I helgen avgörs Speedway of Nations. Finalen körs i Togliatti i Ryssland.

Sverige vann tidigare under veckan kvalet i Landshut, Tyskland. Mariannelundssonen Filip Hjelmland var med som U21-förare. De andra två kuggarna i laget var Smedernas Fredrik Lindgren och Västerviks Peter Ljung.

Förbundskaptenen Morgan Andersson har valt att mönstra samma lag som vann kvalet i finalen, där motståndet består av hemmanationen Ryssland, Storbritannien, Danmark, Polen, Tyskland och Australien. Ännu en merit att bocka av för den talangfulle Hjelmland som har en god känsla med sig in i tävlingen.

– Team Sweden känns redo och laddat inför finalen. Vi hoppas kunna få med oss en bra placering och en lyckad helg i Ryssland, säger han till VT/KP-Sporten under lördagen.

Sverige vann kvalet genom att besegra Polen som anses vara en av förhandsfavoriterna med en poäng. Något som bådar gott inför finalen som avgörs på lördag- och söndagskvällen.

– Kvalet i Tyskland kändes bra, och i och med att vi lyckades slå polackerna har vi med oss en bra känsla till finalen, konstaterar Hjelmland.

Som bekant kör Hjelmland till vardags i Vetlanda som ligger trea i Elitseriens tabell, fyra poäng bakom tvåan Dackarna men med två mindre matcher genomförda. Hjelmland har fått stort förtroende och är nöjd med säsongen såhär långt, och hoppas självklart på en lång säsong:

– Jag tycker min och Vetlandas säsong har rullat på bra. Vi har tagit stabila segrar och hela laget har producerat. Det ser bra ut för oss inför andra halvan av säsongen. Vi har satt oss i en väldigt bra position i tabellen och gör oss redo för en lång säsong och slutspel.