Fokus på fys när Vimmerbyklubbar går samman

Vimmerby idrottar tillsammans. Det är parollen för ett nytt projekt som RF SISU Småland dragit igång tillsammans med Vimmerby IF, Vimmerby Hockey och Vimmerby IBK. "Vi vill förbättra fysträningen för våra barn och ungdomar genom att utbilda klubbarnas ungdomsledare", säger Emma Kostenius som håller i det praktiska tillsammans med Adam Koponen.

Emma Kostenius, Adam Koponen och Eva Kindstrand Ströberg höll i utbildningen i fysträning för ungdomsledare.

Emma Kostenius, Adam Koponen och Eva Kindstrand Ströberg höll i utbildningen i fysträning för ungdomsledare.

Foto: Magnus Strömsten

Föreningsliv2023-04-21 18:00

Responsen på initiativet blev över förväntan. Totalt 35 ungdomsledare från de tre olika föreningarna deltog i veckan på två olika träffar.

– Vi delade upp så att den första kvällen var inriktad på barn mellan 8 och 12 år och den andra på ungdomar mellan 13 och 16 år. Det var väldigt roligt att intresset var så stort och vi är öppna för att bjuda in ledare från andra föreningar i trakten också, säger Eva Kindstrand Ströberg på RF SISU.

Emma Kostenius jobbar som sjukgymnast på Vimmerby Fysiocenter och är även involverad i Vimmerby Hockeys verksamhet till vardags. Hon ser stora fördelar med att idrottande barn och ungdomar i trakten får den här möjligheten.

– Jag har märkt att fysbiten är eftersatt i många föreningar. Mycket beror på vilken bakgrund ledarna har själva. Genom att utbilda många ungdomsledare ger vi många idrottare chansen att få lika förutsättningar i sin träning, säger hon och fortsätter:

– Lär man sig att träna kroppen på rätt sätt i tidig ålder så kan man förebygga skadeproblem som kan uppstå när man blir äldre. Fysträning är inte bara ren styrketräning utan lika mycket rörlighet, kondition och snabbhet. Det går att börja med den typen av träning i ganska tidig ålder om man gör det på en mer lekfull nivå.

Adam Koponen driver Träningshuset i Vimmerby till vardags och höll i det mesta av både den teoretiska och praktiska delen av utbildningen.

24-åringen var med andra ord ungdomsidrottare själv för inte så länge sedan och vet att behovet av att få in fysträningen som en naturlig del av idrottsutövandet är stort.

– Det är många ungdomar som drabbas av skador när de kommer upp i juniorålder och belastningen ökar. Det beror ofta på att de inte vet hur man ska lägga upp träningen på rätt vis. Genom att utbilda ledarna så att de kan gå härifrån och känna att de har lärt sig något och kan föra in det i träningen direkt så finns det mycket att vinna, säger Koponen.

Hur stor del av träningen behöver man lägga på fys?

– I den bästa av världar ska man lägga lika många timmar som du utövar din idrott till att träna din kropp i förebyggande syfte. Så funkar det inte riktigt på barn- och ungdomsnivå, men det viktigaste är att man gör nåt och lär ungdomar som vill träna extra på egen hand hur de ska göra det på rätt vis.

Totalt har 35 ungdomsledare i Vimmerbys fotbolls, hockey och innebandyförening tagit chansen att gå utbildningen.
Totalt har 35 ungdomsledare i Vimmerbys fotbolls, hockey och innebandyförening tagit chansen att gå utbildningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!