Tunatränaren: "Allt är inte rosor och champagne"

De målas upp som en av de klara seriefavoriterna i femman. Men hur är läget i IFK Tuna egentligen inför premiären på lördag? "Det har inte bara varit rosor och champagne", säger tränaren Lasse Gustafsson samtidigt som han medger att laget ser riktigt starkt ut på förhand.

IFK Tunas tränare Lasse Gustafsson har fått in skyttekungen Diego "Keko" Urrutia" i laget och fått behålla nyckelspelare som Johan Lundin. Siktet är inställt på att förbättra fjolårets tredjeplats i serien.

IFK Tunas tränare Lasse Gustafsson har fått in skyttekungen Diego "Keko" Urrutia" i laget och fått behålla nyckelspelare som Johan Lundin. Siktet är inställt på att förbättra fjolårets tredjeplats i serien.

Foto: Magnus Strömsten/Torbjörn Allvin

Fotboll2024-04-10 15:00

AVSPARK 2024

I förhandssnacket till årets glödheta upplaga av den nordöstra fotbollsfemman låter det som IFK Tuna kommer göra upp om seriesegern tillsammans med IFK Västervik. De båda lagen utmanade Ruda i toppen förra säsongen och fick chansen att kvala, men lyckades inte gå upp.

Hur ser du på favoritskapet som ni har?

– Det är mycket prat om att vi har värvat fantastiskt och jag kan inte säga något annat än att vi har ett bra lag som borde räcka långt i den här serien. Samtidigt är det många bitar som ska falla på plats och jag har varit med för länge för att veta att det inte räcker att ha det bästa laget på papperet. Det gäller att göra det ute på planen också.

På tal om rosor och champagne. Försäsongen har inte varit optimal för IFK. Skador och en del sjukdomar har stört förberedelserna. 

– Jag är inte helt nöjd med hur det har sett ut. Vi är inte riktigt där jag tycker att vi ska eller borde vara.

Vad menar du då?

– Vi ligger efter konditionsmässigt och vi har inte heller fått till presspelet som jag vill. Dessutom har träningsnärvaron varit halvrisig, även i år. Det har också varit hackigt med matcher som inte har blivit av. Därför har jag lite svårt att se hur vi egentligen ligger till. 

Av den anledningen kan kvällens match i cupen mot Ekenässjön komma i ett lägligt skede, trots att det bara är några dagar kvar till seriepremiären mot Ariel. 

– Ja, så är det. Jag hoppas att vi kan få en del bra svar, och inte så många frågetecken, haha. 

Hur pass viktig är cupen egentligen. Är det något ni fokuserar på så här pass nära serien?

– Absolut. Vi vill vinna varenda match vi spelar. Den är viktig. 

Ni har en väldigt bra bredd i truppen. Upplever du att det är svårt att ta ut en startelva eller är det så att den där konkurrensen tunnats ut ju närmare seriestarten ni kommit av olika orsaker?

– Visst har vi några spelare som försvunnit på grund av skador och annat, men vi kan snabbt ta ut en startelva, samtidigt som jag har ytterligare sju-åtta spelare som vi kan plocka med istället. Det är helt klart en bra konkurrens. "Keko" (Diego Urrutia), Alexander Gustafsson, Jocke Hammar och Rory Barraza har varit ett lyft att få in i truppen. Marcus Skoog är också ett tillskott fotbollsmässigt, men han har haft bandyn och är bortrest en del i jobbet.  

Ni har testat att spela en del med 3–5–2-system. Är det något ni kommer satsa på?
– Nja, inte just nu. Vi har inte presspelet som krävs för det i det här skedet. 

Så har vi det här med rivaliteten mellan er och nykomlingen Hjorted/Totebo, ett annat tippat topplag. Hur ser du på den?

– Det är klart att det är speciellt, men samtidigt ser jag det som matcher som alla andra. Jag vill inte elda på någonting. Jag vill inte att det ska bli för mycket hets, sen hoppas jag förstås på att det blir mycket publik när vi möts. 

Resultat 2023

Kom trea i nordöstra femman med 44 poäng på 20 matcher. Gick till kval, men nådde inte division fyra. 

Målsättning 2024

– Målet är att bli bättre än förra säsongen och att vi ska plocka fler poäng i år. 

Seriefavoriter

– IFK Västervik är solklara favoriter. De var bra redan förra året. Sen tror jag att Fågelfors kan bli en obehaglig överraskning. Lite varning på dem. "Real" Hjorted/Totebo lär också bli bra med alla starka nyförvärv de gjort från division tre. 

Heta nyförvärv

– Många, men "Keko" och Alexander Gustafsson är de som sticker ut mest med sin rutin och hur de är som spelare. 

Nyckelspelare

– Jag upplever att vi har fler nyckelspelare i år. Men absolut Johan Lundin med sitt sätt vara på planen. Han går alltid i bräschen. Sen har vi killar som Filip Gustavsson och Alexander Gustafsson. De blir också viktiga.

Seriepremiär

13/4: Ariel borta, på konstgräs i Oskarshamn. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!