Andersson: "Zlatan vill vara med"

Skadade Zlatan Ibrahimovic saknas i truppen till VM-kvalmatcherna mot Spanien och Grekland samt landskampen mot Uzbekistan i september. Men Milanstjärnan kan snart vara tillbaka i landslaget. –Vi hade kontakt senast i går kväll. Han vill vara med och jag vill ha med honom, säger förbundskapten Janne Andersson.

Zlatan Ibrahimovic gjorde landslagscomeback i våras. Arkivbild.

Zlatan Ibrahimovic gjorde landslagscomeback i våras. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Fotboll2021-08-25 12:13

Janne Andersson hoppas att Ibrahimovic är tillgänglig i nästa landslagssamling i oktober.

– Vi har haft jättebra snack och han tycker det är tråkigt. Rehabiliteringen har inte gått så snabbt att han var klar för den här samlingen. Både han och jag hoppas att han är med på nästa samling, att han är redo och frisk då, säger Andersson på en presskonferens.

Zlatan Ibrahimovic gjorde comeback i landslaget i mars – efter fyra års frånvaro – och var med i VM-kvalmatcherna mot Kosovo och Georgien. Ibrahimovic ville spela sommarens fotbolls-EM, men knäskadan i ligans slutskede i maj satte stopp för herrlandslagets bästa målskytt genom tiderna.

Milan hoppas att den 39-årige veteranen kan göra comeback i mitten av september.

Fotbolls-VM i Qatar avgörs november och december nästa år men det är inte säkert att Ibrahimovic finns med då, om Sverige kvalar in.

– Han vill vara med i landslaget och jag vill ha med honom. Vi har bara sagt att nu kör vi så får vi se var vi landar. Vi får se hur han känner om han platsar, vi har inte sagt att nu är det till dess. Vi hade kontakt senast i går kväll och hoppas verkligen att han är med nästa samling, säger Andersson.

"Stor respekt"

Det är Sveriges första samling efter EM där Sverige åkte ut i åttondelsfinalen mot Ukraina. Sedan dess har sex veteraner slutat i landslaget, bland andra Marcus Berg, Andreas Granqvist och Sebastian Larsson.

– Det gäller att andra spelare kliver fram och tar för sig på olika sätt. Vi har ett antal spelare som har varit med ganska länge redan nu som kan kliva fram och ta ett större ansvar. Mitt ansvar är att se till att gruppdynamiken fungerar på bästa sätt. Jag har stor respekt för de killarna (som har slutat) och det de har gjort för svensk fotboll, säger Andersson.

Danielson avstängd

Noterbart är bland annat att Jesper Karlsson är tillbaka i truppen. Målvakten Karl-Johan Johnsson, som var med på EM, är petad. I stället får Pontus Dahlberg, Doncaster, chansen.

– Det känns som ett läge att få in en ny ung tredjemålvakt till den här samlingen för att få titta på Pontus hos oss igen.

Även Pierre Bengtsson som var med på EM har petats från truppen. I stället tar Martin Olsson klivet in.

En som skulle ha varit med är Malmö FF:s Oscar Lewicki. Men mittfältaren tvingades lämna återbud på grund av en skada han ådrog sig under tisdagskvällens playoff-match mot Ludogorets i Champions League.

– Oscar skadade sig tyvärr igår, vred till knäet, vilket gör att han inte är disponibel. Jag har pratat med honom här på förmiddagen. Oscar hade varit med om han varit frisk, säger Janne Andersson till Fotbollskanalen.

Sverige möter Spanien hemma på Friends arena i VM-kvalet 2 september. Där är mittbacken Marcus Danielson avstängd efter sitt röda kort mot Ukraina i EM-åttondelsfinalen. Man möter även Uzbekistan i en träningsmatch 5 september och kvalspelar borta mot Grekland tre dagar senare.

Janne Andersson på onsdagens presskonferens.
Janne Andersson på onsdagens presskonferens.
Fakta: Sveriges trupp

Målvakter:

Robin Olsen (Roma), Kristoffer Nordfeldt (AIK), Pontus Dahlberg (Doncaster)

Backar:

Victor Nilsson Lindelöf (Manchester United), Marcus Danielson (Dalian Pro), Mattias Johansson (Legia Warszawa), Filip Helander (Rangers FC), Joakim Nilsson (Arminia Bielefeld), Emil Krafth (Newcastle United), Carl Starfelt (Celtic), Ludwig Augustinsson (Sevilla), Martin Olsson (Malmö FF)

Mittfältare/forwards:

Viktor Claesson (Krasnodar), Emil Forsberg (Leipzig), Dejan Kulusevski (Juventus), Kristoffer Olsson (Anderlecht), Albin Ekdal (Sampdoria), Jesper Karlsson (AZ Alkmaar), Mattias Svanberg (Bologna), Jens Cajuste (Midtjylland), Ken Sema (Watford), Alexander Isak (Real Sociedad), Robin Quaison (Al-Ettifaq), Jordan Larsson (Spartak Moskva), Isaac Kiese Thelin (Anderlecht)


Fakta: Kvalet till fotbolls-VM i Qatar 2022

Sverige inledde VM-kvalet med att besegra Georgien (1–0) och Kosovo (3–0) i våras och ligger tvåa i gruppen, en poäng bakom Spanien som har en match mer spelad. Gruppsegraren går direkt till VM tillsammans med de nio andra europeiska gruppettorna. Tvåan går till playoff som spelas i mars 2022 där det ska avgöras om ytterligare tre VM-platser.

VM spelas i Qatar och inleds den 21 november 2022. Finalen spelas den 18 december.

Sveriges VM-kvalschema:

2 september: Sverige–Spanien, 20.45.

8 september: Grekland–Sverige, 20.45.

9 oktober: Sverige–Kosovo, 18.00.

12 oktober: Sverige–Grekland, 20.45.

11 november: Georgien–Sverige, 18.00.

14 november: Spanien–Sverige, 20.45.


Fakta: De har slutat i landslaget efter EM

Sebastian Larsson, 36 år, 133 landskamper.

Mikael Lustig, 34 år, 94 landskamper.

Marcus Berg, 35 år, 90 landskamper.

Andreas Granqvist, 36 år, 88 landskamper.

Gustav Svensson, 34 år, 32 landskamper.

Pontus Jansson, 30 år, 27 landskamper.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!