Om beslutet att köra: "Kände absolut tvivel"

Många förare var tveksamma till att genomföra Höstracet i söndags efter att en person avlidit i Gnagaredalen inför tävlingen. "Det var många som velade fram och tillbaka. Det som blev avgörande i slutänden var att vi kände att personen i fråga älskade folkrace och inte hade önskat att tävlingen ställdes in", säger en förare som Sporten pratat med.

Höstracets andra tävlingsdag blev av trots tunga omständigheter.

Höstracets andra tävlingsdag blev av trots tunga omständigheter.

Foto: Axel Norbro

Folkrace2023-10-09 11:41

I helgen avgjordes Höstracet. Inför söndagens tävlingar kom beskedet ett en person avlidit i Gnagaredalen. Tävlingsledaren Beatrice Ågren-Karlsson bekräftar för Vimmerby Tidning att starten sköts fram och det fanns diskussioner kring att ställa in.

– Det var en olustkänsla som kom över oss men vi valde ändå att genomföra tävlingen eftersom dödsfallet inte skett under eller i samband med den. Det var ingen förare eller en av våra funktionärer, det hände givetvis på vårt område men var inte riktigt anknutet till tävlingsdagen, sa hon.

Sporten har varit i kontakt med förare och andra aktiva som berättar att det fanns tvivel bland dem kring att tävlingen skulle genomföras.

– Jag kände absolut tvivel för egen del och några av killarna i mitt team var väldigt tagna av det som hade hänt, säger Brian Westerling som personligen var bekant med den avlidna personen.

– Det är en person som jag har träffat i samband med tävlingar under flera år. Vederbörande har ett väldigt stort intresse för folkrace. Det var det som övervägde i slutänden att det ändå kändes rätt att köra tävlingen.

Hur var stämningen i depån under dagen?

– Det var väldigt speciellt. Under själva racet försökte jag att inte tänka på det. Men det var tufft. Jag blev ständigt påmind.

En förare som själv deltog i tävlingen delar den bilden.

– Det var inte alls som det brukar vara. Stämningen i depån var väldigt tung. Det var svårt att känna någon glädje.

Var det rätt beslut att genomföra tävlingen?

– För min del känns det ändå som att det blev rätt.

Vimmerbys MS-föraren Marie Karlssons första instinkt var att avstå tävlingen.

– Det kändes tungt i början när beskedet kom och då var känslan att det vore bäst att ställa in. När jag fick ta del av andra perspektiv på det hela så fick jag större förståelse för att vi ändå körde.

Vad var avgörande?

– Att kompisar till den avlidne ändå sagt att den här personen levde för folkracen och att de ville att tävlingen skulle köras.

Hur var det att köra?

– Jag hade lite svårt att fokusera fullt ut och det märktes att den glada stämning som brukar råda i depån inte fanns.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!