Anfallsstjärnan redo – men vill inte chansa

Skadekrisen är historia. Samtliga Sveriges spelare är tillgängliga till VM-kvalet mot Slovakien. Frågan är: Vill alla spela? –Jag vet fortfarande inte vad som händer nästa säsong, så det är klart att man blir extra försiktig, säger Stina Blackstenius.

Stina Blackstenius under måndagens pressträff med fotbollslandslaget i Malmö.

Stina Blackstenius under måndagens pressträff med fotbollslandslaget i Malmö.

Foto: Johan Nilsson/TT

Fotboll2021-11-29 15:12

Det är naturligtvis så att Stina Blackstenius egentligen vill spela när fotbollsdamerna tar emot Slovakien i Malmö på tisdag. Men Häckenanfallaren har samtidigt ett par parametrar att ta i beaktande.

Den ena: skadan på vänster vad, som hon hade med sig in i landslagssamlingen.

Den andra: klubblagsframtiden, som fortsatt är osäker efter att kontraktet med Häcken går ut vid årsskiftet.

– Det är alltid en balansgång att inte gå på för tidigt så att man utmanar skadan alldeles för mycket. Speciellt nu med det skede man är i, efter en lång säsong. Och jag är fortfarande ovetande om vad som händer nästa säsong, så det är klart att man blir extra försiktig och funderar ett varv extra. Det gäller att vara lite klok, säger Blackstenius.

Skadade sig mot Benfica

Att hon skulle be förbundskapten Peter Gerhardsson om att slippa spela, för att inte riskera en eventuell utlandsflytt eller liknande, är dock inte att tänka på.

– Om jag är med och tränar och allting känns bra, då är jag med och kör fullt ut. Sedan gäller det någonstans att vara ärlig mot sig själv och om jag inte hade kunnat träna för fullt så hade jag sagt det. Men nu har det gått såpass bra och jag har känt att vaden har svarat bra, och då blir det lättare, säger Blackstenius.

I torsdagens 2–1-seger mot Finland på Gamla Ullevi blev hon kvar på bänken. Efter att ha tränat för fullt de senaste dagarna är chanserna till spel mot Slovakien betydligt större.

Det skulle i så fall bli hennes första match sedan Champions League-matchen mot Benfica den 11 november, då hon klev av, den gången med en knäskada.

– Självklart vill jag vara med så mycket som möjligt och spela så mycket som möjligt. Sedan var det ett tag sedan jag spelade senast så det gäller också att vara lite klok.

Nominerad till tungt pris

25-åringen har haft ett strålande 2021, något som nomineringen till Ballon d'Or (vinnaren presenteras på måndagskvällen) – priset till världens bästa spelare – bevisar.

– Det är jättestort att få se sitt namn på en sådan lista, med alla de otroliga fotbollsspelarna. Det var absolut ingenting jag hade trott eller förväntat mig, så det har varit en positiv överraskning.

Om hon vill lämna Häcken för spel utomlands lär det därför finnas gott om anbud på bordet. Men än har hon inte fattat något beslut.

– Jag har fortfarande ingen ny information att ge när det kommer till den frågan. Det är inte långt kvar tills mitt kontrakt går ut men jag känner fortfarande att det finns tid att jobba på, och jag kommer ta den tiden som finns för att ta det beslut som jag tror blir absolut bäst.

Fakta: Stina Blackstenius

Född: 5 februari 1996 (25 år), i Vadstena.

Position: anfallare.

Klubb: Häcken, sedan 2020.

Tidigare klubbar: Vadstena, Linköping 2013–2016, Montpellier 2017–2019, Linköping 2019-2020.

A-landskamper/mål: 72/22.

Främsta meriter: OS-silver 2021 och 2016. VM-brons 2019. SM-guld med Häcken 2020 och med Linköping 2016.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!