"Andra klubbar har redan börjat höra av sig"

Göteborg FC lägger ner sin elitverksamhet. Därmed står en rad stjärnor, bland dem flera svenska landslagsspelare, plötsligt utan klubb. –Det har redan börjat höra av sig klubbar, säger advokaten Carl Fhager.

Jennifer Falk och Stina Blackstenius, här med Rosengårdsanfallaren Mimmi Larsson emellan sig, är två av Göteborgs landslagsspelare som nu måste hitta ny klubb. Arkivbild.

Jennifer Falk och Stina Blackstenius, här med Rosengårdsanfallaren Mimmi Larsson emellan sig, är två av Göteborgs landslagsspelare som nu måste hitta ny klubb. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/TT

Fotboll2020-12-29 13:30

Några spelare har redan hunnit försvinna efter SM-guldet i november.

Men för övriga 17 a-lagsspelare i Göteborg FC innebär beslutet att lägga ner elitverksamheten att de nu måste hitta nya klubbar att spela för.

Det gäller exempelvis svenska landslagsanfallarna Stina Blackstenius och Pauline Hammarlund och landslagsmålvakten Jennifer Falk.

Tills vidare får spelarna dock lön från klubben som vanligt.

– Det är väldigt viktigt för Kopparberg att ta så stort ansvar för spelarna som möjligt. Kontrakten gäller, lönerna kommer att betalas och träning kommer att bedrivas, säger Carl Fhager, vars advokatbyrå har fått i uppdrag att hjälpa spelarna efter beskedet.

– Sedan kommer vi att inleda diskussioner med varje spelare och deras rådgivare om vad som kan vara en väg framåt. Vissa kanske vill hitta en annan svensk klubb, andra kanske vill till utlandet.

"Ta ansvar"

Enligt Carl Fhager hörde flera klubbar av sig redan på tisdagen. Vilka eventuella övergångssummor det kan bli tal om är för tidigt att gå in på.

– Det får vi väl se. Det är kanske inte heller på att maximera varje affär, utan på att ta ansvar och hjälpa spelarna till en ny miljö, säger han.

– Det finns övergångssummor inblandade, men inte på den nivå som herrarna har det.

"Borde vara attraktiva"

För landslagets del väntar nästa år bland annat OS i Tokyo. Enligt förbundskapten Peter Gerhardsson borde GFC:s landslagsspelare dock vara attraktiva på spelarmarknaden.

"Mina första tankar utifrån min roll går till spelarna och deras närstående som påverkas, och vikten av att de får bra möjligheter att hitta nya passande miljöer för sin fortsatta utveckling", säger han i ett skriftligt uttalande.

"Sett till vad klubben och spelarna presterat så borde det vara attraktiva spelare för andra klubbar, och det känns bra att, vad jag vet, de allra flesta spelarna har agenter som nu kan hjälpa till att på ett professionellt sätt hitta nya klubbar som passar respektive spelare på bästa sätt".

Fakta: Stjärnspäckad spelartrupp

Efter SM-guldet har bland andra Rebecka Blomqvist (Wolfsburg) och Emma Berglund (Rosengård) redan försvunnit.

Men 17 a-lagsspelare i Göteborgstruppen måste nu hitta nya klubbar.

Här är några av stjärnorna det handlar om:

+ Jennifer Falk och Loes Geurts, målvakter.

+ Emma Kullberg, försvarsspelare.

+ Julia Roddar, Filippa Curmark, Elin Rubensson, Julia Zigiotti Olme och Filippa Angeldahl, mittfältare.

+ Stina Blackstenius och Pauline Hammarlund, anfallare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!