ÅFF-duon: "Vi måste få det ur världen"

Misstankar om matchfixning, hemliga miljoner från Dubai och supportrar som sägs styra. ”Vi ska göra allt för att rentvå föreningen”, säger ordföranden Martin Siggesjö.

Vad händer med Åtvidabergs FF? Sportchefen Mats Karlsson och ordföranden Martin Siggesjö hävdar bestämt att klubben är oskyldig till anklagelserna.

Vad händer med Åtvidabergs FF? Sportchefen Mats Karlsson och ordföranden Martin Siggesjö hävdar bestämt att klubben är oskyldig till anklagelserna.

Foto: Rebecca Candevi

Fotboll2020-05-19 14:22

Det var en tung måndag för Åtvidabergs FF med Aftonbladets uppgifter om misstankar om matchfixning i och runt klassikerklubben. Externa investerare påstås även ha påverkat värvningar och laguttagningar.

Tunga anklagelser. Ord står mot ord.

Vi skrev ned ett antal frågor på ett papper, tog oss till Kopparvallen och slog oss ned med Martin Siggesjö, nytillträdd ordförande, och Mats Karlsson, mångårig sportchef, för att få några svar med oss därifrån.

Det fick vi.

För det första: hur påverkas klubben av det som skrivits de senaste dagarna?

MS: Negativt så klart. Vi är nedringda från sponsorer och allmänhet. Det vi framförallt vänder oss emot är att det är föreningen Åtvidabergs FF som klassas som spelsyndikat. Det är inte matchfixning på individnivå som vi anklagas för.

MK: Man hänger ut ÅFF och påstår att hela klubben är inblandad. Varumärket skadas och jag förstår inte hur man tänker. Man kan inte bara slänga ur sig att ÅFF sysslar med matchfixning. 

Ni anser inte att det finns någon grund för det som påstås?

MS: Vi har precis suttit i telefonmöte med fotbollförbundet. Än så länge finns inga misstankar. Det förstår alla att vi inte med hundraprocentig säkerhet kan säga att någon spelare aldrig har varit inblandad i matchfixning. Men jag har inte fått några sådana varningssignaler. Är en spelare är dålig eller är det något annat? Det är lång väg däremellan. Vi tar det på största allvar, välkomnar förbundets utredning och kommer att jobba ihop. Det kan jag garantera.

Per Lindqvist, en av era sponsorer, säger att ”det kan vara dödsstöten för ÅFF”. Är det så illa?

MS: Det kan skada föreningen, men. . .nej, det tror jag inte.

MK: Skulle någon spelare ha sysslat med sådant här ska han givetvis lagföras. Vi måste få det ur världen. Är det någon som är skyldig ska den straffas. Är det inte så ska det läggas ned. Vi kan inte hålla på älta.

Förre tränaren Tor-Arne Fredheim säger att han hade misstankar och att han tog upp det med er. Vad gjorde ni med den informationen?

MS: Han nämnde det en månad efteråt och sa att ”man skulle kunna tro att det var något galet”. Men tror du det, sa vi? ”Man skulle kunna tro”, sa han. Så vad tycker du att vi gör nu? ”Det är lugnt.” Vi har tittat på matchen i efterhand och visst är det misstag som sker. Men det är vare sig första eller sista gången. 

Är den spelaren kvar i klubben?

MS: Nej.

Jag tror att många ställer sig frågan om det går att lita på ÅFF.

MK: Absolut. Annars hade vi inte direkt tagit kontakt med förbundet. Vi vill absolut inte bli ihopkopplade med spelsyndikat och liknande. Vi skämtade faktiskt om det. . .skulle ÅFF vara inblandat i skumma affärer så har vi väldigt dålig ekonomi.

En annan sak: hur mycket har era värvningar påverkats av externa investerare?

MK: Inte alls. Det är många som tycker och tänker, men ingen utomstående har haft något inflytande. Alla värvningar, bra som dåliga, är våra. 

Men ni har bett sponsorer om hjälp för att finansiera värvningar?

MS: Ja, det är klart att den diskussionen har funnits med flera olika personer.

Stämmer det att hemliga bidragsgivare och utomstående personer fått stort inflytande och påverkan på klubben?

MS: Nej.

Det pratas mycket om Dubaipengar och förre spelaren Göran E Karlssons stöd. Hur ser det ut?

MS: Han har givit gåvor. Han har sett att det varit turbulent och velat bidra till lugn och ro. 

Motkraven?

MS: Inga alls.

MK: Jag blir ledsen och bestört av det här. Göran kom hit som spelare, fick det bra och kände sig hemma. Sedan har han lyckats i sina affärer. De som påstår att affärerna inte ska vara okej…då får de bevisa det. Nu har han möjlighet och vill ge tillbaka till klubben. Man ska verkligen ha torrt på fötterna innan man hänger ut en person som gör det här med hjärta. 

Under hur många år har han skänkt pengar till klubben?

MS: Från 2017 och framåt.

Även i år? 

MS: Ja.

Hur mycket pengar har han gått in med?

MS: Vi har som policy att inte gå ut med några summor, vare sig det gäller gåvor, sponsorbelopp eller spelarförsäljningar.

Kan man säga att han har räddat er?

MS: Det hade varit tufft utan, det kan jag säga. 2017 förstörde mycket och det kommer vi att lida av ett antal år till.

Var det sponsorer som bestämde och betalade när Rickard Johansson fick sparken och Tor-Arne Fredheim kom in i stället?

MS: Nej. Det var ett beslut som vi tog själva.

Efter allt som hänt, kommer ni att skapa nya förhållningsregler gentemot sponsorer?

MS: Utåt behöver vi vara tydligare med att det är föreningen och ingen annan som tar besluten. Så att det finns några tveksamheter. För oss har det varit självklart under alla år. Vi kommer att se över hur vi kan vara mer transparenta och verkligen hjälpa dem som vill ha hjälp av oss. Målet är att rentvå Åtvidabergs FF som förening.

Med de pengar som omsatts är det många supportrar som tycker att ni inte borde vara i division 2.

MS: Mycket pengar har gått till ryggsäcken som vi bär på. Sedan har vi tagit med oss för höga omkostnader från superettan och division 1. Det har vi ändrat på nu.

Framtiden?

MK: Det är ett misslyckande att vi är i tvåan. Spelare för spelare hade vi ett lag för att vara i mitten av division 1. Men stommen saknades och gruppen  gick inte ihop. Det har jag inte varit med om tidigare här. Men jag är så envis att jag vet att ÅFF kommer tillbaka. Jag var tränare när vi var i division 3 och inte ens hade pengar att ta oss till Söderköping. Vi hade en straffsparkstävling på Domus så att vi fick in lite pengar för att hyra en minibuss.

MS: Jag är hoppfull. Vi bygger nytt och målet är att 2025 vara tillbaka i svensk elitfotboll.

Mats Karlsson.
Mats Karlsson.
Fakta

ÅFF:s senaste säsonger:

2014: Åtta i allsvenskan.

2015: Åkte ur allsvenskan.

2016: Sexa i superettan.

2017: Åkte ur superettan.

2018: Elva i division 1.

2019: Åke ur division 1.

2020: Spelar i division 2. Enkelserie väntar när spelet kommer igång efter coronastoppet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!