Finfin SM-start för VMS-stjärnan: "Kul med SM hemma"

SM-premiären är avklarad. För Vimmerbys endurostjärna Filip Bengtsson blev det en härlig start. Han vann sin klass och kom trea i totalen. "Jag är nöjd, men vill såklart nå ännu högre", säger han. Flera förare från trakten var med bra i sina klasser.

Filip Bengtsson vann sin klass och kom trea totalt i SM-premiären.

Filip Bengtsson vann sin klass och kom trea totalt i SM-premiären.

Foto: Arkiv

Enduro2022-04-25 12:19

Formen var bra, det hade framgångarna i Tyska mästerskapet visat med en seger och en andraplats. Men... allt var ändå inte frid och fröjd inför SM-premiären i Tibro.

– Jag var lite osäker eftersom jag varit sjuk innan. Det var inte optimalt.

Trots det presterade Filip Bengtsson på en hög nivå.

– På de mer finåkta partierna och sträckorna gick det väldigt bra, sen var det lite bökigt på en sträcka med mer kåsastuk. Jag har fortfarande respekt i terräng när det är mer svårkört efter min krasch i Vetlanda (hösten 2020). Jag hade underskattat underlaget lite och trodde inte att det var så jäkligt som det faktiskt var, haha.

Hur känns kroppen efter alla skador?

– Den känns ändå bättre och bättre, inte minst nu när jag gått upp till en större hoj. Jag kan åka mer avslappnat med den. Och både styrkan och rörligheten är bättre och jag har inte heller samma värk som innan.

Bengtsson vann sin klass i SM 3, där han var klart snabbare än tvåan. Han utmanade även om andraplatsen totalt, men fick ge sig mot juniorsegraren Lucas Vågberg. Vinnaren, Albin Elowsson, kunde inte Bengtsson matcha.

– Det är bara att konstatera att de var snabbare än mig. Nu är det bara att träna, nöta på och förbättra detaljer inför hemma-SM i Vimmerby om en månad. Det ska bli jäkligt häftigt och det är klart att det är en fördel att köra i en terräng som man känner väl.

Hur ser du på VM-tävlingar i år?

– Det lockar, absolut. Min tanke är att jag ska köra någon eller några VM-tävlingar på sensommaren som är lite närmare Sverige.

Inför SM-tävlingen i Tibro fick Sporten en pratstund med förbundskaptenen Calle Bjerkert, som också valde att köra själv i VRM-klassen. Han uttryckte då att han nog skulle få svårt att hävda sig i toppen. Så blev det inte alls. Den förre elitåkaren gick en stenhård fight mot en annan mycket meriterad förare, Anders Eriksson. I mål skiljde det bara några futtiga sekunder, till Erikssons fördel.

Utöver dem var flera av deras lagkamrater i Vimmerby MS i farten i de västgötska skogarna. Bland annat då Nikki Stigsson, som kom tolva i damklassen.

SM-serien i enduro är igång och det blev flera framskjutna placeringar för förare från Vimmerby MS, bland annat då klasseger för Filip Bengtsson.
SM-serien i enduro är igång och det blev flera framskjutna placeringar för förare från Vimmerby MS, bland annat då klasseger för Filip Bengtsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!