Andersson om Cajustes val: "Väldigt roligt"

Jens Cajuste har bestämt sig: 21-åringen väljer Sverige före USA. Mittfältstalangen är överraskningen i Janne Anderssons trupp inför Nations League-avgörandet. –Väldigt roligt att han har valt att representera Sverige, säger fotbollsherrarnas förbundskapten.

Jens Cajuste

Jens Cajuste

Foto: Phil Noble

Fotboll2020-11-04 13:55

Mittfältaren Jens Cajuste lämnade Örgryte sommaren 2018 för spel i FC Midtjylland. Där har han lite i skymundan från övriga utlandsproffs vuxit ut till en nyckelspelare i det danska laget.

Han var med och tog ligaguld förra säsongen och har i år än tydligare cementerat sin plats på Midtjyllands mittfält. Han har startat fem av sju matcher i ligan och samtliga i Champions League.

Nu når han nästa milstolpe i karriären, som den ende debutanten i truppen till Nations League-matcherna mot Kroatien och Frankrike, och träningslandskampen mot Danmark. Cajuste har dubbla medborgarskap, men väljer nu alltså bort USA till förmån för Sverige.

– Jens har varit med i vårt U21-landslag tidigare och var på tapeten redan när vi tog ut gänget till januariturnén, men kom inte med. Vi har följt honom under året och han har utvecklas på ett jättebra sätt. En rejäl, reslig spelare, duktig på att förflytta sig med boll. Försvarsmässigt är det en spelare som kan gräva fram bollar, säger förbundskaptenen om 21-åringen.

Andersson ringde nyligen Cajuste för att få höra om han var intresserad av att spela för Sverige.

– Det hade inte varit så kul om jag tagit ut honom och så hade han sagt att han inte ville vara med. Jag frågade: Om jag tar ut dig, vill du vara med då eller vill du hellre spela för USA.

– Han svarade att han vill väldigt gärna vara med och representera Sverige. Jag ringde inte för att övertyga honom, säger Andersson.

"En enorm ära"

I en intervju med SVT häromdagen berättade Cajuste själv hur han såg på valet av landslag.

– Det är många faktorer som spelar in. Jag diskuterar med min familj hur de känner och hur jag känner så klart. Att få representera sitt land är något av det största man kan göra i fotbollen och det skulle vara en enorm ära oavsett om det är Sverige eller USA, sade Cajuste till SVT.

På frågan hur han skulle reagera på ett samtal från Janne Andersson, svarade Cajuste:

– Det får vi se, men det skulle vara en enorm ära.

Danielson tillbaka

I övrigt kan konstateras att även Djurgårdens tidigare guldback Marcus Danielson, numera i kinesiska Dalian, är tillbaka i landslaget. Han har missat flera landskamper under hösten på grund av karantänsregler under coronapandemin.

Ludwig Augustinsson, Werder Bremen, och Pontus Jansson, Brentford, lämnar däremot återbud på grund av skada. Även Sebastian Andersson, Köln, har skadekänningar och avstår samlingen. Och kaptenen Andreas Granqvist är borta sedan tidigare.

– Han har hopp om att bli frisk. Om det är någon som har skalle nog för att komma tillbaka är det väl "Granen". För varje vecka som går blir väl chanserna lite mindre, men om det är någon som ska klara det är det väl "Granen", säger Andersson.

Däremot är det positiva nyheter om Viktor Claesson.

– Han fick en liten muskelskada för två och en halv vecka sedan, men han är redan så pass bra att jag kunde ta ut honom.

Huvudnumren under den kommande landslagssamlingen är de två avslutande Nations League-matcherna mot Kroatien hemma och Frankrike borta den 14 respektive 17 november. Sverige har fyra raka förluster hittills, men har fortfarande en teoretisk chans att undvika sistaplatsen som innebär nedflyttning till turneringens B-division.

Dessförinnan spelar Sverige en träningslandskamp mot Danmark i Köpenhamn på onsdag nästa vecka.

Fakta: Truppen

Fotbollslandslaget möter Danmark i en landskamp i Köpenhamn på onsdag i nästa vecka och kort efter Kroatien (hemma) och Frankrike (borta) i Nations League. Förbundskaptenen Janne Anderssons trupp:

Målvakter: Robin Olsen, Everton, Karl-Johan Johnsson, FC Köpenhamn, Kristoffer Nordfeldt, Genclerbirligi.

Försvarare: Pierre Bengtsson, FC Köpenhamn, Marcus Danielson, Dalian, Filip Helander, Glasgow Rangers, Mattias Johansson Genclerbirligi, Mikael Lustig, AIK, Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United, Emil Krafth, Newcastle, Martin Olsson, Helsingborg, Carl Starfelt, Rubin Kazan.

Mittfältare/anfallare: Marcus Berg, Krasnodar, Jens Cajuste, Midtjylland, Viktor Claesson, Krasnodar, Albin Ekdal, Sampdoria, Emil Forsberg, Leipzig, Alexander Isak, Real Sociedad, Dejan Kulusevski, Juventus, Sebastian Larsson, AIK, Kristoffer Olsson, Krasnodar, Robin Quaison, Mainz, Ken Sema, Watford, Mattias Svanberg, Bologna, Gustav Svensson, Seattle, Jordan Larsson, Spartak Moskva.


Fakta: Nations League

Tabellen, grupp 3, A-divisionen:

1) Portugal, +8 i målskillnad, 10 poäng

2) Frankrike, +4, 10

3) Kroatien, —5, 3

4) Sverige, —7, 0

Sveriges resultat: Frankrike 0–1 (hemma), Portugal 0–2 (h), Kroatien 1–2 (b), Portugal 0–3 (b).

Återstående matcher: 14 november: Portugal–Frankrike (20.45), Sverige–Kroatien (20.45). 17 nov: Frankrike–Sverige (20.45), Kroatien–Portugal (20.45).

Det gäller: Gruppvinnaren går vidare till slutspel där fyra lag deltar. Semifinaler, match om tredje plats och final spelas. Det lag som kommer sist i gruppen flyttas ned i B-divisionen till nästa upplaga av Nations League.

Regerande mästare: Portugal.


Fakta: Landslagets program

Måndag 9 november: Samling i Köpenhamn.

Tisdag 10 nov: Träning på Brøndby stadion.

Onsdag 11 nov: Danmark–Sverige, landskamp, Brøndby stadion (19.30).

Torsdag 12 nov: Rehab och träning.

Fredag 13 nov: Träning på Friends arena, Solna.

Lördag 14 nov: Sverige–Kroatien i Nations League, Friends arena (20.45).

Söndag 15 nov: Rehab och träning.

Måndag 16 nov: Träning på Stade de France, Paris.

Tisdag 17 nov: Frankrike–Sverige i Nations League, Stade de France (20.45).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!