Bajen spräckte ”Mjällbynollan” – tog tung bortaseger

Tidigare under nuvarande säsong har Hammarby haft uppenbara problem med Mjällbys defensiv. Söndagens allsvenska match i Blekinge började i samma stil, men efterhand lossnade det för gästerna. –Jag är riktigt nöjd, säger tränaren Marti Cifuentes efter 3–0-segern.

Jubel efter 1–0 av Hammarbys Jusef Erabi.

Fotboll2023-08-27 17:05

Den 18 mars reste Hammarby hem från cupsemifinalen på Strandvallen som förlorare. Drygt fem månader senare, i pausen av söndagens allsvenska match, kunde "Bajen" konstatera att laget hittills i år spelat fem halvlekar mot Mjällby utan att lyckas göra mål.

– Vi hade pratat om det innan, berättar lagkaptenen Nahir Besara för TT.

Men efter nämnda paus lossnade det – ordentligt, dessutom. Jusef Erabi nickade in gästernas ledningsmål. Bara några minuter senare, i den 55:e minuten, tog just Besara tillvara på slarv i Mjällbys försvar och rullade iskallt in Hammarbys 2–0-mål bakom Mjällbys målvakt Noel Törnqvist.

Första målet viktigt

Efter matchen betonar Besara sin uppfattning om betydelsen av att göra första målet i matchen när Mjällby finns på andra planhalvan.

– När man möter Mjällby känns det nästan som att man lika gärna kan åka hem om de gör 1–0-målet. Men när man själv gör 1–0 och de måste öppna upp sig lite, då blir det enklare, säger Hammarbys lagkapten.

Innan målen hade Hammarby haft det mesta bollinnehavet och spelat sig fram till några bra lägen, medan Mjällbys målchanser i mångt och mycket dykt upp i samband med fasta situationer.

– Jag är riktigt nöjd, mycket glad för segern, säger Hammarbys tränare Marti Cifuentes.

Efter Hammarbys två första mål lyckades inte Mjällby skapa speciellt mycket av värde. Blekingelaget var aldrig i närheten av att återvända in i kampen om poängen. I slutminuterna fastställde Viktor Dukanovic slutresultatet till 3–0.

Hammarby, som nu spelat fyra raka allsvenska matcher utan att förlora, återfinns fortsatt på sjätte plats i tabellen. Klubben från Södermalm ser onekligen ut att vara något bra på spåren.

Besara hyllar tränarna

Nahir Besara hyllar tränarteamet, med huvudtränaren Cifuentes i spetsen, för att ha tydliggjort spelsystemet samt spelarnas respektive roller i laget.

– Tränarna har gjort det väldigt bra, tycker jag, som anpassat spelsättet efter spelarna som finns i truppen. Vi har fått ut det mesta av den här gruppen, som lagkapten är jag väldigt stolt. Vi har dock inte uppnått något ännu, det gäller att fortsätta på den inslagna vägen, säger han.

Lagets nästa uppgift blir kommande söndags Stockholmsderby, hemma mot AIK.

Mjällbys formkurva pekar just nu i motsatt riktning. Förlusten var lagets andra raka i allsvenskan.

Lagkapten Nahir Besara skrev in sig i målprotokollet.