AIK-succé för tårögd Goitom i tränardebuten

Målfest, skallning och ett drama in på sluttampen. Henok Goitoms tränardebut var händelserik och efter 4–2 borta mot Norrköping var han i tårar. –När slutsignalen går och man vet att man har gjort jobbet kommer alla känslorna ut, säger han i Discovery+.

Henok Goitom kunde kosta på sig att dra på smilbanden i sin första match som AIK-trånare.

Fotboll2022-08-21 19:33

Tidigare i veckan valde AIK att sparka tränaren Bartosz Grzelak efter den senaste tidens svaga resultat.

In kom spelarikonen Henok Goitom. 37-åringen avslutade spelarkarriären i fjol och har tagit över som huvudtränare för resten av säsongen.

Första uppdraget som AIK-tränare var Norrköping på bortaplan och då fick han vara med om en första halvlek som var allt annat än händelsefattig.

Målkavalkad

Matchen började i ett högt tempo och i 13:e minuten tog AIK ledningen.

En välslagen hörna av Vincent Thill nådde 18-årige mittfältaren Yasin Ayari som säkert nickade in 1–0.

Men AIK-spelarna var inte klara där.

Bilal Hussein spelade fram till Yasin Ayari som snabbt skickade vidare bollen till Nabil Bahoui. Veteranen skarvade i sin tur bollen på ett tillslag till Nicolás Stefanelli som direktsköt in 2–0 i 36:e minuten.

Två minuter senare var det Bahouis tur att hitta rätt. Högerbacken Joe Mendes lirade in bollen centralt varpå veteranen, som nyligen kom tillbaka från skada, sköt bollen över målvakten Oscar Jansson för 3–0.

– Henok har tryckt på att vi ska vara avslappnade och visa varför vi började spela fotboll. Det är väl för att det är kul och jag antar att vi har kul nu, det känns så i alla fall, säger Nabil Bahoui till Discovery+ i paus.

Skallning i magen

Allt gick som på räls för AIK. Åtminstone fram till första halvleks slutskede.

För då drogs Vincent Thill ner av Arnor Sigurdsson. När AIK-spelaren sedan reste sig upp skallade han Sigurdsson i magtrakten och fick syna det röda kortet.

Ett Norrköping med en man mer på planen kunde samla sig i paus och sikta på att arbeta sig närmare. Man var också nära när nyförvärvet Arnór Traustason hade ett skott som styrdes i stolpen och Linus Wahlqvist sköt ett rungande skott i ribban.

Forceringen skulle också komma till slut.

Arnor Sigurdsson reducerade i slutskedet och Maic Sema nickade in ytterligare en boll i nät på tilläggstid.

IFK Norrköping tryckte alltmer framåt i jakten på en kvittering. Men i stället för ett mål framåt slutade det med att AIK kunde kontra in slutresultatet 4–2 i öppet mål genom Erick Otieno.

En perfekt start för Henok Goitom som var tårögd efter matchen.

– När slutsignalen går och man vet att man har gjort jobbet kommer alla känslorna ut. Jag har fått hålla känslorna intakt i två dagar nu. Att få känna våra supportrars kärlek tillbaka som jag har gjort i så många år, det blir lite flashbacks, säger Goitom.

"Oacceptabelt"

AIK lyfter till fjärde plats i den allsvenska tabellen på 35 poäng, tre poäng bakom Djurgården och Häcken som toppar.

I Norrköping gjorde danske tränaren Glen Riddersholm sin andra match vid rodret, och han får fortsatt vänta på sin första seger. I sin debut för Norrköping kryssade laget mot Elfsborg och man är elva i tabellen på 20 poäng.

– Första halvlek är oacceptabel. Sättet som vi släpper in mål på är för dåligt, säger Riddersholm.