Asllani: "Förtjänade att vinna"

Kosovare Asllani var en ribbträff från ett ledningsmål. Det blev en kvittering i stället – och en svensk VM-biljett. –Vi förtjänade att vinna matchen, men det var väldigt skönt att vi kunde säkra VM-platsen, säger hon.

En tappad poäng, men en vunnen VM-biljett. Kosovare Asllani gjorde den avgörande kvitteringen mot Irland.

En tappad poäng, men en vunnen VM-biljett. Kosovare Asllani gjorde den avgörande kvitteringen mot Irland.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Fotboll2022-04-12 22:06

Sverige hade närmast total kontroll på matchen. Men med drygt tio minuter kvar att spela var Irland ändå nära en skräll, efter Katie McCabes mål i den första halvleken.

Då hittade Kosovare Asllani till slut rätt, i 79:e minuten. Både hon och Filippa Angeldahl hade prickat ribban tidigare under matchen, samtidigt som irländska målvakten Courtney Brosnan storspelade.

Men när inbytta Filippa Angeldahl hittade fram med en långpassning till Olivia Schough, också hon nyligen inbytt, hann irländskorna inte med.

"Fint mål"

– Bollen kom ut på Olivia och hon sätter den på en touch. Det är de här detaljerna som avgör matcherna, säger Kosovare Asllani.

– Hon spelar på en touch till mig, så det var bara att ta ner den så snabbt som möjligt och komma till avslut. Jag tycker att det var ett fint mål.

Den svenska Real Madrid-stjärnan kom till VM-kvalsamlingen med vissa frågetecken kring formen, efter en skadeperiod i klubblaget där hon missade bland annat dubbelmötet mot Barcelona i Champions League.

Men hon hann med 30 minuters speltid i sista matchen inför samlingen och sedan 45 minuter i den svenska 15–0-segern mot Georgien i förra veckan.

I 1–1-matchen mot Irland hade Kosovare Asllanis speltid stegrats till 90 minuter.

– Det känns bra, jag känner mig bra, säger hon.

Med det fysiska under kontroll handlade det i stället om det mentala, där Sverige trots det massiva övertaget hade förtvivlat svårt att få hål på Irland.

"Var välförtjänt"

Men det löste sig, det också, konstaterar Kosovare Asllani.

– Det handlade mestadels om att ha tålamod när försvaret lägger sig så pass lågt. Irland gör det tufft för oss, säger hon.

– Men vi visste att ju längre tiden går, desto mer kommer vi in i matchen.

Och i 79:e minuten satt också det svenska målet som krävdes för att säkra VM-biljetten.

– Känslan är att det var välförtjänt. Vi är ju på deras planhalva i stort sett hela matchen, säger Asllani.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!