AIK:s derbyhjälte: "En otrolig känsla"

Friends arena blev till slut en enda stor AIK-fest. I fokus: derbysegern och Ioannis Pittas. –Det här kommer jag att minnas länge, säger tvåmålsskytten efter 2–0 mot Djurgården.

AIK:s Ioannis Pittas.

Fotboll2023-09-24 18:19

Festen på Friends arena var stor och högljudd. Händer var uppsträckta i luften, då och då klappandes samtidigt som sångerna – oftast ”heja AIK, AIK, heja AIK” – ekade.

Spelarna var inte heller sena med att ansluta till firandet – utan sprang mot fansen och visade sin glädje på olika sätt.

Det var glidningar, kullerbyttor och allt möjligt.

Vad som startade festen?

2–0-segern i hemmaderbyt mot Djurgården, givetvis.

"Otrolig seger"

Och den som njöt allra mest var Ioannis Pittas.

– Det var en otrolig känsla, en otrolig seger, en otrolig atmosfär. Jag är verkligen glad för mitt lag och för mig själv, säger han.

– På Cypern har vi inte så här stora matcher med storpublik, och det här var en av mina bästa matcher. Jag är glad över att ge den här glädjen till fansen.

Cyprioten, som värvades i slutet av juni, stod för båda målen i andra halvlek, ett tidigt och ett sent.

1–0 placerade han in i 52:a minuten. Anfallaren fick bollen av Dino Besirovic, som tog vara på en lös boll i röran i Djurgårdens straffområde, och var kylig när han fick in bollen bakom målvakten Jacob Widell Zetterström.

2–0 i 90:e var resultatet av en kontring.

Efter båda målen firade 27-åringen med fansen – vilket han även gjorde kort efter slutsignal.

– Efter 2–0 visste vi att vi hade vunnit, att vi hade säkrat segern, och jag firade mer än vid första målet. Det var otroligt fint, säger Pittas.

– Vi var "kings on the pitch", vi kontrollerade matchen och Djurgården hade det jobbigt.

Tar match för match

I och med trepoängaren tog AIK ytterligare ett kliv mot nytt allsvenskt kontrakt. Segern var klubbens andra raka, efter tidigare 2–0 mot Degerfors, och innebär att de har 28 poäng efter 24 matcher.

Sirius, som möter Värnamo på måndagen, är på kvalplats på 23 poäng.

De tre nya poängen gör att AIK, med sex matcher kvar av säsongen, befinner sig på ett betydligt bättre ställe i tabellen än tidigare.

Men det är inget som laget tänker på, säger mittbacken Sotirios Papagiannopoulos.

– Vi tar det dag för dag, match för match för att hålla oss kvar.

Fakta: AIK:s återstående matcher