40-plus-mammor och fotbollsspelare: "Vill inspirera"

Nuförtiden är det allt vanligare att unga vuxna slutar spela fotboll strax efter gymnasiet. Men Rimforsas Kajsa Lundahl, 44, och Malin Stjärnborg, 43, visar att det går att hålla på betydligt längre än så.

Malin Stjärnborg och Kajsa Lundahl gör sig redo för ännu en kall försäsong. "När vi spelade i Brokind så var det en gammal tant (hon var nog inte mer än 40) som verkligen inspirerade oss att fortsätta. Nu är det vi som är gamla tanter och vill inspirera", skrattar Malin.

Malin Stjärnborg och Kajsa Lundahl gör sig redo för ännu en kall försäsong. "När vi spelade i Brokind så var det en gammal tant (hon var nog inte mer än 40) som verkligen inspirerade oss att fortsätta. Nu är det vi som är gamla tanter och vill inspirera", skrattar Malin.

Foto: Erik Winell

Fotboll2023-11-11 07:00

– Absolut att det går. Visst känns ryggen dagen efter träning och man kanske inte kan hålla på lika länge som man gjorde för tio år sedan men det går, säger Kajsa Lundahl.

Det är en regntung novemberkväll. Det enda riktigt starka ljuset är strålkastarna som lyser upp spelarna som kör teknikcirkel på Rimforsa IF:s nya konstgräsplan.

Här ska Kajsa och Malin alldeles strax påbörja sin nästan 30:e försäsong som seniorspelare.

– Förr var försäsongsträningen bara usch och blä. Men jag har börjat gilla det mer och mer de senaste fem säsongerna. Man förstår bättre att den här träning krävs för att orka spela fotboll när man är så här gammal, säger Malin och tar fram fotbollsskorna.

Resten av Rimforsa IF:s damlag har precis börjat värma upp. Kajsa och Malin dröjer kvar en stund. De kanske inte är de snabbaste spelarna i laget längre. Men betydelsen av deras närvaro ska inte underskattas.

– Det är faktiskt många i laget som säger att det är så skönt när vi är inne på planen för det tillför ett sånt lugn i laget. Det tycker vår tränare också så det är kul att höra, säger Kajsa.

undefined
Kajsa Lundahl och Malin Stjärnborg under en av fotbollskarriärens höjdpunkter. Seriesegern i Ödeshög 2019.

Hur orkar ni hålla på?

– Det är så otroligt kul. Visst hade det kanske varit skonsammare för kroppen att köra på gym och jogga i skogen men det är inte alls samma grej, berättar Kajsa som jobbar som fysioterapeut.

Malin, förskollärare till yrket, håller med:

– Det är också en väldigt social grej som jag tror är svår att få med någon annan sport. Sen känner man sig aldrig gammal när man väl är på planen. Det kommer dagen därpå istället. Då inser man. Just det! Jag är ju över 40 år.

undefined
"Det har inte alltid funnits damlag i Rimforsa så jag och Malin har spelat en del i Brokind och Kisa. Jag var även i Tinnis ett tag", säger Kajsa Lundahl.

Rimforsa IF spelar till vardags i division 4. Även om det är långt ifrån elitnivå så innebär det en hel del timmar på vägarna för att åka på bortamatcher. Något som ibland kan bli lite komplicerat med tanke på att både Kajsa och Malin bägge har barn hemma.

– Det är väldigt många som höjer på ögonbrynen när jag berättar att jag är 40-plus-mamma och spelar fotboll. Det förstår inte folk. Det tycker jag är synd för på något sätt så är det mycket mer accepterat att en kille fortsätter spela fotboll längre än att en tjej gör det, säger Kajsa.

Hon fortsätter:

– Sen är det faktiskt lite roligt. Jag har en dotter (9 år) och en son (7 år). Dottern spelar fotboll och när vi frågade sonen om han ville börja spela fotboll så sa han bara: "Nej. Jag ska aldrig spela fotboll för det gör bara tjejer". Det är nog sällan någon säger så men vi är verkligen en fotbollsfamilj.

undefined
"Mentalt är man inte så gammal som det står. Det är viktigt", säger Malin Stjärnborg och Kajsa Lundahl, veteraner i Rimforsas damlag och överlägset äldst i laget. Näst på tur i den rangordningen är anfallaren Madelene Borg, 35 och Jennifer Pettersson, 33. Måldrottningen Hanna Hellström, 33, har nu valt att lägga skorna på hyllan. I övrigt så består laget till mestadels av 20-åringar.

Sedan Malin och Kajsa började spela fotboll för ett antal decennier sedan har de inte tagit många pauser. Förutom för en knäskada (Kajsa) och så en graviditet.

– Jag spelade faktiskt tre månader in i graviditeten. Sen kände jag mig lite för tung, säger Kajsa.

– Och efteråt tror jag att mina tvillingar bara var sex veckor gamla innan jag kom ner för att spela lite. Under tiden när jag var gravid så såg jag också ofta till att var med laget. Det gjorde det lättare att komma tillbaka sen, säger Malin.

Har ni någon gång haft en tanke på att ge upp fotbollskarriären?

– Nej. Verkligen inte, säger både Kajsa och Malin i kör.

Regnet vräker fortfarande ner över Hackelvallen i Rimforsa. Ännu en försäsong i Kajsas och Malins långa fotbollskarriärer kan inte ramas in på ett bättre vis.

"Jag hoppas att vi kan visa för fler att man kan hålla på längre", säger Kajsa Lundahl som berättar att många tjejer numer slutar spela organiserad fotboll efter att de gått ut gymnasiet.
"Jag hoppas att vi kan visa för fler att man kan hålla på längre", säger Kajsa Lundahl som berättar att många tjejer numer slutar spela organiserad fotboll efter att de gått ut gymnasiet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!