Asllani i VM-kvaltrupp – trots skadeproblem

Kosovare Asllani har missat tre raka matcher med Real Madrid. Men när Sverige ska säkra biljetten till VM 2023 finns mittfältsstjärnan med. Fyra poäng mot Georgien och Irland krävs för att slippa en rysaravslutning i höst. –Vi vill bli klara nu, säger förbundskaptenen Peter Gerhardsson.

Kosovare Asllani. Arkivbild.

Kosovare Asllani. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fotboll2022-03-28 15:24

Sveriges fotbollsdamer har inlett kvalspelet med fem raka segrar. Om man samlar ihop ytterligare fyra poäng i matcherna mot Georgien borta den 7 april och mot Irland hemma fem dagar senare, är VM-platsen klar.

Då blir den avslutande matchen borta mot Finland i september betydelselös för svensk del.

– Förutsättningarna är väldigt bra. Vi har allt i egna händer, säger Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson i samband med måndagens presentation av VM-kvaltruppen.

– Det skulle vara skönt. Vi har möjligheten att bli klara, och det är det vi verkligen vill. Men världen är inte så enkel som att det blir så bara för att man vill det.

"Ska vara spelbar"

En nyckelspelare som finns med trots frågetecken är Kosovare Asllani. Mittfältaren har ställts utanför Real Madrids trupp i tre raka matcher och 32-åringen har inte spelat sedan ligamatchen mot Barcelona den 13 mars.

En knäskada stoppade Asllani från spel stora delar av hösten, och sedan början av året har 32-åringen haft problem med ena ljumsken. Gerhardsson överlåter till klubblagen att kommentera spelarnas status, men konstaterar att Asllani är med i truppen för att spela.

– Hon är uttagen för att hon ska kunna vara spelbar hos oss, så mycket kan jag säga. Vi får se om hon finns med i onsdagens match mot Barcelona (kvartsfinalretur i Champions League). Men bedömningen är att hon är uttagningsbar, och det är bra, säger Gerhardsson.

Flera hjärnskakningar

En som saknas är Anna Anvegård. Evertonanfallaren återhämtar sig just nu från en hjärnskakning – hennes tredje inom loppet av ett år – och i hennes frånvaro får i stället spelare som Wolfsburgs Rebecka Blomqvist chansen i den svenska truppen.

Men Gerhardsson utesluter inte att Anvegård kan ansluta till VM-kvalet i sista stund.

– Jag har varit i kontakt med henne och vi får se vad som händer. Det är ju så att man kan ta in spelare fram till 24 timmar före, men i nuläget har vi valt de här 26 spelarna. Vi får se hur det blir med Anna och hennes rehab, vi vet inte riktigt. Vi får se om hon kan dyka upp, säger Gerhardsson.

Magdalena Eriksson är tillbaka i landslaget efter att ha missat Algarve Cup i februari på grund av skada. Chelseabacken gjorde nyligen comeback i klubblaget efter att en vristskada hållit henne borta från fotbollsplanen sedan mitten av december.

Fischer tackar nej

En annan mittback som är tillbaka är Linda Sembrant. Juventusspelaren fanns med som reserv under Algarve Cup, men det här blir första gången som hon officiellt är med i en landslagstrupp på nästan ett år.

Sembrant åkte på en svår knäskada i maj förra året, missade bland annat OS i Tokyo, och återvände inte till spel förrän i förra månaden.

Nilla Fischer är inte med i VM-kvaltruppen, vilket var väntat efter 37-åringens besked tidigare på måndagen då hon meddelade att hon väljer att stå över sommarens EM i England av familjeskäl. Däremot öppnar backveteranen för att fortsätta i landslaget därefter.

– Jag har stor respekt för henne och hennes beslut. Jag pratade med henne så sent som i går, och det är så ibland i livet. Man kan inte vara överallt. Men det som är positivt är att det finns möjlighet senare, så vi får se var vi är då, säger Gerhardsson.

Rättad: En tidigare version innehöll felaktig klubb på Emma Berglund.

Fakta: Sveriges VM-kvaltrupp

Målvakter: Jennifer Falk, Häcken, Hedvig Lindahl, Atlético Madrid, Zecira Musovic, Chelsea.

Försvarare: Jonna Andersson, Chelsea, Emma Berglund, Rosengård, Nathalie Björn, Everton, Magdalena Eriksson, Chelsea, Hanna Glas, Bayern München, Amanda Ilestedt, Paris Saint-Germain, Emma Kullberg, Brighton, Amanda Nildén, Juventus, Linda Sembrant, Juventus.

Mittfältare och anfallare: Filippa Angeldahl, Manchester City, Kosovare Asllani, Real Madrid, Hanna Bennison, Everton, Stina Blackstenius, Arsenal, Rebecka Blomqvist, Wolfsburg, Filippa Curmark, Häcken, Lina Hurtig, Juventus, Sofia Jakobsson, San Diego, Madelen Janogy, Hammarby, Fridolina Rolfö, Barcelona, Elin Rubensson, Häcken, Johanna Rytting Kaneryd, Häcken, Olivia Schough, Rosengård, Caroline Seger, Rosengård.


Fakta: VM-kvalet

1) Sverige, 5 matcher, 15 poäng, +10 i målskillnad.

4) Irland, 4, 7, +11.

3) Finland, 4, 6, +2.

4) Slovakien, 5, 4, –3.

5) Georgien, 4, 0, –20.

Sveriges spelade matcher:

17 september: 1–0 mot Slovakien (borta).

21 september: 4–0 mot Georgien (hemma).

21 oktober: 1–0 mot Irland (b).

25 november: 2–1 mot Finland (h).

30 november: 3–0 mot Slovakien (h).

Sveriges kommande matcher:

7 april 2022: Georgien–Sverige.

12 april: Sverige–Irland.

6 september: Finland–Sverige.

Totalt 51 lag deltar i det europeiska kvalet till VM i Australien och Nya Zeeland 2023. Kvalet avslutas i september 2022, med playoff-spel månaden därpå.

+ De nio gruppvinnarna går direkt till VM.

+ Tvåorna går till det europeiska playoff-spelet, som avgörs genom två rundor i oktober 2022, där två direktplatser och en plats till ett ytterligare interkontinentalt playoffspel, står på spel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!