ÅFF-supportern: "Föreningen måste vara kritisk"

Pengar pumpades in i Åtvidabergs FF från Göran E Karlsson i Dubai – men de sportsliga resultaten och ekonomin blev bara värre. Detta fick Joakim Gustavsson och en grupp supportar att reagera.

Joakim Gustavsson och en grupp medelålders supportar  menar att Åtvidabergs FF måste vara mer kritiska när det gäller gåvobreven från Göran E Karlsson.

Joakim Gustavsson och en grupp medelålders supportar menar att Åtvidabergs FF måste vara mer kritiska när det gäller gåvobreven från Göran E Karlsson.

Foto: Jeppe Gustafsson

Fotboll2020-05-19 10:07

– Den stora kärnfrågan är att utfallet av alla pengar som ÅFF tagit emot inte har blivit bra. Att vi trots investerade pengar gått från sjätteplats i superettan till division 2 har fått oss i gruppen att bli oroliga för vår klubb och hur den sköts, säger Joakim Gustavsson som talar för "en grupp medelålders supportrar som älskar sitt ÅFF". 

Det var under ett medlemsmöte mellan säsongerna 2016 och 2017 som Joakim och andra föreningsmedlemmar först fick reda på att det fanns en investerare som gav pengar till ÅFF. 
– Men det var väldigt mycket "hysch-hysch" kring allt då, menar Joakim Gustavsson.

Åren gick och både de sportsliga och ekonomiska resultaten för ÅFF blev värre. Enligt Gustavsson blev medlemmarna i föreningen lovade ett medlemsmöte under hösten 2019 – vilket uteblev. 
– Vi ville fråga vart föreningen skulle ta vägen. Därför var vi en grupp som gick ihop och ville få till ett separat möte med styrelsen. 

Gustavsson och de andra i gruppen fick som de ville och i januari 2020 hölls detta möte. 
Den första frågan vi hade rörde Göran E Karlsson och hans sponsorskap. Där fick vi bekräftat att han via gåvobrev ger pengar till ÅFF. Men vi var väldigt tveksamma till hur det går till och var pengarna kommer ifrån.

Varför denna tveksamhet?
– Vi oroar oss inte över honom (Göran) personligen, det är alltid bra att folk vill sponsra ÅFF. Men som förening måste man kunna vara kritisk och ställa frågor som vad syftet med sponsringen är. 

Berättade styrelsen Karlssons syfte för er?
– Ja, att han "vill ha lugn och ro i föreningen". Jag vet än i dag inte vad Göran menar med det. 

På mötet i januari tog Joakim och gruppen upp frågan kring matchfixning. 
– Men den frågan ville ingen diskutera. Den togs inte på allvar. 

På vilket sätt? 
– Vi frågade hur man jobbade med matchfixning. Vi fick inget riktigt svar mer än att de haft något möte. Det hade varit ypperligt att ta upp på detta möte eller ett medlemsmöte hur ÅFF jobbar mot matchfixning. 

Vad anser ni att ÅFF borde gjort annorlunda?
– Man skulle haft ett kritiskt förhållningssätt till Karlssons pengar, speciellt när de kommer från utlandet. Om han (Göran) har ett bolag förstår jag inte varför man inte bara kunde fakturera istället för att han skickar gåvobrev. Det går faktiskt fakturera ett företag även i Dubai. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!