"Bajens" missräkning: Nollat i Stockholmsderbyt

Hammarby behövde tre poäng mot Djurgården för att närma sig rivalen på fjärdeplatsen. Det blev en. Stockholmsderbyt på Tele2 arena slutade mållöst, 0–0. –En tråkig match, konstaterar "Bajen"-målvakten Oliver Dovin.

Stockholmsderbyt slutade mållöst.

Fotboll2023-10-22 17:05

Nej, det lär inte bli ihågkommet som en odödlig klassiker detta Stockholmsderby.

Mest minnesvärt var kanske den tysta minut för dödsoffren i terrordådet i Bryssel – även om det enbart var tyst ett par sekunder.

En ensam röst fick en skarp tillrättavisning efter att ha brutit tystnaden, som sedan kvickt återupptogs.

På planen var det Djurgården, hemmalag för dagen på den delade arenan, som skapade mest och bäst chanser.

Även om det inte säger så jättemycket.

17-årige jättetalangen Lucas Bergvall var kanske bäst på plan och fick också matchens bästa möjlighet i den första halvleken när han fick öppet skottläge i straffområdet. Avslutet räddades dock av Oliver Dovin i "Bajen"-målet.

– Där ska jag göra mål. Oliver läser mig och går ganska tidigt men jag ska absolut göra mål, säger Bergvall.

Hammarby, sex poäng bakom Djurgården inför denna kylslagna oktobereftermiddag, var märkvärdigt passivt och uddlöst.

"Är för dåligt"

Det sammanfattades av Oliver Dovin efteråt:

– Vi är inte nöjda med vår match. Vi kanske ska vara nöjda med en poäng sett till matchen men vi ville ha tre. Nu blir det svårt att komma ifatt dem men vi kommer inte ge upp. Det är tre matcher kvar och vi ska göra vårt bästa nästa match mot Sirius.

Avsaknaden av skadade anfallsstjärnan Jusef Erabi var stor i Hammarby.

– Vi saknar ett hot framåt. Jag vet inte ens om vi har något skott på mål i dag. Sedan hur vi ska komma fram till chanser vet jag inte. Det får vi jobba på nästa vecka, säger Dovin.

Lucas Bergvall instämde i att det var Djurgården som var det bättre laget, och grämer sig över två förlorade poäng.

– Surt att inte få med sig tre poäng, men en bra match från vår sida. Med spelet är jag generellt nöjd men det suger väl rätt hårt att vi inte fick in bollen, säger han.

Kan bli Europaspel

Den andra halvleken började som den första slutade; med Djurgårdentryck framåt. Rasmus Schüller fick ett bra avslutsläge i straffområdet men även det klarades av Dovin.

Efter ett kortare bengalavbrott lyckades Hammarby jobba sig in i matchen och få tag i bollen. De riktigt heta chanserna uteblev dock och matchen spelades av utan större dramatik.

Säsongens sista Stockholmsderby slutade mållöst, 0–0, trots hela 13 minuters tilläggstid.

Resultatet innebär att Djurgården slår vakt om sin fjärdeplats, som kan komma att innebära Europaspel nästa år. Däremot ser det tufft ut att nå högre än så.

– Vi försöker fortfarande jaga den där tredjeplatsen. Det är klart det blir tufft med bara en poäng i dag men ingenting är omöjligt. Och det är ju skönt att vara bäst i stan, säger Lucas Bergvall.

Ner till Kalmar har man fem poäng och till Hammarby är avståndet fortsatt sex poäng stort.

Djurgården och Kalmar möts i Småland i den sista omgången.

Fakta: Återstående spelprogram