0–0 vid full tid).

2016 (Reggio nell'Emilia): Lyon–Wolfsburg 4–3 efter straffar (1–1 vid full tid).

2015 (Berlin): Frankfurt–Paris Saint-Germain 2–1.

2014 (Lissabon): Wolfsburg–Tyresö 4–3.

2013 (London): Wolfsburg–Lyon 1–0.