Hanna Hellström avslutar spelarkarriären

Hanna Hellström väljer att lägga skorna på hyllan. Nu har hon gett beskedet att det inte blir något mer spel. Nu vill hon bli en stöttande fotbollsmamma. "Jag hoppas att mina barn väljer fotbollen, man får så mycket av att vara del av en lagsport", säger hon.

Hanna Hellström till vänster väljer nu att avsluta sin fotbollskarriär. En karriär där hon har öst in bollar och fått chansen att spela med stjärnor som Caroline Seger, Kosovare Asllani och Hedvig Lindahl.

Hanna Hellström till vänster väljer nu att avsluta sin fotbollskarriär. En karriär där hon har öst in bollar och fått chansen att spela med stjärnor som Caroline Seger, Kosovare Asllani och Hedvig Lindahl.

Foto: Torbjörn Allvin

Fotboll2023-10-19 20:30

33-åringen väljer att avsluta sin fotbollskarriär som spelare. Ett beslut som hon har funderat på under en längre tid.

– När jag kom tillbaka till Rimforsa efter graviditeten den här säsongen så ville jag hjälpa till för att ha kvar damlaget i föreningen när de var kort om folk. Jag gick in med inställningen att det här är nog mitt sista år. Men sedan gick det oväntat bra för egen del och då växte vinnarskallen inom mig, säger Hanna Hellström.

Men efter den sista omgången i höst kom det slutgiltiga beskedet. Hanna har under året kämpat med återhämtningen mellan matcherna och att få avsluta karriären på sina egna villkor, var väldigt viktigt för henne.

– Det är så skönt att jag fick göra det. Det betyder jättemycket att man fick avsluta själv och att ingen skada gjorde det. 

Du är bara 33 år gammal, finns det någon chans att du kommer tillbaka?

– Jag tror inte att jag kommer ta upp fotbollen igen. Om jag skulle ta ett uppehåll nu och komma tillbaka senare – så kommer jag inte vara den spelaren jag är i dag. Jag känner att jag vill bidra ute på planen om jag ska spela. Det är viktigt för mig. Jag vill göra det jag gjort i alla år. 

undefined
Hanna har fått många vänner genom fotbollen.

Vad är ditt bästa minne från spelarkarriären?

– Det finns så sjukt många minnen. Tiden i Linköpings FC och debuten i damallsvenskan är ett. När jag tänker tillbaka på den tiden är det så sjukt att jag fått spela med stjärnor som Kosovare Asllani, Hedvig Lindahl och Caroline Seger. De var kanske inte så jättestora då men tittar jag nu så har de haft sådana framgångsrika karriärer. Men mina roligaste år i karriären var när jag spelade i Kisa. Där trivdes jag bäst och vi hade väldigt roligt på träningar och matcher. 

Vad kommer du sakna mest?

– Jag är en ganska disciplinerad människa så alla rutiner inför matcher kommer man att sakna. Till exempel om det var varmt ute dagen innan match så satte jag mig aldrig ute och solade. Jag undvek alltid alkohol innan en matchhelg. Sedan kommer jag sakna det adrenalinet man får av att vinna eller förlora. Det har jag svårt att tro att man kommer få någon annanstans. Sedan har man fått träffa så många härliga människor genom åren. Det kommer jag sakna mest av allt. 

undefined
Hanna Hellström längst till höger.

Nu när Hanna Hellström har slutat spela fotboll hoppas hon på att sina barn kommer att få upp ögonen för sporten. Där lovar Hanna att hon kommer att vara en stöttande fotbollsmamma i alla väder. 

– Min son är fem år nu så jag hoppas han blir intresserad av fotboll. Jag kommer nog aldrig att bli tränare för deras lag men jag kommer definitivt vara nere på träningarna och stötta. Att spela fotboll gör väldigt mycket. Man får så mycket socialt utav det och får känna på känslan att vinna och förlora. 

Hanna Hellström har under sin karriär representerat klubbar som Rimforsa IF, Kisa BK, Linköpings FC, IFK Norrköping och Linköping Kenty. Hennes sista säsong i karriären avslutade hon med 27 mål på 17 matcher för sin moderklubb Rimforsa.

– Roligt att jag fick avsluta i Rimforsa där resan började för mig. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!