Återhämtning nyckeln inför mötet med Polen

Förbundskaptenen Janne Andersson håller den förlustfria sviten på Friends arena. Men ska han baxa landslaget till ännu ett VM måste han bryta en mycket dystrare trend. Sverige har förlorat sina tre senaste tävlingsmatcher på bortaplan.

Janne Andersson jublar och applåderar efter 1–0-segern mot Tjeckien i förlängning.

Janne Andersson jublar och applåderar efter 1–0-segern mot Tjeckien i förlängning.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Fotboll2022-03-25 00:10

Första ronden vanns, men först efter förlängning mot Tjeckien. Nästa rond i playoff – på tisdag i Chorzow – blir helt avgörande. Då måste landslaget skaka av sig de mindre goda prestationerna mot Grekland (1–2), Georgien (0–2) och Spanien (0–1) i kvalet.

Frågan är vad 120 hårda minuter mot ett fysiskt starkt Tjeckien kostar mot Polen. Inte mycket, tror Andersson.

Kanske inget alls.

Hoppas vi kan vara pigga

– Tvärtom kanske det var en jättebra genomkörare med en förlängning. Kanske till och med en fördel när vi vann. Nu är det fyra hela dagar mellan matcherna så det ska inte behöva påverka oss på tisdag, säger förbundskaptenen.

– Normalt är det bara två vilodagar mellan matcherna. Med den bakgrund vi har, det slitage vi har, får vi återhämta oss på ett bra sätt. Jag hoppas vi kan vara pigga mot Polen.

– Om det sedan räcker får vi se på tisdag.

Bättre matcher har spelats under Anderssons ledning. Men ändamålet helgar medlen. Landslaget är en vunnen match från att nå ett andra raka VM. Det är det enda som räknas när det kommer till kritan.

– Jag är jätteglad att vi vinner. Sedan finns det saker vi kan göra bättre. Det är mer en laginsats än att vi blixtrar till. En knockoutmatch med väldigt stor betydelse, säger han.

– Vi pratade om det före matchen, att det skulle bli en fysisk kamp och det blev det. Jag tycker att vi är lite bättre hela matchen, vi skapar lite bättre chanser och är väldigt nära några gånger. Jag hade en känsla att vi förr eller senare skulle göra mål, säger han.

"Många som bidrar"

Förutom det allt överskuggande väsentliga – att matchen vanns – var Andersson mycket belåten över att så många av hans spelare klarade bataljen trots att de spelat väldigt lite tävlingsfotboll den senaste tiden.

Han nämner Marcus Danielson och Robin Quaison som exempel. Mittbacken gick in som högerback. Matchvinnaren Quaison har bara spelat 45 minuter på tre månader.

– "Mackan" var slut efter 60-65 minuter, men han spelade 120. Det är fantastiskt gjort. Jesper Karlström kommer in. Pierre Bengtsson kommer in och tillför. Filip Helander kommer in och vinner dueller. Vi får verkligen använda hela truppen och det jättekul att så många är med och bidrar.

Till dramat i Chorzow är Emil Krafth tillbaka som högerback och troligen även Ludwig Augustinsson (sjuk mot Tjeckien) som vänsterback. Dessutom är Zlatan Ibrahimovic tillgänglig efter avstängning.

Ibrahimovic är långt från redo att spela från start och Andersson spräcker knappast paret Dejan Kulusevski och Alexander Isak.

– Med den bakgrund han har är han ingen startspelare som ska spela 90 minuter. Men han är absolut en avbytare som kan komma in och bidra, säger Andersson om Ibrahimovic.

Hyllar Quaison

Frågan är ens om 40-åringen går före Quaison om det krävs friska ben eller nya nycklar för att låsa upp ett eventuellt trilskande polskt försvar. Andersson hyllade Quaison – och då inte bara för det förlösande, avgörande målet.

– Dels är han en duktig djupledslöpande forward, duktig på att tajma löpningar. Han kom in mot Slovakien (i EM) och fixade en straff. Han har haft en skada och har inte kunnat spela så mycket. Robin är taktisk skicklig, smart, förstår vilken roll han ska ta.

– Målet, jag såg det på tv i efterhand. Fantastiskt fint fotbollsmål vi gör.

Det kan inte nog påpekas hur viktig en svensk framgång är sent på tisdag kväll, sportsligt som ekonomiskt.

Herrlandslaget är det som drar in de stora pengarna vid mästerskapsframgångar – som i sin tur finansierar mycket av fotbollsförbundets verksamhet. Enbart avancemang till VM i Qatar garanterar en inkomst på närmare 110 miljoner kronor.

Vid senaste senaste VM, i Ryssland 2018, drog förbundet in 167 miljoner kronor brutto.

Senast Sverige kvalade in till ett andra raka VM-slutspel var 2006. VM missades både 2010 och 2014.

Fakta: Hemmasviten i kvalmatcher på Friends

Landslaget har inte förlorat en kvalmatch på hemmaplan under förbundskaptenen Janne Andersson. Sviten är nu uppe i 16 matcher.

VM-kvalet 2016–2017:

6 september: 1–1 mot Nederländerna. Mål: Marcus Berg.

10 oktober: 3–0 mot Bulgarien. Målen: Ola Toivonen, Oscar Hiljemark, Victor Nilsson Lindelöf.

25 mars: 4–0 mot Belarus. Målen: Emil Forsberg 2, Marcus Berg, Isaac Kiese Thelin.

9 juni: 2–1 mot Frankrike. Målen: Jimmy Durmaz, Ola Toivonen.

7 oktober: 8–0 mot Luxemburg. Målen: Marcus Berg 4, Andreas Granqvist 2, Mikael Lustig, Ola Toivonen.

10 november: 1–0 mot Italien (playoff). Mål: Jakob Johansson.

EM-kvalet 2019:

23 mars: 2–1 mot Rumänien. Målen: Robin Quaison, Viktor Claesson.

7 juni: 3–0 mot Malta. Målen: Robin Quaison, Viktor Claesson, Alexander Isak.

8 september: 1–1 mot Norge. Mål: Emil Forsberg.

15 oktober: 1–1 mot Spanien. Mål: Marcus Berg.

18 november: 3–0 mot Färöarna. Mål: Sebastian Andersson, Mattias Svanberg, John Guidetti.

VM-kvalet 2021:

28 mars: 1–0 mot Georgien. Mål: Viktor Claesson.

2 september: 2–1 mot Spanien. Målen: Alexander Isak, Viktor Claesson.

9 oktober: 3–0 mot Kosovo. Målen: Emil Forsberg (straff), Alexander Isak, Robin Quaison.

12 oktober: 2—0 mot Grekland. Målen: Emil Forsberg (straff), Alexander Isak.

Playoff till VM 2022:

24 mars: 1–0 mot Tjeckien. Mål: Robin Quaison.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om