Karlsson från Ydre vann efter omkörning av finalen

Ydre MK:s Niklas Karlsson tog en historisk triumf i Semesterracets seniorklass. Efter protester och långa överläggningar fick finalen köras om. "Det känns väldigt märkligt att vinna på det här viset, men jag kan ta titeln för lång och trogen tjänst", sa vinnaren.

Niklas Karlsson med segerleendet efter den historiska omkörningen av finalen i Semesterracets seniorklass.

Niklas Karlsson med segerleendet efter den historiska omkörningen av finalen i Semesterracets seniorklass.

Foto: Magnus Strömsten

Folkrace2022-07-16 21:00

Märkliga scener utspelade sig i Gnagaredalen på tidiga lördagskvällen. När seniorernas A-final gått i mål stod en viss Tobias Svärd från MK Orion som segrare. Hans fjärde titel som skulle ha gjort honom historisk som den första att vinna så många gånger.

Redan i segerintervjun flaggade han dock för att allt inte gått rätt till.

– Det kändes inte bra att vinna på det här viset. Jag anser att Johan Ingemarsson fick en tufft dömd svartflagg och därmed fick jag inte chansen att göra upp om segern med honom, sa Svärd.

undefined
Tobias Svärd knyter näven efter att ha varit först i mål i seniorfinalen som efter protester kördes om. Då fick han nöja sig med andraplatsen.

Ingemarsson lämnade i sin tur in en protest mot domslutet efter målgång. Det ledde till att efter över en timmes överläggningar bland domarna kom beslutet att finalen skulle köras om.

– Det känns som att alla förare var överens om att det var rätt beslut, sa Ydreföraren Niklas Karlsson som själv gick i mål som fyra i den första finalen och var långt efter.

– På det viset hade jag tur. Jag fick tidigt problem med bilen i den första finalen och hamnade långt efter. Därför åkte jag bara runt och sparade bilen. Sedan hann vi få ordning på den till omkörningen.

Med en betydligt fräschare bil än sina konkurrenter till den andra finalen tog Niklas Karlsson kommandot från start. Tobias Svärd låg inte bättre än fyra från början, men körde upp sig och efter att ha passerat Petri Häggman som tvåa började jakten.

– Det blev riktigt svettigt på det sista varvet. Svärd närmade sig snabbt och över mål kände jag att han var riktigt nära. Nu höll det hela vägen och det känns skönt, även om det var lite konstigt att vinna på det här viset.

undefined
Niklas Karlsson, till höger, höll undan för Tobias Svärd till slut när finalen kördes om.

Ydreföraren har varit med och tampats långt framme i Semsterracet genom åren. Nu kom hans första seger.

– Jag har varit i A-final 7-8 gånger säkert och två av dem har jag haft ledningen med varvet kvar, men då har bilen stannat. I år gick jag inte in med känslan att det var dags att vinna och det känns märkligt att det blev på det här viset. På ett sätt kan man i alla fall säga att jag har förtjänat det. Lite för lång och trogen tjänst.

Hur ska du fira?

– Jag tror att tjejen hade bakat en tårta så det får bli med en bit av den tror jag.

Övriga pallplatser i tävlingen togs av Tobias Svärd som kom tvåa och Petri Häggman som blev trea.

Niklas Karlsson tog täten direkt i den andra finalen.
Niklas Karlsson tog täten direkt i den andra finalen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!