Tränarkollegorna byter sport för en vecka

Till vardags tränar de Rimforsa IF:s fotbollslag. Vecka 28 är det dock Semesterracet som gäller. "Det är självklart", säger Mats Andersson som inledde lördagens tävlingar med en heatseger och fick se tränarkollegan Mats Johansson bli trea i samma heat.

Mats Johansson och Mats Andersson tränar Rimforsas fotbollslag till vardags. Den här veckan är det Semesterracet som gäller.

Mats Johansson och Mats Andersson tränar Rimforsas fotbollslag till vardags. Den här veckan är det Semesterracet som gäller.

Foto: Magnus Strömsten

Folkrace2022-07-16 10:46

Bilsport i allmänhet och folkrace i synnerhet har alltid varit en självklar del av deras liv.

– Jag har kört här varje år sedan jag var 16 år, och nu är jag 39. Som bäst har jag nått C-final, säger Mats Andersson som liksom Mats Johansson kvalade in till lördagens finaler i tisdags.

Andersson och Johansson lyckades till råga på allt bli lottade att köra i samma heat i sitt första framträdande på lördagen. Ingen av dem lyckades särskilt väl i starten. Andersson kom iväg som fyra och Johansson låg sist.

– När vi kom ut på målrakan på andra varvet hade vi lite tur. De tre bilarna i täten stångades så pass att jag lyckades smita förbi och gå upp i täten, säger Mats Andersson.

– Jag hade också tur som låg långt bak och gled upp på tredjeplats i samma läge, säger Mats Johansson.

Andersson höll undan och vann heatet och knep sju poäng. Johansson blev trea och tog fyra poäng.

– En jättebra start. Nu är vi båda med och har chansen resten av dagen.

I sitt andra heat fick Mats Andersson nöja sig med en fjärdeplats. I tredje omgången blev det en tredjeplats för Andersson. Hans 14 poäng totalt räckte inte till ett sista chansenheat. 

Mats Johansson nådde bara en femteplats i sitt andra heat och körde därmed bort sina möjligheter.

Parallellt med Semesterracets finaldag avgörs Kisapokalen under lördagen. Där får Rimforsa klara sig utan ledarduon.

– Fotbollen är prio ett den största delen av säsongen, men just den här veckan är det Semesterracet som gäller. Vi bor i Gnagaredalen med familjen och klubbkamrater i MK Kinda och har alltid vårt läger vid crossbanans domartorn. Det är en härlig tradition, säger Mats Johansson.

Engagemanget i fotbollen gör att de har en klar nackdel jämfört med sina konkurrenter.

– Vi har träningar och matcher tre-fyra dagar i veckan så tiden att stå och meka med bilen i garaget blir begränsad jämfört med våra motståndare.

Kan man jämföra fotboll och folkrace som sporter?

– Båda har förstås sin tjusning, men är man bara ute efter adrenalinkickar och intensitet så kan inte fotbollen konkurrera på långa vägar. Det finns inget som slår känslan att stå på startplattan och ge sig iväg med full gas, säger Mats Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!