Dramatik in i det sista – på håret att missa finalen

Folkrace-spänningen fortsatte under torsdagen. Denna gång var det dags för Vimmerbyföraren Marie Stjernström i damklassen att söka avancemang till lördagen.

VMS-föraren Marie Stjernström kunde med nöd och näppe kvalificera sig till lördagen.

VMS-föraren Marie Stjernström kunde med nöd och näppe kvalificera sig till lördagen.

Foto: Jonas Pettersson

Folkrace2022-07-14 12:38

Redan från start kickade nerverna in. Mest för att framhjulsdrift var förutsättningen.

– Jag brukar ha svårt att komma iväg i starten när bilen är framhjulsdriven. Men jag stack iväg på en tredjeplats i första heatet så det är jag väldigt nöjd över faktiskt, sa Marie.

Under heatets gång låg hon tätt efter andraplacerade Michaela Logård från Tidaholms MK, men fick aldrig chansen till omkörning.

– Jag hoppades kunna få en lucka framför för att kunna komma förbi och förbättra min placering. Fokuset låg hela tiden på att försöka köra om, snarare än att hålla de övriga förarna bakom mig.

Eftersom Marie kom trea i sitt första heat, så räckte det inte med en förstaplats i nästa heat för att kvala. Hon var därför tvungen att köra två heat till för att försöka nå avancemang.

– Ja, det blev ju att köra två heat till under dagen. Och det var superkul. Det var under det första heatet jag var som mest nervös, så när det väl var avklarat så kändes det mycket bättre.

I det andra heatet slutade Marie på en andraplats. Och för att säkra sin biljett till lördagens final behövde hon komma topp tre i det tredje och sista heatet. Alternativt kunde en fjärdeplats räcka för avancemang

Och som om det vore för spänningens skull, gick hon i mål som just fyra i det sista avgörande heatet. Men efter att alla förare i damklassen kört färdigt omgången, kunde Marie ändå jubla då hon gick vidare som en av de topp 30 deltagarna.

Men hur nära var hon på att åka ur tävlingen då? Jo, med sina tolv inkörda poäng (4+5+3) landade hon till slut på plats 27 i tabellen. Alltså fyra platser ifrån att inte gå vidare. Nu blir det att ladda om, både sina egna och bilens batterier, för en rafflande final på lördag.

Bilen var nästan i samma skick efter varje målgång som den var inför, men med ett par extra bucklor på konton förstås. Och om bilen nu inte hade varit körduglig inför varje heat, så har Marie liksom många andra ett gediget "crew" bestående av ett helt gäng med familjemedlemmar.

– Vi alla hjälps åt väldigt mycket. Dessutom är min man även med och tävlar.

Hennes man, Conny Stjernström, hade dessvärre inte en lika bra tävlingsdag som sin fru. Han blev diskvalificerad i sitt första heat och slutade fyra i det andra. Därmed lyckades han inte nå något kval utan får istället agera hejarklack för Marie i hennes fortsatta resa under lördagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!